COVID-19 (afecțiuni medicale)

Ce este COVID-19?

COVID-19 este boala infectioasa cauzata de coronavirusul SARS-Cov-2.

Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri care pot provoca boli la animale sau oameni. La om provoaca infectii respiratorii, de la raceala comuna la boli mai severe, cum ar fi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) si Sindromul respirator acut sever (SARS). Cel mai recent coronavirus descoperit provoaca boala COVID-19.

 

Cum se transmite COVID-19?

Boala poate fi transmisa de la o persoana la alta prin secretii sub forma de picaturi mici, care sunt raspandite in jur atunci cand persoana infectata tuseste sau stranuta. Aceste picaturi se aseaza pe obiectele si suprafetele din jur.

Alte persoane se imbolnavesc de COVID-19 atingand aceste obiecte sau suprafete, apoi atingandu-si ochii, nasul sau gura.

Oamenii pot, de asemenea, sa se imbolnaveasca de COVID-19 daca respira direct secretiile raspandite de o persoana infectata care tuseste sau stranuta.

 

Care sunt simptomele COVID-19?

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt:

- febra
- tuse
- oboseala
- pierderea gustului sau a mirosului
- dureri in gat
- dureri de cap
- dureri de cap si dureri musculare
- diaree
- o iritatie la nivelul pielii sau o decolorare a degetelor de la maini sau de la picioare
- ochi rosii sau iritati

Simptomele grave care necesita consult medical de urgenta sunt:

- probleme respiratorii
- durere persistenta sau presiune in piept
- confuzie
- incapacitatea de a se trezi sau de a ramane treaz
- piele, buze sau unghii gri, albastre

Simptomele se pot schimba odata cu aparitia noilor variante de COVID-19 si pot varia si in functie de statusul de vaccinare.

 

Cum poate fi diagnosticat COVID-19?

Diagnosticul se pune in baza unui test RT-PCR la centrele specializate de testare sau in baza unui test rapid.

 

Care este perioada de incubatie a COVID-19?

Perioada de incubatie (intervalul cuprins intre momentul infectarii si cel al aparitiei simptomelor) este de pana la 14 zile. Durata medie de aparitie a simptomelor este de 5 zile.

 

Care este tratamentul pentru COVID-19?

Tratamentul medicamentos se efectueaza numai in urma unui consult medical, conform recomandarilor medicale, in functie de simptomele individuale si severitatea bolii. Tratamentul poate include medicamente din clase diverse (antitermice, antivirale, corticosteroizi, etc) ,suplimente alimentare (vitamine si minerale) si masuri igieno-dietetice (repaus, odihna, hidratare adecvata, alimentatie diversificata).

La momentul actual, pe piata, sunt disponibile tratamente care pot reduce riscul de spitalizare si deces. Tratamentul nu trebuie amanat si trebuie inceput in cateva zile de la primele simptome pentru a fi eficient. Acesta poate ajuta la reducerea simptomelor si in gestionarea bolii. Medicamentele pentru tratarea COVID-19 trebuie sa fie prescrise de un medic. 
Persoanele care sunt mai predispuse la forme severe ale bolii includ adultii in varsta, persoanele nevaccinate si persoanele cu anumite afectiuni medicale, cum ar fi boli pulmonare cronice, boli de inima sau cu o stare de sanatate precara si un sistem imunitar sabit. Vaccinarea poate reduce riscul de boala severa. Cu toate acestea, unele persoane vaccinate, in special cele cu varsta de 65 de ani sau mai mult sau care au alti factori de risc pentru dezvoltarea unei forme severe a bolii, pot beneficia de tratament daca se imbolnavesc de COVID-19. Medicul poate decide daca este cazul prescrierii unui tratament.
Exista mai multe medicamente antivirale autorizate sau aprobate de FDA (Nirmatrelvir, Ritonavir, Remdesivir, Molnupiravir) utilizate pentru a trata COVID-19, forme usoare pana la moderate. Tratamentele antivirale vizeaza anumite parti ale virusului pentru a-l impiedica sa se inmulteasca in organism, ajutand la prevenirea dezvoltarii unei forme severe a bolii si a decesului. Unele tratamente pot avea efecte secundare sau pot interactiona cu alte medicamente administrate deja, de aceea trebuie mentionat medicului curant orice medicament sau supliment pe care il administrati la momentul respectiv.

In cazul internarii intr-un spital, medicul poate utiliza alte tipuri de tratamente, in functie de severitatea bolii. Acestea ar putea include medicamente pentru tratarea virusului, medicamente pentru reducerea raspunsului sistemului imunitar hiperactiv sau pentru tratarea complicatiilor COVID-19.
Unele persoane cu COVID-19 care sunt imunodeprimate sau care primesc tratament imunosupresor pot beneficia de un tratament numit plasma convalescenta. Medicul stabileste daca acest tratament este potrivit in functie de caz.

 

Cum poate fi prevenita infectia cu COVID-19?

Respectarea masurilor de igiena

Respectarea masurilor de igiena precum spalarea corecta a mainilor cu apa si sapun, utilizarea unui dezinfectant pe baza de alcool cand nu este posibila spalarea mainilor, tusitul in pliul cotului pot reduce riscul de raspandire al infectiei cu SARS-COV2.

Vaccinarea

Vaccinurile impotriva COVID-19 ajuta organismul sa dezvolte protectie impotriva virusului care cauzeaza COVID-19. Desi persoanele vaccinate se infecteaza uneori cu virusul care provoaca COVID-19, vaccinarea la zi scade semnificativ riscul de imbolnvire grava, de a fi spitalizat sau de a muri din cauza COVID-19. 

Imbunatatirea ventilatiei si petrecerea timpului in aer liber

Imbunatatirea ventilatiei si filtrarea aerului poate ajuta la prevenirea acumularii particulelor virale in aerul din interior. Imbunatatirea ventilatiei si a filtrarii poate ajuta la protejarea impotriva infectarii si raspandirii virusului care cauzeaza COVID-19. Petrecerea timpului afara atunci cand este posibil si nu in interior poate ajuta, de asemenea. Particulele virale se raspandesc intre oameni mai usor in interior decat in exterior.

Testarea pentru COVID-19

Un test viral poate confirma infectarea cu virusul care provoaca COVID-19. Exista teste PCR si teste rapide. Testele PCR au mai multe sanse de a detecta virusul in comparatie cu testele de antigen. Testele rapide de antigen ofera rezultate rapid si sunt potrivite si pentru utilizare la domicili. FDA recomanda 2 teste antigen negative (daca exista simptome) sau 3 teste antigen negative (daca nu exista simptome), efectuate la 2 zile (48 de ore) distanta pentru exclude infectia COVID-19. Testarea si aplicarea masurilor corespunzatoare in caz de imbolnavire pot limita raspandirea infectiei.

Respectarea recomandarilor medicale in caz de expunere la COVID-19

Recomandarile in cazul unei expuneri anterioare la virus include purtarea unei masti in interior in preajma altor persoane timp de 10 zile, testarea si monitorizarea in caz de aparitia simptomelor.
Daca testul pentru COVID-19 este pozitiv (chiar si fara aparitia simptomelor), este recomandata izolarea la domiciliu cel putin 5 zile (posibil mai multe, in functie de modul in care virusul afecteaza persoana) si purtarea unei masti in interior, in preajma altor persoane pentru o perioada de timp.
La momentul de fata sunt disponibile tratamente eficiente. Consultul medicului este obligatoriu in stabilirea planului de tratament.

Evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte sau confirmate cu COVID-19

Evitarea contactului cu persoane care au COVID-19 poate reduce semnificativ riscul de infectare. In cazul in care este necesara ingrijirea unei persoane care are COVID-19 si care nu se poate ingriji singura, este recomandat sa fie respectate masurile generale de igiena si protectie.

 

 

Bibliografie:

Coronavirus disease (COVID-19), World Health Organization website

COVID-19, NHS UK website

Coronavirus disease 2019, Centres of Deases Control and Prevention

COVID-19, How to Protect Yourself and Others, CDC official website

COVID-19, Treatments and Medications, CDC official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 30-08-2023

Medicamente utilizate în baza recomandării medicale în COVID-19

Vezi Politica de confidentialitate date personale