Stomatita (afecțiuni medicale)

Definitie: Stomatita este considerata o infectie a mucoasei bucale manifestata prin congestie, tumefiere, durere, uneori ulceratii, vezicule sau depozite de fibrina precipitata

Cauze:

Principalele cauze ale aparitite stomatitelor pot fi:

-sistem imunitar slabit

-alergii la anumite alimente sau produse de igiena orala

-virusi si bacterii

-stres

-nutritie deficitara

-unele medicamente si tratamente

-deficit de vitamina b12, acid folic, fier, zinc

-leziuni mici la nivelul mucoasei bucale sau uscaciunea acesteia

Simptome:

Pacientii care sufera de stomatita aftoasa nu prezinta simptome la nivelul intregului organism. Leziunile rotunde sau ovale, cu margine rosie si centrul, de obicei, alb sau galben, apar doar la nivelul cavitatii orale, iar simptomele pot include senzatii de arsura, de usturime sau de mancarime, inainte cu cateva ore de aparitia leziunilor.Atunci cand micile umflaturi sunt atinse de mancare sau de bauturi, mai ales acidulate, poate aparea durerea. Durerea provocata de atingerea leziunilor apare in zilele imediat urmatoare aparitiei acestora si dispare odata cu vindecarea.

Simptomele stomatitei herpetice sunt asemanatoare cu cele ale stomatitei aftoase, astfel se poate simti o senzatie de arsura sau de mancarime a buzei inaintea aparitiei leziunii. Ulterior acestora va aparea un grup de vezicule foarte mici, care se vor sparge, se vor uni si vor forma o ulceratie unica pe suprafata buzei, acoperita de o crusta. Leziunile herpetice sunt mai dureroase decat cele aftoase.
Febra este un alt simptom al infectiei cu HSV-1 si poate ajunge pana la 40 deg C. Febra apare cu cateva zile inainte de aparitia leziunilor.

Tratament:

Tratamentul este de obicei simptomatic si include corticoterapie topica, substante cu efect antiseptic si anestezic local.

Diagnostic:

Diagnosticul poate fi stabilit in baza unui consult medical (anamneza si analizarea leziunilor mucoasei bucale ) si in baza testelor de laborator recomandate de medic(daca este cazul).

 

Bibliografie:

Stomatitis: Types, Symptomes, Causes and treatment, WebMD official website

Stomatitis: Definition and Patient Education, Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 11-01-2023

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Stomatita

Vezi Politica de confidentialitate date personale