Proctita (afecțiuni medicale)

Definitie:

Proctita reprezinta inflamatia mucoasei de la nivelul rectului (ultima parte a intestinului gros).


Cauze:

In majoritatea cazurilor, proctita apare in colita ulcerativa, o forma de boala inflamatorie intestinala, fara o cauza prea bine cunoscuta, caracterizata prin perioe de linistite, fara simptome (remisie), urmate de reaparitia lor (recadere).
Proctita poate sa apara si in context infectios cu germeni patogeni proveniti din alimente contaminate (ex: salmonella) sau transmitere sexuala (ex: herpes genital, gonoree, sifilis), dupa radioterapie pentru un cancer in zona bazinului (ex: cancer de col uterin sau prostata), dupa un tratament cu antibiotice sau antiinflamatoare, dupa obstructia unui vas de sange (ischemica) sau postraumatica (dupa clisme agresive).


Simptome:

senzatia dureroasa cu caracter de spasm la nivelul anusului (tenesme)

sangerari rectale (rectoragii)

senzatia imperioasa de defecatie

incontinenta fecala 

ocazional constipatie

Simptomele sunt dependente de extensia si severitatea bolii. In cazul unei afectari mai extinse la nivelul colonului, pacientii pot prezenta scaune moi si frecvente, defecatie nocturna sau durere abdominala.

In cazul prezentei unei inflamatii severe la nivelul mucoasei colonice, apare si febra, starea generala de rau, anorexie, puls accelerat. Acestea sunt semne de alarma si se soldeaza de obicei cu internarea pacientului de urgenta!


Diagnosticare:

Daca prezinti simptome specifice, medicul poate suspiciona o boala inflamatorie intestinala si te va indruma sa faci o serie de analize de sange (ex: hemoleucograma, markeri de inflamatie - proteina C reactiva si VSH, enzime hepatice, probe renale, electroliti, sideremie, albumina etc), de scaun (calprotectina fecala) si de excludere a altor cauze infectioase (ex: coprocultura, GDH si toxina A&B pentru Clostridium Difficile etc).

In plus, iti va propune sa efectuezi o endoscopie (colonoscopie cu ileoscopie) care va permite vizualizarea directa a intregii mucoase colonice si inclusiv a ultimilor centimetri de intestin subtire. Astfel, se poate stabili cu exactitate extensia leziunilor la nivelul mucoasei si severitatea lor, excluzand totodata alte afectiuni (ex: Boala Crohn). In timpul acestei proceduri endoscopice, se vor preleva biopsii multiple din regiuni de mucoasa afectata, cat si din mucoasa sanatoasa pentru diagnosticul histopatologic.


Tratament:

Tratamentul este diferit in functie de severitatea bolii.

Formele usoare si moderate de proctita necesita doar tratament topic cu supozitoare/clisma/spuma cu mesalazina la care se poate asocia si tratament oral. In cazul unei forme severe, se poate initia asociat si tratament cu corticosteroizi local sau sistemic si se poate lua in considerare internarea pacientului.

Pacientii care raspund clinic la tratamentul medicamentos necesita reevaluare endoscopica care sa confirme vindecarea mucoasei la aproximativ 3-6 luni de la initierea tratamentrului. Calprotectina fecala poate fi utilizata ca marker noninvaziv pentru evaluarea raspunsului la tratament.

Pentru mentinerea remisiunii se utilizeaza supozitoare cu mesalazina zilnic sau alternativ la o zi.


Dr. Magda Rotaru, Medic specialist gastroenterolog, articol al Asociatiei Persoanelor cu boli inflamatorii intestinale si stomizatilor din Romania
Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 25-03-2024

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Proctita

Vezi Politica de confidentialitate date personale