Antimicotice (grupa medicament)

Definitie:

Antifungicele sunt medicamente care ucid sau opresc cresterea ciupercilor care provoaca infectii. Sunt numiti si agenti antimicotici.

Infectiile fungice pot afecta:

-Sistem circulator
-Sistemul respirator
-Pielea si unghiile

Clasificarea antimicoticelor (reprezentanti, mod de actiune, indicatii):

1.Antibiotice antifungice cu actiune la nivelul cailor de sinteza a sterolilor din membrana celulara

  • Azolii

Aceasta clasa este constituita din antibiotice antifungice care se utilizeaza frecvent in tratamentul infectiilor fungice superficiale, profunde si sistemice. In functie de numarul atomilor din inelul azolic, aceste structuri au fost clasificate in doua clase distincte:

-imidazolii (cu doi atomi de azot) : clotrimazolul, ketoconazolul, econazolul, miconazolul, oxiconazolul, care sunt folositi frecvent pentru tratamentul infectiilor fungice superficiale de la nivelul tegumentului, parului, unghiilor si mucoaselor.
-triazolii ( cu trei atomi de azot) : fluconazolul, itraconazolul, posoconazolul, ravuconazolul, voriconazolul; sunt medicamente recomandate pentru terapia infectiilor fungice profunde/sistemice.

  • Alilamine si benzilamine

Aceste doua clase de compusi chimici inruditi sunt utilizate cu predilectie in terapia infectiilor fungice superficiale, manifestand efect fungicid fata de tulpini care apartin genurilor Tricophyton si Epydermophyton si actiune fungistatica asupra fungilor din genurile Candida si Microsporum.

Naftifinul si terbinafinul sunt principalii reprezentanti ai clasei alilamine, iar butenafinul, principalul reprezentant al clasei benzilamine .

Mecanismul de actiune al celor doua clase este asemanator si interfera cu biosinteza ergosterolului, prin inhibarea enzimei implicate in primele etape ale caii de sinteza a ergosterolului, si anume squalen-epoxidaza. Aceasta inhibitie duce la acumularea unor cantitati mari de squalen, reducerea cantitatii de ergosterol conducand la tulburari de permeabilitate, fragmentari ale structurilor celulare si,  in final, la moartea celulei fungice.

  • Poliene

 Aceste antifungice, actioneaza la nivelul membranei celulare, prin atasarea la nivelul ergosterolului, formand pori atat la nivelul peretelui, cat si la nivelul membranei celulare a celulei fungice, determinand efluxul ionilor de potasiu intracelulari si al altor componente celulare (magneziu, zaharuri si metaboliti), producand un dezechilibru ionic ireversibil al celulei, efectul lor fiind fungicid .

Din aceasta clasa fac parte amfotericina B si nistatina.

2. Antibiotice antifungice care inhiba sinteza de glucan

Aceasta clasa este reprezentata de antifungice de semisinteza, cunoscute si sub numele de echinocandine.

Mecanismul de actiune se realizeaza prin inhibarea sintezei 1,3-beta-D-glucanului. Fibrele de glucan impreuna cu chitina se organizeaza intr-o structura reticulara ferma, care asigura forma si rezistenta celulei, fiind implicate in procesele de osmoza ale celulei fungice si in cresterea si diviziunea acesteia. Echinocandinele afecteaza intergritatea peretelui celular si in final determina liza osmotica.

Echinocandinele manifesta actiune fungicida fata de numeroase specii de Candida (C. albicans, C. glabrata, C. dubliniensis, C. krusei, C. parapsilosis, C. tropicalis C. guilliermondi) si specii de Aspergillus (A. fumigatus, A. terreus, A. flavus, A. niger). Acestea s-au dovedit active in vitro si fata de Pneumocystis carinii .

Activitatea antifungica a echinocandinelor asupra fungiilor dimorfici (H. capsulatum, C. immitis, B. dermatitidis), a tulpinilor de C. neoformans, zigomicetelor si speciilor din genurile Fusarium si Trichosporon este limitata.

In aceasta clasa exista trei membri: caspofungin, micafungin si anidulafungin.

3. Antimetaboliti

  • 5-flucitozina (5-fluorocitosina)

Din punct de vedere chimic, 5-flucitozina este o pirimidina fluorurata . Acest antifungic are un mecanism de actiune diferit fata de celelalte antifungice, fiind preluata de celula fungica si transformata printr-un proces de dezaminare in 5-fluorouracil, compus care inlocuieste uracilul la nivelul ARN-ului fungic. De asemenea inhiba timidilat sintetaza prin 5 fluorodeoxi-uridina monofosfat, enzima esentiala in sinteza ADN-ului.

Acest antifungic prezinta activitate asupra Candida spp., C. neformans, Aspergillus spp. si fungilor dematiacei din genurile Phialophora si Cladosporium.

Este utilizat rar in terapia infectiilor fungice, deoarece duce la aparitia fenomenului de rezistenta, prin mutatii ale enzimelor citozin dezaminaza sau citozin permeaza, astfel ca aproape intotdeauna este utilizat in combinatie cu amfotericina B; aceasta asociere s-a dovedit a fi un tratament eficient in meningita criptococica.

Indicatii terapeutice:

Antifungicele pot trata:
-Piciorul de atlet
-Matreata (dermatita seboreica).
-Infectia unghiilor sau ciuperca unghiilor de la picioare.
-Afte si candidoza esofagiana 
-Vaginita si infectie vaginala de origine micotica

Antifungicele trateaza, de asemenea, infectii fungice mai periculoase, cum ar fi:

-Aspergiloza, pneumonia pneumocystis si febra Valley (infectii pulmonare).
-Candidemie (infectie a sangelui).
-Meningita (infectie a creierului).
-Sindromul de histoplasmoza oculara (infectie oculara).
-Rinosinuzita (infectie a sinusurilor).

Reactii adverse:

Medicamentele antifungice pot provoca reactii adverse. Acestea sunt de obicei usoare si nu dureaza mult:
-mancarime sau arsura
-roseata
-stare de rau
-durere abdominala
-diaree
-o eruptie cutanata
Ocazional, medicamentele antifungice pot provoca si reactii  mai severe, cum ar fi:

-o reactie alergica - se pot umfla fata, gatul sau limba si puteti avea dificultati de respiratie
-o reactie severa a pielii - cum ar fi descuamarea sau formarea de vezicule
-leziuni hepatice (foarte rar) - este posibil sa manifestati pierderea poftei de mancare, varsaturi, greata, icter, urina inchisa la culoare , oboseala sau slabiciune
Nu mai utilizati medicamentul daca aveti aceste reactii adverse severe si consultati un medic de familie sau un farmacist pentru a gasi o alternativa.

Daca intampinati dificultati de respiratie apelati serviciul de urgenta medical.

 

Bibliografie:

Antifungals, Clevenland Clinic official website

Olguta Corneli, Mariana Calin, Antibiotice antifungice: clasificare, mecanisme de actiune si mecanisme de rezistenta, MedicHub Media

Antifungals, NHS official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 23-05-2022

Medicamente din grupa Antimicotice Antimicotice

Medicamente(27)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale