Vergeturile (indicații)

Vergeturile nu reprezinta neaparat o problema medicala, ci mai ales o problema de ordin estetic.Fie ca apar in perioada adolescentei, in perioada sarcinii sau in orice alt moment din viata, aparitia lor poate creea complexe, asa ca, este important sa stim cauza aparitiei lor, metode de tratament si de ingrijire a peilii afectate de vergeturi, dar si masuri de preventie.

Ce sunt vergeturile?

Vergeturile reprezinta o forma de cicatrici care apar dupa ce pielea se intinde foarte mult intr-un timp relativ scurt. Se intampla adesea din cauza sarcinii, cresterii in greutate, pierderii in greutate sau modificarilor hormonale. 

Cum recunoasteti vergeturile?

Nu toate vergeturile sunt la fel. Acestea variaza in functie de momentul aparitiei, de cauza lor, de locul in care se afla pe corp si de tipul de piele pe care il aveti. 
Ele pot prezenta urmatoarele variatii:
-dungi sau linii  pe abdomen, sani, solduri, fese sau alte zone ale corpului
-dungi roz, rosii, albastrui sau violete
-Dungi sidefii 
Consultati-va medicul daca va ingrijoreaza aspectul pielii sau daca vergeturile acopera zone mari ale corpului. Medicul dumneavoastra va poate ajuta sa determinati cauza vergeturilor si puteti discuta despre optiunile de tratament.

Care sunt cauzele aparitiei vergeturilor?

Cand pielea se intinde sau se micsoreaza rapid, fibrele de elastina si de colagen din piele se rup. Rolul principal al elastinei este de a permite pielii sa se intinda. Rolul principal al colagenului este de a oferi structura, rezistenta si sprijin pielii . Pe masura ce pielea se vindeca, apar vergeturi in zonele in care fibrele de elastina s-au rupt.
Cauza vergeturilor este intinderea pielii. Severitatea lor este influentata de mai multi factori, inclusiv genetica si gradul de stres exercitat asupra pielii. Nivelul  hormonal, in special nivelul de cortizol,  ar putea juca un rol important in aparitia vergeturilor. Cortizolul - un hormon produs de glandele suprarenale - slabeste rezistenta fibrelor de elastina..

Cum putem diagnostica vergeturile?

Vergeturile de obicei nu trebuie diagnosticate. Medicul dumneavoastra va poate examina pielea si poate verifica daca aceasta problema exista in istoricul medical al familiei. Daca medicul dumneavoastra suspecteaza o crestere a nivelului dumneavoastra de cortizol,va poate recomanda analize suplimentare.

In ce consta tratamentul vergeturilor?

Vergeturile nu necesita tratament. Sunt inofensive si adesea se estompeaza in timp. Tratamentul le poate face sa se estompeze, dar este posibil sa nu dispara complet niciodata .

Urmatoarele tratamente ar putea ajuta la imbunatatirea aspectului si texturii vergeturilor:
-Cremele cu retinoizi. Retinoizii sunt derivati ai vitaminei A.Prin aplicare pe piele pot imbunatati aspectul vergeturilor vechi de mai putin de cateva luni. Ajuta la reconstructia unei proteine     in piele numita colagen, facand vergeturile sa semene mai mult cu pielea normala. Acestia pot fi iritanti pentru piele.
Daca sunteti insarcinata sau alaptati, discutati cu medicul dumneavoastra despre alte optiuni de tratament, deoarece posibilele efecte secundare ale cremei cu retinoizi pot afecta fatul.

-Terapii cu lumina si laser. Sunt disponibile o varietate de terapii cu lumina si laser care ar putea stimula sinteza colagenului sau ar putea creste elasticitatea pielii. Medicul va poate ajuta in alegerea tehnicii care este mai potrivita pentru dumneavoastra.
-Microneedling. Acest tip de tratament implica un dispozitiv  cu ace minuscule care stimuleaza sinteza colagenului. 

Care sunt metodele de preventie si tratament pe care le putem utiliza la domiciliu?

Multe creme, unguente si alte produse pretind ca previn sau trateaza vergeturile. Produsele care contin unturi si uleiuri vegetale,  vitamina E , vitamina A si acid glicolic, sunt remedii des utilizate la domiciliu pentru prevenirea si atenuarea vergeturilor.Dovezile stiintifice in acest sens depind de componenta produsului cosmetic utilizat.Prin efectul emolient, hranitor , influenteaza in mod benefic aspectul pielii.Regimul alimentar sanatos si hidratarea corespunzatoare pot avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra tonusului pielii dumneavoastra.Exista si suplimente special dedicate imbunatatirii aspectului pielii.
Vergeturile se estompeaza de obicei si devin mai putin vizibile in timp si nu necesita ingrijire speciala sau terapie la domiciliu.
Daca sunteti insarcinata, consultati-va medicul inainte de a utiliza produse alternative care pretind ca trateaza sau previn vergeturile.

Bibliografie:

Stretch Marks, Cleveland Clinic official website

Stretch Marks, Mayo Clinic official website

Stretch Marks, NHS official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 15-07-2022

Produse din categoria Vergeturile

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale