Candidoza vaginala (afecțiuni medicale)

Definitie:

Candidoza este o infectie cauzata de un tip de ciuperca numita Candida. Candida traieste in mod normal in interiorul organismului uman (se localizeaza in cavitatea bucala, gat, intestin si vagin) si pe piele fara a cauza probleme. Uneori, Candida se poate inmulti si poate provoca o infectie daca mediul din interiorul vaginului se schimba intr-un mod care incurajeaza cresterea acesteia. 

Cauze:

Ciuperca Candida albicans este responsabila pentru majoritatea infectiilor vaginale.

Vaginul contine in mod natural un amestec echilibrat de bacterii, inclusiv candida si bacterii. Anumite bacterii (speciile de lactobacillus) actioneaza pentru a preveni cresterea excesiva a speciilor de Candida.

Dar acest echilibru poate fi perturbat. O multiplicare excesiva a ciupercii cauzeaza simptomele candidozei.

Multiplicarea excesiva a Candida poate rezulta din:

-Utilizarea antibioticelor, care provoaca un dezechilibru al florei vaginale naturale
-Sarcina
-Diabet necontrolat
-Un sistem imunitar afectat
-Contraceptive orale sau terapii hormonale care cresc nivelul de estrogen

Simptome:

Simptomele candidozei vaginale includ:

-Mancarime sau durere la nivel vaginal
-Durere in timpul actului sexual
-Durere sau disconfort la urinare
-Secretii vaginale anormale
Desi majoritatea candidozelor vaginale sunt usoare, unele femei pot dezvolta infectii severe care implica roseata, umflaturi si cleziuni la nivelul peretelui vaginal.

Contactati medicul daca aveti oricare dintre aceste simptome. Aceste simptome sunt similare cu cele ale altor tipuri de infectii vaginale, care sunt tratate cu diferite tipuri de medicamente. Un medic va poate spune daca aveti candidoza vaginala si cum sa o tratati.

 

Diagnostic:

Medicul stabileste diagnosticul de  candidoza vaginala prin examinarea unei probe din secretia vaginala (cultura secretie vaginala , cu antibiograma dupa caz). 

 

Tratament:

Candidoza vaginala este de obicei tratatat cu medicamente antifungice. Pentru majoritatea infectiilor, tratamentul consta in aplicarea intravaginala a unui medicament antifungic sau tablete ce contin antimicotic administrate pe cale orala. Cremele cu antimicotic de uz extern se administreaza in vulita candidozicace se poate dezvolta secundar candidozei vaginale si au rolul de a calma senzatia de mancarime, roseata, usturime.

 

Bibliografie:

Vaginal Candidiasis, Fungal Deaseses, Center for Deaseses Control and Prevention official website

Yeast infection (Vaginal), Mayo Clinic official website

Autor:  Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-07-2022

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Candidoza vaginala

Vezi Politica de confidentialitate date personale