Adenom de prostata (Hiperplazia benigna de prostata) (afecțiuni medicale)

Definitie:

Aceasta afectiune este cunoscuta si sub numele de hiperplazie benigna de prostata (sau adenom de prostata) si se caracterizeaza prin multiplicarea nemaligna a tesutului prostatei la barbatii de varsta mijlocie si peste. 

Cauze:

Prostata este situata sub vezica urinara. Tubul care transporta urina din vezica urinara in uretra trece prin centrul prostatei. Cand prostata se mareste, incepe sa blocheze fluxul de urina.
La majoritatea barbatilor , prostata creste progresiv de-a lungul vietii. Aceasta crestere continua este uneori suficienta pentru a provoca simptome urinare sau pentru a bloca semnificativ fluxul de urina.
Nu este complet clar ce cauzeaza marirea prostatei. Se banuieste ca o cauza ar putea fi modificarea echilibrului hormonilor sexuali odata cu inaintarea in varsta.

• Factori de risc

Factorii de risc pentru marirea prostatei includ:

• Inaintarea in varsta
Marirea prostatei cauzeaza rareori semne si simptome la barbatii cu varsta sub 40 de ani. Aproximativ o treime dintre barbati prezinta simptome moderate pana la severe pana la varsta de 60 de ani si aproximativ jumatate le prezinta pana la varsta de 80 de ani.

• Istoricul familial
Daca in istoricul familiei exista cazuri de adenom de prostata, este mai probabil sa dezvolti aceasta afectiune.
• Diabet si boli de inima
Studiile arata ca diabetul, precum si bolile de inima si utilizarea beta-blocantelor, ar putea creste riscul de hipertrofie benigna de prostata.

• Mod de viata
Obezitatea creste riscul de hipertrofie benigna de prostata, in timp ce exercitiile fizice va pot reduce riscul.

Diagnosticare

 Diagnosticul poate fi stabilit prin anamneza (medicul adreseaza intrebari detaliate si relevante pentru diagnostic) si prin examen fizic.Pe langa acestea, medicul mai poate recomanda:

Analize de urina - Recoltarea si analizarea unei mostre de urina poate ajuta la excluderea unei infectii urinare sau a altor afectiuni care pot provoca simptome similare.
Test de sange-Rezultatele pot indica probleme renale.
Test de sange pentru antigenul specific prostatic (PSA)-PSA este o substanta produsa in prostata. Nivelurile de PSA cresc atunci cand prostata isi mareste dimensiunea. Cu toate acestea, nivelurile crescute de PSA se pot datora  infectiilor, interventiilor chirurgicale sau cancerului de prostata.

Dupa aceea, medicul dumneavoastra va poate recomanda teste suplimentare pentru a confirma o prostata marita si pentru a exclude alte afectiuni. Aceste teste includ:

Testul debitului urinar-Urinati intr-un recipient atasat la un aparat care masoara puterea si cantitatea fluxului de urina. Rezultatele testelor ajuta la determinarea in timp daca starea dumneavoastra se imbunatateste sau nu.
Testul volumului rezidual postmictional-Acest test masoara daca va puteti goli complet vezica urinara. Testul se poate face folosind ultrasunete sau prin introducerea unui cateter in vezica dupa ce urinati pentru a masura cantitatea de urina care a ramas in vezica.
Urina din 24 de ore- Inregistrarea frecventei si cantitatii de urina ar putea fi deosebit de utila mai ales daca  mai mult de o treime din cantitatea zilnica de urina se elimina noaptea.

Daca starea dumneavoastra este mai complexa, medicul dumneavoastra va poate recomanda:

Ecografia transrectala-O sonda cu ultrasunete este introdusa in rect pentru a va masura si evalua prostata.
Biopsie de prostata-Ecografia transrectala ghideaza biopsia pentru a preleva probe de tesut din prostata. Examinarea tesutului va poate ajuta medicul sa diagnosticheze sau sa excluda cancerul de prostata.
Studii urodinamice  de debit si presiune-Un cateter este introdus prin uretra in vezica. Apa (sau, mai rar, aerul) este introdus lent in vezica urinara. Medicul dumneavoastra poate masura apoi presiunea vezicii urinare si poate determina cat de bine functioneaza muschii vezicii urinare. 
Cistoscopie-Un instrument flexibil, luminat (cistoscop) este introdus in uretra, permitand medicului sa vada in interiorul uretrei si vezicii. Inainte de acest test vi se va administra un anestezic local.

 

Tratament

O mare varietate de tratamente sunt disponibile pentru prostata marita, inclusiv medicamente, terapii minim invazive si interventii chirurgicale. Cea mai buna alegere de tratament pentru dumneavoastra depinde de mai multi factori, printre care:
-Dimensiunea prostatei 
-Varsta 
-Starea generala de sanatate
-Gradul de disconfort pe care il experimentati

Medicamente
Medicamentul este cel mai frecvent tratament pentru simptomele usoare pana la moderate ale maririi prostatei. Optiunile includ:
-Alfa-blocante- Aceste medicamente relaxeaza muschii vezicii urinare si fibrele musculare din prostata, facilitand urinarea. Alfa-blocantele - care includ alfuzosin , doxazosin , tamsulosin  si silodosin - functioneaza de obicei rapid la barbatii cu prostata relativ mica. 
-Inhibitori de 5-alfa reductaza. Aceste medicamente  micsoreaza prostata prevenind modificarile hormonale care provoaca cresterea prostatei. Aceste medicamente - care includ finasterida  si dutasterida - isi manifesta efectul in timp.Poate dura pana la 6 luni pentru a-si manifesta efectul.
-Terapia combinata cu medicamente. Medicul dumneavoastra va poate recomanda sa luati un alfa blocant  si un inhibitor de 5-alfa reductaza in acelasi timp, daca niciunul dintre medicamente nu este eficient.
-Tadalafil - Studiile sugereaza ca acest medicament, care este adesea folosit pentru a trata disfunctia erectila, poate trata si marirea prostatei.

Terapie minim invaziva sau chirurgicala
Terapia minim invaziva sau chirurgicala poate fi recomandata daca:
-Simptomele dumneavoastra sunt moderate pana la severe
-Medicamentele nu au atenuat simptomele
-Prezentati o obstructie a tractului urinar, pietre la vezica urinara, sange in urina sau probleme cu rinichii
-Preferi un tratament definitiv

Terapia minim invaziva sau chirurgicala ar putea sa nu fie o optiune daca aveti:

-O infectie a tractului urinar netratata
-Boala stricturii uretrale
-Antecedente de radioterapie la nivelul prostatei sau interventii chirurgicale ale tractului urinar
-O tulburare neurologica, cum ar fi boala Parkinson sau scleroza multipla
Orice tip de procedura de prostata poate provoca reactii adverse. In functie de procedura pe care o alegeti, complicatiile pot include:
-Ejaculare retrograda
-Dificultate temporara la urinare
-Infectii ale tractului urinar
-Sangerare
-Disfunctia erectila
-Foarte rar, pierderea controlului vezicii urinare (incontinenta)
Exista mai multe tipuri de terapii minim invazive sau chirurgicale.

Rezectia transuretrala a prostatei (TURP)
O luneta luminata este introdusa in uretra, iar chirurgul indeparteaza toata partea exterioara a prostatei. TURP amelioreaza, in general, simptomele rapid, iar majoritatea barbatilor au un flux de urina mai puternic la scurt timp dupa procedura. Dupa RTUP, este posibil sa aveti nevoie temporar de un cateter pentru a va drena vezica urinara.

Incizia transuretrala a prostatei (TUIP)
Chirurgul face una sau doua incizii mici in prostata facilitand trecerea urinei prin uretra. 

Termoterapie transuretrala cu microunde (TUMT)
Terapia se bazeaza pe  microunde ce distrug portiunea interioara a glandei prostatei marite, micsorand-o si usurand fluxul de urina. 

Ablatie transuretrala cu ac (TUNA)
Aceasta procedura se bazeaza pe unde radio ce distrug excesul de tesut prostatic care blocheaza fluxul de urina. TON poate fi o optiune in cazuri selectate, dar procedura este rar folosita.

Terapia cu laser
Un laser distruge sau indeparteaza tesutul de prostata crescut. Terapia cu laser amelioreaza in general simptomele imediat si are un risc mai mic de efecte secundare decat chirurgia fara laser. 

 

Bibliografie:

Benign prostatic hyperplasia (BPH), Mayo Clinic Official website

Benign prostatic hyperplasia (Prostatic Adenoma), Serrate and Ribal Instituto de Urologia

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-07-2022

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Adenom de prostata (Hiperplazia benigna de prostata)

Vezi Politica de confidentialitate date personale