Insufiecienta pancreatica exocrina (afecțiuni medicale)

 

Definitie:

Insuficienta pancreatica exocrina (IPE) reprezinta o conditie medicala caracterizata de o secretie insuficienta de enzime pancreatice.

Cauze:

Cauzele pot fi diverse : pancreatita, inflamatie la nivelul pancreasului, cancer pancreatic, fibroza chistica sau alte patologii ce pot determina insuficienta pancreatica exocrina (boala celiaca, boli inflamatorii intestinale, interventii chirurgicale , chisturi pancreatice etc)

Tratamentul:

Managementul IPE se bazeaza pe terapia de substitutie enzimatica pancreatica, tratarea afectiunii cauzale, modificari ale stilului de viata si suplimentarea cu vitamine in unele cazuri.

                         Pancreatita

Pancreatita acuta este o afectiune inflamatorie a pancreasului. caracterizata prin dureri in etajul abdominal superior si cresteri ale valorilor enzimelor pancreatice.

Pancreatita cronica este o afectiune cu caracter progresiv, caracterizata prin inflamatie pancreatica de lunga durata, care duce la insuficienta pancreatica exocrina si endocrina.

 

Simptome:

Pancreatita acuta :

-semnele si simptomele initiale variaza de la discomfortul abdominal moderat pana la durere intensa, chinuitoare, soc si detresa respiratorie.

Pancreatita cronica:

-durere abdominala : dureri intenese, penetrante, localizate epigastric sau abdominal, care pot iradia in spate.Apare de regula dupa masa si pe parcursul noptii.

-se poate asocia cu greata si varsaturi

-diaree si balonare

-pierdere in greutate

Diagnosticare:

Diagnosticul pancreatitei acute necesita prezenta a doua dintre urmatoarele simptome: durere in partea superioara a abdomenului, valori ale lipazei si ale amilazei serice de cel putin trei ori mai mare decat limita superioara normala si modificari caracteristice imagistice.

Diagnosticul pancreatitei cronice se bazeaza in primul rand pe tabloul clinic si pe investigatiile imagistice sa pe teste functionale pancreatice.

 

Tratament:

In pancreatita acuta tratamentul se efectueaza in cadrul spitalului, sub supraveghere medicala.

In pancreatita cronice se administreaza tratament cu analgezice opioide slabe pentru controlul durerii si suplimente cu enzime pancreatice, .Se pot asocia si ISRS, antagonisti ai receptorilor H2 sai IPP.

Se recomanda modificarea stilului de viata, renuntarea la consumul de alcool si de fumat.Pacientilor cu steatoree li se recomanda mese frecvente, reduse cantitativ si reducerea aportului de grasimi.

 

Fibroza chistica (Muscoviscidoza)

Este o boala genetica , cu transmitere autozomala recesiva, determinanad afectarea glandelor exocrine, care produc o secretie anormal de vascoasa, saraca in apa si in subsante organice.

 

Cancerul pancreatic

Cancerul pancreatic apare atunci cand celulele pancreatice se transforma in celule atipice si se  inmultesc intr-un mod necontrolat.

 

Alte patologii ce pot determina IPE

IPE se intalneste la aproximativ 30% din pacientii ce sufera de boli inflamatorii intestinale.

Boala celiaca se asociaza cu IPE la o treime din pacienti.

 

 

Bibliografie:

Barbara G. Wells, Terry L. Schwinghammer, Joseph T. DiPiro, Cecily V. DiPiro, Manual de Farmacoterapie, Editia a X-a, Editura Prior, 2019

Dr. Cristina Radu, Dr. Cristian Gheorghe, Insuficienta pancreatica exocrina, Asociatia Romana pentru Patologia Pancreatica

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-07-2022

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Insufiecienta pancreatica exocrina

Medicamente(7)

Vezi Politica de confidentialitate date personale