Uleiul de jojoba cosmetic (activi cosmetici)

Ce este uleiul de jojoba?

Planta jojoba este o planta perena, care creste in America de Nord. Desi creste intr-un climat aspru, desertic, produce o nuca cu multe proprietati terapeutice. Din nuca plantei de jojoba se obtine uleiul de jojoba.
Multe persoane folosesc uleiul de jojoba ca parte a rutinei de ingrijire a pielii. Exista o multime de dovezi stiintifice care sustin utilizarea uleiului de jojoba pur ca remediu pentru acnee, piele uscata si nenumarate alte afectiuni ale pielii.

 

Care sunt beneficiile uleiului de jojoba?

-Este hidratant:
Uleiul de jojoba atrage apa in stratul superior al pielii, ajutand la mentinerea pielii hidratate. Acest lucru poate ajuta la prevenirea aparitiei infectiilor bacteriene, a acneei si a matretii.

- Este antibacterian:
Uleiul de jojoba are proprietati antimicrobiene si antifungice. 

- Este antioxidant:
Uleiul de jojoba contine forme naturale de vitamina E cu efect antioxidant. Aceasta inseamna ca uleiul de jojoba poate ajuta pielea sa lupte cu stresul oxidativ cauzat de expunerea zilnica la poluanti si alte toxine.

-Este noncomedogen:
Actioneaza asupra secretiei de sebum, astfel incat previne infundarea porilor si implicit a eruptiilor acneice.

- Este hipoalergenic:
Spre deosebire de alte uleiuri esentiale botanice, uleiul de jojoba este de obicei neiritant. Reactia alergica este rara.

-Ajuta la controlul productiei de sebum:
Uleiul de jojoba regleaza productia de sebum, deoarece este similar cu sebumul pe care corpul il produce in mod natural.

-Poate ajuta la stimularea sintezei de colagen:
Antioxidantii din uleiul de jojoba pot ajuta corpul sa produca colagen. Colagenul este o proteina care se afla in piele si in articulatii, precum si in cartilaj.

- Poate ajuta la accelerarea vindecarii ranilor:
Uleiul de jojoba este util in stimularea vindecarii ranilor. 
Acesta poate fi, de asemenea, motivul capacitatii sale de a trata acneea si cicatricile posacneice. Aceste proprietati de vindecare a ranilor ar putea fi legate de concentratia de vitamina E naturala a uleiului de jojoba.

- Poate ajuta la calmarea eczemelor, psoriazisului si a altor afectiuni ale pielii uscate
Uleiul de jojoba are proprietati antiinflamatoare. Aplicarea locala poate ajuta la ameliorarea uscaciunii, a descuamarii, a mancarimii si a simptomelor asociate.

-Poate ajuta la calmarea arsurilor solare:
Uleiul de jojoba este un ingredient popular in unele produse naturale de protectie solara. Un studiu sugereaza ca vitamina E, atunci cand este combinata cu alti antioxidanti, poate ajuta la protejarea pielii de razele solare.

- Poate ajuta la tratarea acneei:
Cel putin un studiu clinic indica faptul ca uleiul de jojoba poate ajuta la preventia acneei. Uleiul de jojoba contine agenti antiinflamatori calmanti, este hidratant si este un antimicrobian natural.

-Poate ajuta la reducerea aspectului liniilor fine si al ridurilor
Stresul oxidativ poate fi legat de aparitia liniilor fine si a ridurilor. Proprietatile antioxidante ale uleiului de jojoba poate ajuta la incetinirea semnelor de imbatranire atunci cand este utilizat pe piele.

-Poate ajuta la minimizarea aspectului cicatricilor
Vitamina E este recomndata pentru a imbunatati aspectul cicatricilor. 
Datorita continutului de vitamina E, uleiul de jojoba poate fi benefic in procesul de vindecare al acestora.

 

Cum se utilizeaza uleiul de jojoba?

Spre deosebire de alte uleiuri esentiale, uleiul de jojoba nu trebuie diluat si poate fi aplicat direct pe piele.

Inainte de a utiliza ulei de jojoba sau orice produs cosmetic, pentru prima data, ar trebui sa se efectueze un test pentru a exclude riscul de alergie:

- Pe interiorul antebratului, aplica trei sau patru picaturi de ulei de jojoba.
- Se acopera zona cu un bandaj si se asteapta 24 de ore.
- Se scoate bandajul si se verifica pielea de dedesubt. Daca nu exista semne de urticarie, roseata sau iritatie, testul de lergie este negativ.
Modul in care se utilizeaza uleiul de jojoba depinde de rezultatul dorit. Acesta se poate folosi ca balsam de buze pentru a calma buzele uscate, crapate, sau se poate aplica pe toata fata inainte de culcare ca ser antiimbatranire.

De asemenea, se poate amesteca uleiul de jojoba cu alte ingrediente naturale pentru combaterea acneei intr-un tratament de tip masca.

Care sunt efectele secundare si potentialele riscuri?

Deoarece uleiul de jojoba este hipoalergenic, este in general considerat sigur pentru aplicare topica.
Cu toate acestea, exista cateva cazuri rare in care uleiul de jojoba a provocat o reactie alergica. Simptomele au inclus urticarie si mancarime.
Pentru a evita aceste reactii adverse, asigurati-va ca faceti un test pentru alergie inainte de a utiliza uleiul de jojoba.

Bibliografie:

13 Reasons to Add Jojoba Oil to Your Skin Care Routine, Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 10-11-2023

Produse care contin Uleiul de jojoba cosmetic

Non-farma (22)

Vezi Politica de confidentialitate date personale