Insuficienta cardiaca (afecțiuni medicale)

Definitie:

Insuficienta cardiaca este o afectiune in care inima nu poate pompa suficient sange oxigenat pentru a satisface nevoile organismului. Inima continua sa pompeze, dar nu la fel de eficient ca o inima sanatoasa. Insuficienta cardiaca nu inseamna ca inima se opreste. Mai degraba, inseamna ca inima nu reuseste sa pompeze eficient sangele. Insuficienta cardiaca rezulta in general dintr-o alta afectiune subiacenta.

Cauze:

Cauzele insuficientei cardiace pot fi:

-un atac de cord anterior (infarct miocardic) - tesutul cicatricial de la leziuni anterioare poate interfera cu capacitatea muschiului inimii de a pompa in mod normal sange (cea mai frecventa cauza in S.U.A.)

-boala coronariana: ingustarea arterelor care furnizeaza sange muschiului inimii

-boala valvulara cardiaca cauzata de febra reumatica sau alte infectii in trecut

-hipertensiune arteriala (hipertensiune arteriala)

-infectii ale valvelor cardiace si/sau ale muschiului inimii (de exemplu, endocardita sau miocardita)

-cardiomiopatie sau alte boli ale muschiului inimii (inclusiv cauze genetice sau necunoscute)

-boli sau defecte cardiace congenitale (prezente de la nastere)

-aritmii cardiace (batai neregulate ale inimii)

-boala pulmonara cronica, cum ar fi boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) sau emfizemul

-embolie pulmonara

-anumite medicamente

-anemie si pierderi excesive de sange

-complicatii ale diabetului

O serie de medicamente si suplimente pot agrava insuficienta cardiaca sau pot interfera cu medicamentele pentru insuficienta cardiaca. Asigurati-va ca spuneti medicului dumneavoastra despre toate medicamentele si suplimentele pe care le luati, inclusiv remediile fara prescriptie medicala.

 

Simptome:

Urmatoarele sunt cele mai frecvente simptome ale insuficientei cardiace. Cu toate acestea, fiecare persoana poate prezenta simptome diferit. Simptomele pot include:

-dificultati de respiratie cand stati intins sau in timpul exercitiilor fizice

-crestere in greutate

-umflarea vizibila a picioarelor, gleznelor si uneori a abdomenului, din cauza acumularii de lichid

-oboseala si slabiciune

-greata, dureri abdominale, pierderea poftei de mancare

-tuse persistenta cu eliminare de sputa cu sange

Severitatea afectiunii si simptomele depind de cat de mult a fost afectata capacitatea de pompare a inimii.

Simptomele insuficientei cardiace pot semana cu cele ale altor afectiuni sau probleme medicale. Consultati intotdeauna medicul dumneavoastra pentru un diagnostic.

 

Diagnosticare:

Pe langa anamneza si un examen fizic complet, procedurile de diagnosticare pentru insuficienta cardiaca pot include:

-radiografie toracica

-ecocardiograma (ecografie a inimii)

-electrocardiograma (ECG sau EKG)

-Testarea BNP: peptida natriuretica de tip B (BNP) este un hormon eliberat de ventriculi ca raspuns la cresterea tensiunii peretelui (stres) care apare in cazul insuficientei cardiace. Nivelurile BNP cresc pe masura ce stresul peretelui creste. Nivelurile BNP sunt utile in evaluarea rapida a insuficientei cardiace. In general, cu cat nivelurile de BNP sunt mai mari, cu atat insuficienta cardiaca este mai grava.

 

Tratament:

Scopul tratamentului insuficientei cardiace este de a imbunatati calitatea vietii prin abordarea cauzelor care stau la baza, reducerea simptomelor si gestionarea sanatatii generale. Educatia joaca un rol crucial. Pacientii si familiile lor care invata sa recunoasca si sa raspunda la mici modificari, cum ar fi umflarea sau cresterea in greutate, pot ajuta la incetinirea progresiei insuficientei cardiace.

Tratamentele includ:

-Tratarea afectiunilor subiacente

-Controlul factorilor de risc

-Renuntarea la fumat

-Pierderea in greutate (in caz de supraponderabilitate) si efectuarea de  exercitii fizice moderate

- o dieta sanatoasa pentru inima

-evitarea alcoolului

-odihna adecvata

-controlul zaharului din sange

-controlul tensiunii arteriale - ceea ce inseamna si controlul cantitatii de sodiu (sare) din dieta ta

 

Medicamente

S-a demonstrat ca aceste medicamente prelungesc viata la pacientii cu insuficienta cardiaca:

-Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA): aceste medicamente scad presiunea din interiorul vaselor de sange.

-Blocante ale receptorilor de angiotensina (BRA): Medicatie alternativa pentru reducerea sarcinii de lucru asupra inimii daca inhibitorii IECA nu sunt tolerati. Un inhibitor IECA sau un blocant BRA va fi adesea recomandat, dar nu ambele.

-beta-blocante: Acestia reduc tendinta inimii de a bate mai repede si reduc volumul de lucru prin blocarea receptorilor specifici .

-blocante ale aldosteronului: acest medicament blocheaza efectele hormonului aldosteron, care cauzeaza retentia de sodiu si apa.

-inhibitori ai receptorilor angiotensina- neprilizina (ARNIs): Aceasta este o clasa relativ noua de medicamente care pentru unii oameni s-a dovedit a fi o alternativa mai buna decat inhibitorii IECA sau BRB.

S-a demonstrat ca aceste medicamente reduc simptomele:

-diuretice: acestea ajuta la eliminarea excesului de lichide din organism

-vasodilatatoare: Acestea dilata vasele de sange .

-medicamente antiaritmice: Acestea ajuta la mentinerea ritmului cardiac normal si ajuta la prevenirea mortii subite. Cu toate acestea, unele anti-aritmice pot provoca de fapt insuficienta cardiaca.

Dispozitive implantate care ajuta inima sa functioneze mai eficient:

-Terapia de stimulare biventriculara/resincronizare cardiaca: Acest nou tip de stimulator cardiac stimuleaza simultan ambele parti ale ventriculului stang pentru a coordona contractiile si pentru a imbunatati functia inimii. Unii pacienti cu insuficienta cardiaca sunt candidati pentru aceasta terapie.

-defibrilator cardioverter implantabil (ICD): un dispozitiv similar cu un stimulator cardiac, care detecteaza cand inima bate prea repede si elibereaza un soc electric pentru a converti ritmul rapid intr-un ritm normal.

-dispozitiv de asistenta ventriculara (VAD): Acest dispozitiv mecanic preia functia de pompare pentru unul sau ambii ventriculi sau camere de pompare ale inimii. Un VAD poate fi necesar atunci cand insuficienta cardiaca progreseaza pana la punctul in care medicamentele si alte tratamente nu mai sunt eficiente.

-transplant de inima: Pentru pacientii selectati, inlocuirea inimii cu o inima donata este o ultima solutie pentru cei care starea de sanatate nu se imbunatateste in urma tuturor celorlalte tratamente.

 

Bibliografie:

Heart failure, Johns Hopkins Medicine official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-07-2022

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Insuficienta cardiaca

Medicamente(4)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale