Corticosteroizi topici (grupa medicament)

Definitie:

Corticosteroizii topici reprezinta un tip de medicamente steroide (cortizonice) aplicat direct pe piele sau mucoase pentru a reduce inflamatia si iritatia.
Corticosteroizii topici sunt disponibili in diferite forme farmaceutice:
-creme
-lotiuni
-geluri
-mousse-uri
-unguente
-benzi si bandaje
-solutii-spray-uri nazale

Potenta corticosteroizilor topici (conform USA):

Potenta corticosteroizilor topici reprezinta cantitatea de medicament necesara pentru a produce efectul terapeutic dorit.
 Clasificarea (conform Statelor Unite ale Americii) consta in sapte clase, clasa I superpotenta , clasa VII fiind cea mai putin potenta.

Corticosteroizii superpotenti de clasa I includ propionat de clobetasol 0,05% in orice baza; gel sau unguent de dipropionat de betametazona augmentat 0,05%; unguent diacetat de diflorazona 0,05%; crema de fluocinonida 0,1% si propionat de halobetasol 0,05% crema.

Corticosteroizii de clasa II cu potenta mare includ :unguent cu amcinonida 0,1%; crema sau lotiune de dipropionat de betametazona 0,05%; unguent cu dipropionat de betametazona 0,05%; crema ,gel sau unguent de dezoximetazona; diacetat de diflorazona 0,05% crema sau gel de fluoroinit 0,05%,  halcinonida 0,1% crema, unguent sau solutie.

Corticosteroizii de clasa III cu potenta medie pana la inalta includ amcinonida 0,1% crema; betametazona dipropionat 0,05% crema;  fluticazona propionat 0,005% unguent si triamcinolona acetonida 0,5% crema sau unguent.

Corticosteroizii de clasa IV si V cu potenta medie includ betametazona valerat 0,1% crema , lotiune sau spuma, desoximetazona 0,05% crema, Fluocinolon acetonid 0,025% crema sau unguent, fluticazona propionat 0,05% crema, hidrocortizon butirat, hidrocortizon butirat, hidrocortizon, butirat,  valerat de hidrocortizon 0,2% crema sau unguent; furoat de mometazona 0,1% crema, lotiune sau unguent; triamcinolon acetonid 0,025% crema, lotiune sau unguent si triamcinolon acetonida 0,1% crema , lotiune sau unguent.

Corticosteroizii de clasa VI cu potenta scazuta includ dipropionat de alclometazona 0,05% crema sau unguent; desonida 0,05% in orice baza, fluocinolona 0,01% crema si hidrocortizon butirat 0,1% crema.

Corticosteroizii de clasa a VII-a cel mai putin potenti includ hidrocortizon 1% si 2,5% crema, lotiune sau unguent.

 

Actiune terapeutica  si mecanism de actiune:

Mecanismul de actiune al corticosteroizilor topici este vast, constand in efecte antiinflamatorii, antimitotice si imunosupresoare.
Efectul antiinflamator al corticosteroizilor topici consta in vasoconstrictie, inhibarea eliberarii fosfolipazei A2 si un efect inhibitor direct asupra ADN-ului si a factorilor de transcriptie inflamatori.
Vasoconstrictia vaselor de sange din dermul superior scade numarul de mediatori inflamatorii  in regiunea aplicata.
Efectul antiinflamator apare si din sinteza lipocortinei care inhiba fosfolipaza A2, scazand in cele din urma productia de prostaglandine si leucotriene.
Corticosteroizii topici actioneaza, de asemenea, direct la nivelul ADN-ului pentru a creste expresia genelor antiinflamatoare si inhiba indirect factorii de transcriptie inflamatori, cum ar fi NFkb, pentru a scadea expresia genelor proinflamatorii.

Efectul antimitotic al corticosteroizilor topici joaca un rol important in tratamentul psoriazisului.Aceasta scadere a mitozei epidermice sa fie secundara cresterii lipocortinei, o proteina endogena reglata de glucocorticoizi. Un efect antimitotic este prezent si in derm, care inhiba proliferarea celulara si sinteza colagenului.

Efectele imunosupresoare ale corticosteroizilor topici implica inhibarea factorilor umorali implicati in raspunsul inflamator, precum si suprimarea maturarii, diferentierii si proliferarii tuturor celulelor imune.

 Aceste actiuni ale corticosteroizilor  produc efecte antiinflamatorii, imunosupresoare si antimitotice.

 

Mod si reguli de administrare :

Cu exceptia cazului in care medicul dumneavoastra va indica altfel, urmati instructiunile de pe prospect. Aceasta va oferi detalii despre modul de administrare.


In cazul corticosteroizilor cu administrare cutanata , in majoritatea cazurilor, medicamentul se administreaza doar o data sau de doua ori pe zi timp de 1 pana la 2 saptamani. Ocazional, medicul poate sugera folosirea acestuia mai rar pe o perioada mai lunga de timp.
Medicamentul trebuie aplicat numai pe zonele afectate ale pielii. Se aplica in strat subtire pe piele in directia in care creste parul.
Daca utilizati atat corticosteroizi topici, cat si emolienti, ar trebui sa aplicati mai intai emolientul. Apoi asteptati aproximativ 30 de minute inainte de a aplica corticosteroidul local.

In cazul corticosteroizilor nazali (propionat de fluticazona) , doza recomandata este de doua pulverizari in fiecare nara o data pe zi (200 micrograme propionat de fluticazona), preferabil dimineata. In cazurile in care simptomatologia este severa, ar putea fi necesare doua pulverizari in fiecare nara de doua ori pe zi, insa utilizarea se va face pe termen scurt. Dupa obtinerea controlului simptomelor, se poate utiliza o doza de intretinere constand intr-o pulverizare in fiecare nara, o data pe zi. Daca simptomele reapar, doza poate fi crescuta in functie de severitatea acestora. Se va utiliza doza minima cu care se mentine controlul eficient al simptomelor.

Doza maxima zilnica nu trebuie sa depaseasca patru pulverizari in fiecare nara.

Indicatii terapeutice:

Corticosteroizii cu administrare cutanata joaca un rol major in tratamentul multor afectiuni dermatologice. Se utilizeaza pentru atenuarea manifestarilor inflamatorii si pruriginoase ale afectiunilor dermatologice. Sunt indicati in boli precum psoriazis, zone limitate de vitiligo, eczeme, dermatita atopica, fimoza, dermatita acuta de radiatii, lichen plan, lichen simplex cronic, lupus eritematos discoid si scleroza cauzata de lichen. Sunt eficiente pentru afectiuni care implica hiperproliferare, imunodeficienta, fenomen inflamatoriu.

Corticosteroizii cu administrare nazala sunt indicati in tratamentul simptomatic al rinitei alergice cauzate de febra fanului sau de alti alergeni prezenti in aer (cum ar fi acarieni, spori de mucegai sau scuame de animal).

Reactii adverse:

Efectele secundare ale corticoterapiei topice includ:
-Senzatia de arsura, prurit, uscaciune;
-Dermatita de contact la dermatocorticoizi (sau la excipienti);
-Miliaria (alergie cauzata de caldura), foliculita, atrofia dermo-epidermica (pielea atrofica este mai subtire, mai fragila, transparenta, lucioasa, hipopigmentata), teleangiectaziile, purpura, vergeturile (mai ales in aplicarea sub pansament ocluziv);
-Dermatita periorala;
-Acneea rozacee-like;
-Leziunile acneiforme;
-Hipertricoza;
-Hipopigmentarea zonei.
Aceste efecte pot fi permanente si, atunci cand apar la nivel facial, pot fi o sursa de stres sever pentru pacient.
Anumite zone prezinta un risc crescut de atrofie, printre acestea numarandu-se zonele intertriginoase (zonele inghinale, axilele, gatul, plica interfesiera etc.) si fata.
Un alt posibil efect nedorit consta in mascarea unor procese infectioase sau favorizarea raspandirii lor, atunci cand sunt administrate in prezenta unor infectii virale active (leziunile de Herpes simplex, HPV sau Molluscum contagiosum), bacteriene, fungice  sau parazitare.
Fenomenul de rebound la intreruperea corticoterapiei topice a fost observat mai ales in cazurile de psoriazis tratat cu agenti potenti/superpotenti, unde oprirea administrarii a fost urmata de eruptia generalizata de psoriazis pustulos sever.
In afara efectelor secundare locale descrise, corticosteroizii topici pot determina reactii adverse sistemice identice cu ale corticoizilor cu administrare orala, mai ales in cazul copiilor, dar si in cazul aplicarilor pe suprafete mari de piele denudata.

Bibliografie:

Topical corticosteroids, NHS UK official website

Dr. Madalina Geanta, Medic rezident dermato-venerologie, Prescrierea corticosteroizilor topici: beneficii si tratament, Revista Galenus, 2010

K. Kragballe, Topical corticosteroids: mechanisms of action, Acta Derm Venereol Suppl (Stockh)1989;151:7-10; discussion 47-52.

Ference JD, Last AR. Choosing topical corticosteroids. Am Fam Physician. 2009 Jan 15;79(2):135-40.

Giannotti B. Current treatment guidelines for topical corticosteroids. Drugs. 1988;36 Suppl 5:9-14. 

Ahluwalia A. Topical glucocorticoids and the skin--mechanisms of action: an update. Mediators Inflamm. 1998;7(3):183-93. 

Uva L, Miguel D, Pinheiro C, Antunes J, Cruz D, Ferreira J, Filipe P. Mechanisms of action of topical corticosteroids in psoriasis. Int J Endocrinol. 2012;2012:561018.

Coondoo A, Phiske M, Verma S, Lahiri K. Side-effects of topical steroids: A long overdue revisit. Indian Dermatol Online J. 2014 Oct;5(4):416-25. 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-10-2023

Medicamente din clasa Corticosteroizi topici Corticosteroizi topici

Medicamente(30)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale