Osteoporoza (afecțiuni medicale)

Definitie:

Osteoporoza este o afectiune osoasa caracterizata prin densitate osoasa scazuta, deteriorarea structurii osoase si compromiterea rezistentei osoase, predispunanad la fracturi.

Cauze:

Pierderea osoasa apare atunci cand resorbtia osoasa (realizata de osteociste si osteoclaste) depaseste formarea (capacitatea osteoblastelor-celule formatoare de os- de a forma masa osoasa noua).

O serie de factori pot creste probabilitatea de a dezvolta osteoporoza, inclusiv varsta, rasa, stilul de viata,  afectiunile si tratamentele medicale:
Sexul - Femeile sunt mult mai predispuse sa dezvolte osteoporoza decat barbatii.
Varsta- Odata cu inaintarea in varsta,  cu atat riscul de osteoporoza este mai mare.
Rasa- Persoanele de origine asiatica sau rasa alba au cel mai ridicat risc de osteoporoza.
Istoricul familial- Daca afectiunea este prezenta in istoricul familial, exista un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune, mai ales daca exista si istoric de fracturi ososase asociate osteoporozei
Statura-Barbatii si femeile care sunt de statura mica tind sa aiba un risc mai mare, deoarece pot avea mai putina masa osoasa 


Alte cauze ar putea fi:
Nivelurile hormonale
Osteoporoza este mai frecventa la persoanele care prezinta dezechilibre hormonale. Exemplele includ:
Hormonii sexuali- Nivelurile scazute de hormoni sexuali tind sa slabeasca oasele. Scaderea nivelului de estrogen la femeile aflate la menopauza este unul dintre cei mai semnificativi factori de risc pentru dezvoltarea osteoporozei. Tratamentele pentru cancerul de prostata care reduc nivelul de testosteron la barbati si tratamentele pentru cancerul de san care reduc nivelul de estrogen la femei sunt susceptibile de a accelera pierderea osoasa.
Probleme la nivelul glandei tiroide- Hipertiroidismul poate provoca pierderi ale masei  osoase. Acest fenomen se poate dezvolta daca tiroida este hiperactiva sau daca luati prea multe medicamente ce contin hormoni tiroidieni (medicatie de substitutie hormonala).
Dereglari la nivelul altor glande- Osteoporoza a fost, de asemenea, asociata cu paratiroida si glandele suprarenale hiperactive.


Factori dietetici
Osteoporoza este mai probabil sa apara la persoanele care au:
Aport scazut de calciu-Lipsa de calciu pe tot parcursul vietii joaca un rol in dezvoltarea osteoporozei. Aportul scazut de calciu contribuie la scaderea densitatii osoase, la pierderea precoce a osului si la un risc crescut de fracturi.
Tulburari de alimentatie-Restrictionarea severa a aportului de alimente si subponderabilitatea slabeste oasele atat la barbati, cat si la femei.
Chirurgie gastrointestinala-Interventia chirurgicala pentru a reduce dimensiunea stomacului sau pentru a elimina o parte a intestinului limiteaza suprafata de absorbtie disponibila pentru absorbtia nutrientilor, inclusiv calciul. 


Steroizi si alte medicamente

Utilizarea pe termen lung a medicamentelor cu corticosteroizi pe cale orala sau injectata, interfereaza cu procesul de reconstructie osoasa. Osteoporoza a fost, de asemenea, asociata cu medicamentele utilizate pentru combaterea sau prevenirea convulsiilor, refluxul gastric, cancerului, respingerea transplantului, conditii medicale.
Riscul de osteoporoza este mai mare la persoanele care au anumite probleme medicale, inclusiv:
-Boala celiaca
-Boala inflamatorie intestinala
-Boli de rinichi sau de ficat
-Cancer
-Mielom multiplu
-Artrita reumatoida

 

Simptome:

De obicei, nu exista simptome in stadiile incipiente ale pierderii osoase. Dar odata ce oasele dumneavoastra au fost slabite de osteoporoza, este posibil sa aveti semne si simptome care sa includa:
- Dureri de spate, cauzate de o vertebra fracturata sau afectata
- Pierderea inaltimii in timp
- O postura aplecata
- Fragilitate osoasa

Diagnostic:

• Examenul fizic poate pune in evidenta durerea de la nivel osos, modificari posturale, cum ar fi cifoza si reducerea inaltimii(>3,8 cm).

• Teste de laborator: hemoleucograma completa, creatinina, azot ureic sangvin, calciu, fosfor, electroliti, fosfataza alcalina, albumina, TSH, testosteron total(pentru barbati), 25-OH-vitamina D si concentratia urinara de calciu si fosfor pe 24 ore.

• Densitatea osoasa poate fi masurata de un aparat care utilizeaza niveluri scazute de raze X pentru a determina proportia de minerale din oase. In timpul acestui test nedureros, cu ajutorul unui scaner se verifica densitatea osoasa din anumite zone ale corpului. In cele mai multe cazuri, doar anumite oase sunt verificate - de obicei in sold si coloana vertebrala.

Tratament:

Recomandarile de tratament se bazeaza adesea pe o estimare a riscului dumneavoastra de a dezvolta osteoporoza in urmatorii 10 ani , cum ar  fi nstrumentul FRAX dezvoltat de OMS pe baza factorilor de risc precum varsta , rasa, etnie/sex, istoric, IMC, fumat, consum de alcool densitate mineral-osoasa, etc. Daca riscul dumneavoastra nu este mare, este posibil ca tratamentul sa nu includa medicamente si s-ar putea concentra in schimb pe modificarea factorilor de risc pentru preventia pierderii osoase si a fracturilor.

Bifosfonati
Atat pentru barbati, cat si pentru femeile cu risc crescut de fractura, cele mai prescrise medicamente pentru osteoporoza sunt bifosfonatii. Exemplele includ:
-Alendronat 
-Ibandronat 
-Risedronat 
-Acid zoledronic 
Efectele secundare includ greata, dureri abdominale si simptome asemanatoare arsurilor gastrice. Acestea sunt mai putin probabil sa apara daca medicamentul este luat in mod corespunzator. Formele intravenoase de bifosfonati nu provoaca tulburari gastrice, dar pot provoca febra, dureri de cap si dureri musculare.


Denosumab
Comparativ cu bifosfonatii, denosumab produce rezultate similare sau mai bune ale densitatii osoase si reduce sansa tuturor tipurilor de fracturi. Denosumab este administrat prin injectare la fiecare sase luni.

Terapia hormonala
Estrogenul, mai ales atunci cand este administrat imediat dupa menopauza, poate ajuta la mentinerea densitatii osoase. Cu toate acestea, terapia cu estrogeni poate creste riscul de cancer de san si de formare al cheagurilor de sange (hipercoaguabilitate), care pot provoca accidente vasculare cerebrale. Prin urmare, estrogenul este utilizat in mod obisnuit pentru sanatatea oaselor la femeile mai tinere sau la femeile ale caror simptome de menopauza necesita si tratament.

Raloxifenul  imita efectele benefice ale estrogenului asupra densitatii osoase la femeile aflate in postmenopauza, fara unele dintre riscurile asociate cu estrogenul. Utilizarea acestui medicament poate reduce riscul unor tipuri de cancer de san. Bufeurile sunt un posibil efect secundar. De asemenea, raloxifenul poate creste riscul de formare a cheagurilor de sange.

La barbati, osteoporoza ar putea fi asociata cu o scadere treptata a nivelului de testosteron, legata de varsta. 

Medicamente pentru stimularea sintezei osoase
Daca aveti osteoporoza severa sau daca cele mai comune tratamente pentru osteoporoza nu functioneaza suficient de bine, medicul dumneavoastra va poate sugera sa incercati:

Teriparatida - Acest medicament puternic este similar hormonului paratiroidian si stimuleaza sinteza osoasa. Se administreaza prin injectie zilnica timp de pana la doi ani.
Abaloparatida - este un alt medicament similar hormonului paratiroidian. Acest medicament poate fi administrat o perioada de maxim  doi ani.
Romosozumab - Acesta este cel mai nou medicament pentru tratamentul osteoporozei. Se administreaza injectabil de catre personal medical calificat in fiecare luna si este limitat la un an de tratament.

 

Bibliografie:

Osteoporosis, Mayo Clinic official website

Barbara G. Wells, Terry L. Schwinghammer, Joseph T. DiPiro, Cecily V. DiPiro, Manual de Farmacoterapie, Editia a X-a, Editura Prior, 2019

Osteoporosis, NHS official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-07-2022

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Osteoporoza

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale