Depresie (afecțiuni medicale)

Definiție:

Depresia este o tulburare a dispoziției care provoacă un sentiment persistent de tristețe și pierderea interesului față de activitățile produceau bucurie anterior.

Cauze:

● perturbări biochimice la nivelul creierului cât și cauze psihologice sau sociale (stresul cotidian, evenimente de viață negative, ostilitatea mediului etc.);

● unele medicamente pot și ele să inducă fenomene depresive: antihipertensive, contraceptive orale și hormonii, stimulante sau supresoare ale apetitului alimentar, analgezicele și antiinflamatoarele, antibacterienele și antimicoticele;

● dintre afecțiunile medicale generale care pot să favorizeze apariția unor stări de depresie, cele mai frecvente sunt cele neurologice (boli cerebrovasculare, epilepsia), endocrinologice (tulburările tiroidiene și ale altor glande endocrine), cele infecțioase (infecția HIV, mononucleoza, pneumonia virală și bacteriană) și inflamatorii;

● menopauza, sindromul premenstrual și nașterea recentă reprezintă cauze posibile suplimentare pentru depresie.

Simptome:

Cele mai obișnuite manifestări ale episodului depresiv sunt:

● dispoziția depresivă;

● reducerea interesului și a bucuriilor trăite înaintea instalării afecțiunii;

● energia scade semnificativ și pacientul resimte o oboseală permanentă cu diminuarea consecutivă a activitățiilor;

● capacitatea de concentrare scăzută;

● încrederea în sine scăzută;

● viziune negativă, pesimistă asupra viitorului;

● apar insomnii;

● poftă de mâncare diminuată;

● acuze somatice nespecifice - cefalee, amețeli, disconfort general, dureri și manifestări gastrointestinale.

Tratament:

Tratamentul depresiei este unul complex cuprinzând atât abordarea medicamentoasă cât și cea psihoterapeutică. Cele două modalități de intervenție nu numai că nu se exclud ci se completează reciproc.
Pe de o parte, psihoterapia accelerează procesul de vindecare și acționează acolo unde și când medicamentele nu reușesc să ajungă.
Este bine știut faptul că orice antidepresiv are nevoie de un timp de acțiune - între 2 și 4 săptămâni pentru a-și atinge eficacitatea maximă, de aceea ședințele de psihoterapie au valoare deosebită la începutul tratamentului.

Dr. Augustin Cupsa ,Medic specialist Neurologie, Depresia, Centrul Medical de Diagnostic si Tratament "Dr. Victor Babes".

Felix Torres MD, What is Depression?, American Psychiatric Association official website.

  Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.
Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 12-10-2022

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Depresie

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale