Anxietate (afecțiuni medicale)

Anxietatea reprezintă o tulburare a afectivității manifestată prin stări de neliniște, teamă și îngrijorare.
Majoritatea oamenilor resimt pe parcursul vieții stări de anxietate. Acestea pot avea ca factor stimulativ dificultăți în diverse aspecte ale vieții, stres vizavi de o situație nouă sau presiunea unei decizii importante. Anxietatea resimțită punctual este normală, însă tulburările de anxietate sunt catalogate ca diagnostic. Tulburările de anxietate pot duce la evitarea socializării și contextelor sociale, însă odată cu administrarea tratamentului recomandat, pot fi gestionate.

Manifestari:

  • Sentimente iraționale de teamă, groază sau pericol;
  • Stare de neliniște, agitație;
  • Manifestări precum: jenă precordială, palpitații, dificultăți de respirație, transpirație, amețeală, tremurat, bufeuri, urinări frecvente, insomnie, tulburări gastro-intestinale, slăbiciune, contracture musculară. 

Există o serie de afecțiuni medicale care pot declanșa dezvoltarea tulburărilor de anxietate, cum ar fi:

  • ​Bolile cardiovasculare;
  • ​Diabetul;
  • ​Hipertiroidismul;
  • Problemele respiratorii, astmul;
  • Sevrajul in urma consumului de droguri și sevrajul alcoolic;
  • Sindromul de retragere a benzodiazepinei;
  • Dureri cronice;
  • Sindromul colonului iritabil;
  • Anumite tumori care pot produce dezechilibre hormonale;
  • Uneori, anxietatea poate fi un efect secundar al unor medicamente.


Diagnosticarea tulburărilor anxioase:
Încă de la primele simptome, este foarte important ca persoana afectată să ceară ajutor medical specializat pentrugestionarea și tratarea tulburărilor. Diagnosticarea tulburărilor de anxietate poate fi realizată doar de către un psiholog sau de către un psihiatru, în funcție de complexitate și nevoi.

În ceea ce privește tratamentul tulburărilor de anxietate, cele mai eficiente metode sunt reprezentate de psihoterapie și medicație.

 


Documentare:

Cu cât sunt mai cunoscute simptomele și manifestările, cu atât sunt mai ușor de identificat și alături de terapie, mai ușor de gestionat. O relație deschisă cu terapeutul este recomandată.
Nu folositi alcool sau droguri recreationale.
Abuzul de substanțe crește riscul de a dezvolta tulburări de anxietate.
Alimentație corectă și efort fizic regulat
Exercițiile aerobice, cum ar fi joggingul și ciclismul, ajută la eliberarea substanțelor chimice benefice creierului, reducând astfel stresul și îți îmbunătățesc starea de spirit.
Somn odihnitor.
Problemele de somn și tulburările de anxietate merg adesea mână în mână. Prioritatea este un somn odihnitor, precedat de o rutină de relaxare.
Sprijin de grup
Unii oameni consideră că este util și încurajator să vorbească cu alții care se confruntă cu aceleași simptome și emoții.

Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua orice medicamente sau suplimente alimentare.  Există riscul de a consuma produse care pot spori simptomele de anxietate.

 

 ● Generalised anxiety disorder in adults, NHS  official website.
 ● Anxiety, Mayo Clinic official website.
 ● Anxiety, Healthline official website.
  Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.
Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-07-2022

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Anxietate

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale