Retinopatia diabetica (afecțiuni medicale)

Definitie:

Retinopatia diabetica  este o complicatie a diabetului care afecteaza ochii. Este cauzata de deteriorarea vaselor de sange de la nivelul retinei.

La inceput, retinopatia diabetica poate sa nu provoace simptome vizibile , ci doar probleme usoare de vedere. Dar, aceasta complicatie poate duce la orbire.

Afectiunea se poate dezvolta la persoanele care sufera de diabet de tip 1 sau de tip 2. Cu cat aveti diabet de o perioada mai lunga de timp si cu cat glicemia este mai putin controlata, cu atat este mai probabil sa dezvoltati aceasta complicatie oftalmologica.

Cauze:

De-a lungul timpului, o concentratie prea mare de zahar in sange poate duce la blocarea vaselor mici de sange din perimetrul retinei, intrerupandu-i alimentarea cu sange. Ca rezultat, apar noi vase de sange. Dar aceste noi vase de sange nu se dezvolta normal.

Exista doua tipuri de retinopatie diabetica:

Retinopatie diabetica precoce
In aceasta forma mai comuna - numita retinopatie diabetica neproliferativa (NPDR) - noile vase de sange nu se dezvolta (prolifereaza).
Cand aveti NPDR, peretii vaselor de sange din retina slabesc si au loc mici scurgeri de lichid si sange in retina. Vasele retiniene mai mari pot incepe sa se dilate si sa devina, de asemenea, neregulate in diametru. NPDR poate progresa de la usoara la severa, pe masura ce mai multe vase de sange devin blocate.

Uneori, deteriorarea vaselor de sange retiniene duce la o acumulare de lichid (edem) in portiunea centrala (macula) a retinei. Daca edemul macular scade vederea, este necesar un tratament pentru a preveni pierderea permanenta a vederii.

Retinopatie diabetica avansata
Retinopatia diabetica poate evolua la un tip mai sever de retinopatie, cunoscut sub numele de retinopatie diabetica proliferativa. La acest tip, vasele de sange deteriorate se inchid, provocand cresterea a noi vase de sange anormale in perimetrul retinei. Aceste noi vase de sange sunt fragile si se pot scurge in substanta limpede, care umple centrul ochiului (corpul vitros).

In cele din urma, tesutul cicatricial de la cresterea noilor vase de sange poate determina desprinderea retinei. Daca noile vase de sange interfereaza cu fluxul normal de lichid din ochi, presiunea se poate dezvolta in globul ocular. Aceasta acumulare poate deteriora nervul optic (nervul care transporta imaginile de la ochi la creier), ducand la glaucom.

Simptome:

Este posibil sa nu aveti simptome in stadiile incipiente ale retinopatiei diabetice. Pe masura ce starea progreseaza, puteti dezvolta:
-Pete sau siruri intunecate care plutesc in imaginea vizuala
-Vedere incetosata
-Vedere fluctuanta
-Zone intunecate sau goale in imaginea vizuala
-Pierderea vederii
Gestionarea atenta a diabetului este cea mai buna modalitate de a preveni pierderea vederii. Daca aveti diabet, consultati-va medicul oftalmolog pentru un examen oftalmologic anual, chiar daca vederea pare buna.

Dezvoltarea diabetului in timpul sarcinii (diabet gestational) sau aparitia diabetului inainte de a ramane insarcinata poate creste riscul de retinopatie diabetica. Daca sunteti insarcinata, medicul oftalmolog va poate recomanda examene oftalmologice suplimentare pe parcursul sarcinii.

Adresati-va imediat medicului oftalmolog daca vederea dumneavoastra se schimba brusc sau devine neclara.

Complicatiile retinopatiei diabetice sunt desprinderea de retina, hemoragia in corpul vitros, glaucomul si orbirea.

 

Diagnosticare:

Retinopatia diabetica este cel mai bine diagnosticata cu un examen oftalmologic cu dilatarea pupilei. Pentru acest examen, picaturile administrate in ochi va dilata pupilele pentru a permite medicului sa vizualizeze mai bine interiorul ochilor. Picaturile va pot incetosa vederea timp de cateva ore.
In timpul examenului, medicul oftalmolog va cauta anomalii in partile interioare si exterioare ale ochilor.

Angiografie cu fluoresceina
Dupa ce pupilele au fost dilatate,  un colorant este injectat intr-o vena a bratului . Apoi sunt facute fotografii in timp ce colorantul circula prin vasele de sange . Imaginile pot identifica vasele de sange care sunt blocate, deteriorate sau  scurgeri de sange.

Tomografie cu coerenta optica (OCT)
Acest test ofera imagini in sectiune transversala ale retinei care arata grosimea retinei. Acest lucru va ajuta la determinarea cantitativa a lichidului care s-a scurs in tesutul retinian. Ulterior, examenele OCT pot fi folosite pentru a monitoriza modul in care functioneaza tratamentul.

 

Tratament:

Tratamentul, care depinde in mare masura de tipul de retinopatie diabetica pe care il aveti si de cat de severa este aceasta, este orientat spre incetinirea sau oprirea progresiei.

Retinopatie diabetica precoce
Daca aveti retinopatie diabetica neproliferativa usoara sau moderata, este posibil sa nu aveti nevoie de tratament imediat. Cu toate acestea, medicul dumneavoastra oftalmolog va va monitoriza indeaproape ochii pentru a determina cand este posibil sa aveti nevoie de tratament.

Cand retinopatia diabetica este usoara sau moderata, un control bun al concentratiei zaharului din sange poate incetini de obicei progresia.

• Retinopatie diabetica avansata
Daca aveti retinopatie diabetica proliferativa sau edem macular, veti avea nevoie de tratament prompt. In functie de problemele specifice ale retinei, optiunile pot include:

Injectarea anumitor substante
Aceste medicamente, numite inhibitori ai factorului de crestere al endoteliului vascular, sunt injectate in corpul vitros al ochiului. Ele ajuta la oprirea cresterii noilor vase de sange si la reducerea acumularii de lichid.
Aceste medicamente sunt injectate folosind anestezie locala. Injectiile pot provoca disconfort usor, cum ar fi arsuri, lacrimi sau durere, timp de 24 de ore dupa injectare. Reactiile adverse posibile includ cresterea presiunii intraoculare si posibilitatea de a dezvolta anumite infectii.
Aceste injectii vor trebui repetate. In unele cazuri, medicamentul este utilizat cu fotocoagulare.

Fotocoagulare
Acest tratament cu laser, cunoscut si ca tratament focal cu laser, poate opri sau incetini scurgerea de sange si lichid de la nivelul retinei.
Tratamentul focal cu laser se face de obicei in cabinetul medicului sau in clinica oftalmologica intr-o singura sedinta. 

Fotocoagularea panretiniana
Acest tratament cu laser, cunoscut si sub numele de tratament cu laser dispersat, poate micsora vasele de sange anormale. In timpul procedurii, zonele retinei indepartate de macula sunt tratate prin cauterizari cu laser. Arsurile fac ca noile vase de sange anormale sa se micsoreze si sa se cicatriceze.

De obicei, aceasta procedura se executa in cabinetul medicului sau in clinica oftalmologica in doua sau mai multe sedinte. Vederea ta va fi neclara pentru aproximativ o zi dupa procedura. 

Vitrectomie
Aceasta procedura foloseste o incizie mica in ochi pentru a indeparta sangele din corpul vitros, precum si tesutul cicatricial ce poate conduce la dezlipirea retinei. Se executa intr-un centru de chirurgie sau in spital folosind anestezie locala sau generala.
Desi tratamentul poate incetini sau opri progresia retinopatiei diabetice, nu este un remediu. Deoarece diabetul este o afectiune pe tot parcursul vietii, leziunile retinei viitoare si pierderea vederii sunt inca posibile.

Chiar si dupa tratamentul pentru retinopatia diabetica, veti avea nevoie de examene oftalmologice regulate. La un moment dat, este posibil sa aveti nevoie de tratament suplimentar.

 

Bibliografie:

Diabetic Retinopathy, Mayo Clinic official website

Diabetic Retinopathy, NHS UK official website

Diabetic Retinopathy, National Eye Institute (NIH) official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-07-2022

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Retinopatia diabetica

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale