Faringita (rosu in gat) (afecțiuni medicale)

Ce este faringita (rosu in gat)?

Faringita se defineste drept inflamatia sau infectia faringelui si/sau amigdalelor. Etiologia este in general infectioasa, cu 40-60% cazuri de origine virala si aproximativ 40% din cazuri de origine bacteriana. Alte cauze includ alergiile, traumatismele si toxinele.

 

Care sunt cauzele faringitei (rosului in gat)?

Faringita acuta poate fi cauzata de:
- o infectie virala: rinovirus, adenovirus, virusul coxsackie, coronavirus, virusul herpes simplex,virusul Epstein-Barr, cytomegalovirus.
- o infectie bacteriana: streptococ beta hemolitic de grup A, Neisseria gonorrhoeae, Haemophilusinfluenzae, alti streptococci
- factori fizici: arsura termica, chimica, etc.


Faringita cronica poate fi cauzata de:
- fragilitatea constitutionala a mucoasei
- diversi factori exogeni: praf, arsura chimica, caldura, variatii extreme de temperatura, expunerea la curenti de aer, la aerul uscat neventilat, utilizarea excesiva a aerului conditionat, intoxicarea cu alcool si tutun, abuz de picaturi nazale
- factori endogeni: respiratia bucala, obstructie nazala, sinuzita cronica
- tulburari hormonale: menopauza, hipotiroidism, diabet
- carenta de vitamina A
- bronsita cronica

 

Este contagioasa faringita (rosul in gat)? Cum se transmite?

Atat formele virale, cat si cele bacteriene de faringita sunt contagioase. 
Cand o persoana cu aceasta afectiune tuseste sau stranuta, elibereaza in aer picaturi mici de saliva care contin virusul sau bacteriile care au cauzat faringita. O persoana se poate infecta prin inspirarea acestor picaturi de saliva, atingerea obiectelor contaminate si apoi atingerea fetei, consumul de alimente si bauturi contaminate. De aceea, este esential ca o persoana sa se spele pe maini inainte de a manipula alimente sau inainte de a-si atinge fata.
Din cauza perioadei de incubatie virala, oamenii pot fi contagiosi inainte de aparitia oricaror simptome.

 

Care sunt simptomele faringitei (rosului in gat)?

Faringita acuta poate genera simptome precum:
- durere la deglutitie (inghitire)
- senzatie de uscaciune la nivelul mucoasei faringiene
- iritatie faringiana, senzatia de corp strain, prurit (mancarimi) si sebzatie de arsura, crize de tuse, stare generala de rau, mai mult sau mai putin intense
- febra-frecventa la copii


Faringita cronica poate genera urmatoarele simptome:

•Faringita cronica catarala
 - se manifesta prin parestezie faringiana, febra, tuse insotita de osenzatie de uscaciune sau de corp strain la nivelul faringelui, dar in special, prin durere la deglutitie.

•Faringita cronica hipertrofica
 - mucoasa peretelui posterior al faringelui este hipertrofica, granulara, prezinta o hipersecretie mucoasa si dilatatii venoase. Printre altele, pacientul sufera frecvent de greturi si varsaturi si prezinta miscari de deglutitie frecvente.

•Faringita cronica atrofica
 - peretele posterior al faringelui este uscat, prezentand deseori cruste groase. Mucoasa faringiana poate avea aspect palid, transparent. Frecvent, este asociata rinita atrofica si/sau laringita, cu senzatie de jena respiratorie in timpul noptii si cu insomnii. Aceste semne sunt legate de clima (clima marina este benefica, spre deosebire de aerul uscat si cald) si se intalnesc frecvent la varstnici.

La copii, este indicat consultul medical imediat daca apar semne si simptome severe, cum ar fi:
- dificultati de respiratie
- salivatie neobisnuita, care ar putea indica incapacitatea de a inghiti

La adulti, este indicat consultul medical imediat daca apar dureri in gat si oricare dintre urmatoarele probleme asociate:
- o durere in gat care este severa sau dureaza mai mult de o saptamana
- dificultate la inghitire
- respiratie dificila
- dificultate in deschiderea gurii
- dureri articulare
- dureri de urechi
- eczema
- febra mai mare de 38,3 grade C
- sange in saliva sau sputa
- dureri de gat recurente si frecvente
- senzatie de nod in gat
- raguseala care dureaza mai mult de doua saptamani
- umflarea gatului sau a fetei

 

Care sunt factorii de risc pentru faringita (rosul in gat)?

Factorii de risc pentru faringita sunt:
- Varsta. Copiii si adolescentii sunt cei mai susceptibili de a dezvolta dureri in gat. Copiii cu varste cuprinse intre 3 si 15 ani au, de asemenea, mai multe sanse de a dezvolta infectii streptococice, cea mai frecventa infectie bacteriana asociata cu o durere in gat.
- Expunerea la fumul de tigara. Fumatul activ si fumatul pasiv pot irita gatul. 
- Alergiile. Alergiile sezoniere sau reactiile alergice la praf, mucegaiuri sau par de animale de companie pot provoca durere in gat.
- Expunerea la iritanti chimici. Particulele din aer generate de arderea combustibililor fosili si a substantelor chimice de uz casnic pot provoca iritatii ale gatului.
- Infectii cronice sau frecvente ale sinusurilor. Drenajul nazal defectuos poate irita gatul sau poate raspandi infectia.
- Frecventarea colectivitatilor. Infectiile virale si bacteriene se raspandesc cu usurinta in colectivitate.
- Imunitatea slabita. Cauzele obisnuite ale scaderii imunitatii includ HIV, diabetul, tratamentul cu steroizi sau medicamente pentru chimioterapie, stresul, oboseala si alimentatia necorespunzatoare. Un sistem imunitar scazut nu poate combate eficient virusurile si bacteriile.

 

Care pot fi complicatiile faringitei (rosului in gat)?

Faringita virala este de obicei autolimitata cu sechele minime, infectiile bacteriene si fungice fiind mai severe. 

Complicatiile faringitei bacteriene includ:
- Epiglotita
- Otita medie
- Mastoidita
- Sinuzita
- Febra reumatica acuta
- Glomerulonefrita poststreptococica
- Sindromul de soc toxic

Prevenirea complicatiilor necesita tratament antimicrobian, dar cresterea rezistentei la antibiotice a pus accent pe minimizarea utilizarii antibioticelor. Din pacate, diferentierea faringitei bacteriene de alte infectii este dificila.

 

Cum poate fi diagnosticata faringita (rosul in gat)?

Examenul clinic al orofaringelui pune in evidenta un faringe intens hiperemic (rosu, congestiv) cu amigdale eritematoase/eritematopultacee (cu depozite exsudative/purulente).
Investigatiile paraclinice au un rol major in precizarea etiologiei virale sau bacteriene a unei faringite acute si implicit in instituirea unui tratament corect.

Investigatii de laborator

Exudatul faringian ramane criteriul standard pentru diagnosticul faringitei bacteriene, cu specificitate de 97% pana la 100% si sensibilitate de 90% pana la 95%.

Testarea de detectare rapida a antigenului (RADT) ofera diagnosticare la aceeasi vizita medicala. Aceste teste detecteaza antigenele bacteriene si virale din tampon faringian prelevat din exsudatele amigdalelor sau din orofaringele posterior.

Testele de titru antistreptolizina sunt utilizate pentru pacientii cu suspiciune de complicatii supurative ale faringitei bacteriene cu Streptococcus pyogene sau streptococul de grup A (GAS). Nu sunt recomandate in bolile acute, deoarece markerii serologici ating varful la 3 pana la 8 saptamani dupa debutul simptomelor.

 

Care este tratamentul faringitei (rosului in gat)?

Obiectivul tratamentului (constand de obicei intr-o antibioterapie) este de a reduce durata bolii, de a calma simptomele, de a diminua incidenta recidivelor si a complicatiilor (reumatism articularacut, de exemplu).
Tratamentul curativ cuprinde:
- Antibioticele -sunt prescrise in cazul infectiilor cu streptococ beta hemolitic de grup A, pentru apreveni sechelele, dar pot fi utilizate in cazurile de faringita severa cauzata de alti agenti bacterieni.
- Corticosteroizii -sunt utilizati in cazurile de obstructie a cailor respiratorii si pentru reducerea simptomelor. 
- Spray-uri si tablete de supt cu efect anestezic local, antiviral, antifungic, antiseptic, emolient.
- Antitermice -utile in tratarea febrei asociata faringitelor

 

Cum poate fi prevenita faringita (rosul in gat)?

Cel mai bun mod de a preveni rosul in gat este evitarea virusurilor si bacteriilor care provoaca faringita si practicarea unei bune igiene:

- Spalarea frecventa a mainilor timp de cel putin 20 de secunde, mai ales dupa folosirea toaletei, inainte si dupa masa, dupa stranut sau tuse.

- Evitarea atingerii fetei, in special a ochilor, nasului sau gurii.

- Evitarea utilizarii in comun a alimentelor, paharelor sau ustensilelor de baut.

- Utilizarea dezinfectantelor pentru maini pe baza de alcool ca alternativa la spalarea mainilor atunci cand sapunul si apa nu sunt disponibile.

- Curatarea si dezinfectarea regulata a telefoanelor, clatelor usilor, intrerupatoarelor de lumina, telecomenzilor si tastaturilor computerelor.

- Evitarea contactului strans cu persoanele bolnave sau care prezinta simptome de gripa si raceala.

 

 

 

Bibliografie:

Pharyngitis-Causes, symptomes and Diagnosis, Healthline official website

Sore Throat (Pharyngitis), Clevenland Clinic official website

Raluca Olariu, Medic primar ORL, Rosul in gat-faringita acuta

Sore throat, Mayo Clinic official website

What is pharyngitis?, Medical News Today official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 04-09-2023

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Faringita (rosu in gat)

Vezi Politica de confidentialitate date personale