Sindrom astenic (afecțiuni medicale)

Definitie:
Sindromul astenic este o tulburare psihopatologica care se caracterizeaza printr-o dezvoltare progresiva, principalele manifestari fiind oboseala, tulburarile de somn, performanta scazuta, atat fizica, cat si mentala, iritabilitate, letargie, tulburari autonome.

Simptome

-Oboseala- manifestata prin dificultati de concentrare, memorie, atentie si inteligenta. 
-Tulburari vegetative- tahicardie,  scaderea tensiunii arteriale, hiperhidroza si labilitatea pulsului. Este posibil ca o senzatie de caldura sa apara in corp sau, dimpotriva, o persoana sa experimenteze un sentiment de frig. Apetitul sufera, apar tulburari ale scaunului precum constipatia. Durerile intestinale sunt frecvente. Pacientii se plang adesea de dureri de cap, greutate in cap, barbatii pot suferi de scaderea potentei.

-Tulburari psiho-emotionale - performanta scazuta, dificultati in ceea ce priveste activitatea profesionala determina aparitia emotiilor negative.  Multi pacienti cu sindrom astenic au tendinta de a anxietate crescuta, evalueaza ceea ce se intampla cu pesimism nefondat sau, dimpotriva, cu un optimism inadecvat. Daca o persoana nu primeste asistenta calificata, atunci tulburarile sferei psiho-emotionale se pot agrava si pot duce la depresie, nevroza, neurastenie.
-Tulburarile de somn depind de ce forma de sindrom astenic sufera o persoana. In caz de  sindrom hiperstenic, pacientul adoarme greu, se trezeste in timpul noptii.  Sindromul hipostenic se exprima prin somnolenta, care urmareste pacientul in timpul zilei, iar noaptea ii este greu sa adoarma. Calitatea somnului sufera, de asemenea.

Tipuri de sindrom astenic

Simptomele sindromului astenic pot fi luate in considerare si in contextul a doua forme ale bolii -  un tip hiperstenic si hipostenic al bolii. Forma hiperstenica a bolii se caracterizeaza printr-o excitabilitate crescuta a pacientului, in urma careia ii este greu sa suporte zgomote puternice, stimuli puternici, lumina puternica etc. 

Forma hipostenica a bolii este exprimata in sensibilitate scazuta la orice stimul extern. Pacientul este deprimat tot timpul. Este letargic si somnoros, pasiv. Adesea persoanele cu acest tip de sindrom astenic prezinta apatie, anxietate nemotivata, tristete.

Cauze

1.Cauzele sindromului astenic functional

Astenia functionala acuta apare din cauza expunerii la factorii de stres .
Astenia functionala cronica apare dupa infectii, operatii, pierderi in greutate.
Astenia functionala psihiatrica se dezvolta pe fondul tulburarilor depresive, cu anxietate crescuta si ca urmare a insomniei.

2.Cauzele sindromului astenic organic 
Acest tip de astenie este provocat fie de o boala organica cronica, fie de o tulburare somatica.

Diagnostic

Sindromul astenic are un tablou clinic similar cu nevroza de tip depresiv si de tip hipocondriac si cu hipersomnie. Prin urmare, este important sa se puna un diagnostic diferential cu aceste tipuri de tulburari.
Este necesara identificarea principalei patologii care ar putea provoca sindromul astenic, pentru care pacientul ar trebui directionat catre medici specialisti din diverse domenii. 

Tratament

-Medicamente antiastenice: Salbutiamina 
-Medicamente nootropice cu efect psiho-stimulant si proprietati antiastenice
-Complexe de vitamine si minerale- in general  vitamine din complexul B
-Adaptogeni pe baza de plante: ginseng, rhodiola rosea, ashwagandha.
-Antidepresivele, neurolepticele,  pot fi prescrise de neurologi, psihiatri, psihoterapeuti. 

 

Bibliografie:

CFS (Chronic Fatigue Syndrome), Healthline official website

Chronic Fatigue Syndrome, Medlineplus official website

Chronic Fatigue Syndrome, WebMD official website

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-07-2022

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Sindrom astenic

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale