Infectii urinare (afecțiuni medicale)

Definitie: 

Infectiile urinare sunt definite ca infectii ce pot afecta orice componenta a tractului urinar:

-uretra (uretrita)

-vezica urinara (cistita)

-prostata (prostatita)

-rinichii (pielonefrita)

 

Cauze:

Infectiile tractului urinar apar de obicei atunci cand bacteriile patrund in tractul urinar prin uretra si incep sa se inmulteasca in vezica. 
Cele mai frecvente infectii urinare apar in principal la femei si afecteaza vezica urinara si uretra.

Infectia vezicii urinare (cistita)
Acest tip de ITU este de obicei cauzata de Escherichia coli (E. coli), un tip de bacterii intalnite in mod obisnuit in tractul gastro-intestinal. Cu toate acestea, uneori, alte bacterii sunt responsabile de aparitia acestora.
Actul sexual poate duce la cistita, insa pot dezvolta cistita si persoanele care nu sunt active din punct de vedere sexual. Toate femeile sunt expuse riscului de cistita din cauza anatomiei lor - mai exact, distanta scurta de la uretra la anus si deschiderea uretrala la vezica urinara.

Infectia uretrei (uretrita)
Acest tip de infectie a tractului urinar poate aparea atunci cand bacteriile gastrointestinale se raspandesc de la anus la uretra. De asemenea, deoarece uretra feminina este aproape de vagin, infectiile cu transmitere sexuala, precum herpesul, gonoreea, chlamydia si micoplasma, pot provoca uretrita.

Infectia prostatei (prostatita)

Prostatita acuta este de obicei cauzata de bacteriile din tractul urinar care patrund in prostata.
Tractul urinar include vezica urinara, rinichii, ureterele si uretra.
In prostatita cronica, semnele de infectie la nivelul prostatei nu pot fi de obicei identificate. In aceste cazuri, cauza simptomelor nu este clara.

Infectia rinichilor (pielonefrite)

Pielonefrita acuta este o infectie bacteriana care provoaca inflamatie la nivelul rinichilor. Pielonefrita apare ca o complicatie a unei infectii ascendente ale tractului urinar care se raspandeste de la vezica la rinichi. 

 

Simptome

In functie de tipul de infectie urinara , simptomele pot fi diferite:

• Cistita

- presiunea in zona pelvisului
- disconfort la nivelul abdomenului inferior
- urinari frecvente, dureroase
- sange in urina

• Uretrita

- senzatie de arsura la urinare

- senzatie de incontinenta

• Prostatita:

- durere, care poate fi severa, in zona penisului, testiculelor, anusului, abdomenului inferior sau in partea inferioara a spatelui 
- durere la urinare, nevoia de urinare frecventa (in special noaptea) si, uneori, sange in urina
- imposibilitatea de a urina, ceea ce duce la acumularea de urina in vezica cunoscuta sub numele de retentie urinara acuta - acest lucru necesita asistenta medicala urgenta
- stare generala de rau, cu dureri, posibil si febra

• Pielonefrita:

- dureri de spate 
- febra mare
- tremuraturi si frisoane
- greata
- varsaturi

Diagnostic:

Testele si procedurile utilizate pentru a diagnostica infectiile tractului urinar includ:

Analizarea unei probe de urina

Medicul poate solicita recoltarea unei probe de urina pentru analize de laborator. Pentru a evita contaminarea potentiala a probei, se efectueaza toaleta locala si se colecteaza urina din mijlocul jetului de urina.

Urocultura

Analiza de laborator a urinei este uneori urmata de o urocultura. Acest test ii spune medicului ce bacterii cauzeaza infectia si ce tip de antibiotic se preteaza, in functie de rezistenta si sensibilitatea bacteriei .

Teste imagistice

Daca infectiile sunt frecvente si medicul crede ca pot fi cauzate de o anomalie a tractului urinar, este posibila sefectuarea unei ecografii, a unei tomografii computerizate (CT) sau a unei rezonante magnetice nucleare (RMN). Medicul poate folosi, de asemenea, o substanta de contrast pentru a evidentia structurile din tractul urinar.

Cistoscopie

Daca este cazul unei infectii urinare recurente, medicul poate efectua o cistoscopie, folosind un tub lung si subtire cu o lentila (cistoscop) pentru a vedea interiorul uretrei si vezicii urinare. 

Tratament:

Antibioticele sunt de obicei tratamentul de prima linie pentru infectiile tractului urinar. Tipul de tratament si durata acestuia depinde de tipul de bacterie ce a cauzat infectia si de severitatea infectiei.

Infectie de tract urinar necomplicata

Medicamentele recomandate in mod obisnuit pentru infectiile urinare simple includ: Trimetoprim/sulfametoxazol, Fosfomicina, Nitrofurantoin, Cefalexina, Ceftriaxona.
Fluorochinolone nu sunt recomandate in mod obisnuit pentru infectii urinare simple, deoarece riscurile acestor medicamente depasesc, in general, beneficiile pentru tratarea infectiilor urinare necomplicate. 

Adesea, simptomele infectiilor de tract urinar dispar in cateva zile de la inceperea tratamentului. Dar poate fi necesara continuarea administrarii antibioticelor timp de o saptamana sau mai mult. Intregul tratament trebuie administrat asa cum este prescris.

De asemenea, medicul poate prescrie un medicament pentru durere (analgezic) ,antispastice si antiseptice naturale pentru a ameliora senzatia de arsura si incontinenta.

Infectii frecvente

Daca este cazul de infectii urinare frecvente, medicul poate face anumite recomandari de tratament, cum ar fi:
- Antibiotice in doza mica, perioade mai lungi de timp
- O singura doza de antibiotic dupa actul sexual daca infectiile sunt legate de activitatea sexuala
- Terapia cu estrogeni vaginali in caz de postmenopauza

Pentru infectiile urinare severe, de obicei, se administreaza antibiotice intravenos in cadrul unui spital.

Bibliografie:

Mariya Belyayeva, Jordan M. Jeong, Acute Pyelonephritis, National Library of Medicine

Prostatitis, NHS UK official website

Urinary tract infection, Mayo Clinic official website

Urinary tract infection, NHS UK  official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 05-07-2023

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Infectii urinare

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale