Arsuri solare (indicații)

Ce sunt arsurile solare?

În ciuda avertismentelor de in ceea ce priveste riscurile expunerii la soare, multe persoane inca isi supun supun pielea la razele soarelui. Potrivit CDC, mai mult de o treime dintre adulti si aproape 70% dintre copii recunosc ca au avut arsuri solare in ultimul an. De-a lungul timpului, arsurile solare reptate pot duce la riduri precoce si pete de vârstă si cresc riscul de cancer de piele.

Arsurile solare de la nivelul pielii se manifesta prin piele rosie, dureroasa la atingere si apar de obicei la cateva ore dupa o expunere excesiva la radiatia ultravioleta (UV) naturala, provenita din radiatia solara sau artificiala, cum ar fi radiatia lampilor (solar).

 

Care sunt cauzele arsurilor solare?

 

Principala cauza a arsurilor solare este expunerea exagerata la radiatia UV.

Melanina este substanta secretata in mod natural de straturile superioare ale pielii si confera nuanta pielii. Melanina are rolul de a proteja pielea de radiatia UV, de aceea, expunerea la soare creste sinteza de melanina si pielea capata tonuri mai inchise. Insa, o expunere exagerata, depaseste capacitatea melaninei de a proteja pielea si atunci apar arsurile solare.

 

Care sunt semnele aparitiei unei arsuri solare?

 

Principalele simptome care apar sunt:

- Schimbarea tonurilor pieleii catre roz sau rosu

- Pielea se poate simti calda sau fierbinte la atingere

- Durere sau senzatie de mancarime la atingere

- Umflatura la nivelul pielii cauzata de inflamatie

- Vezicue cu lichid

- Dureri de cap, febra, greata, oboseala daca arsurile solare se manifesta pe o suprafata mare a corpului

 

Cum poate fi stabilit diagnosticul de arsura solara?

 

Este posibil ca medicul sa efectueze un examen fizic si sa puna intrebari despre simptomele prezente, expunerea la radiatia UV si istoricul arsurilor solare.

Daca apare o arsura solara sau o reactie a pielii dupa expuneri minore la lumina soarelui, medicul dumneavoastra va poate recomanda un test in care zone mici de piele sunt expuse la cantitati masurate de lumina UVA si UVB pentru a incerca sa imite expunerea (fototestare). Daca pielea reactioneaza la lumina UV, atunci pielea este sensibila la lumina soarelui (fotosensibila).

 

Cum pot fi prevenite arsurile solare?

Aceste metode de preventie a arsurilor solare pot fi aplicate chiar si in zilele racoroase, innorate sau incetosate. Se recomanda precautie in ceea ce priveste fotoprotectia si in jurul apei, zapezii si nisipului deoarece acestea reflecta razele soarelui. In plus, lumina UV este mai intensa la altitudini mari.

- Evitarea expunerii la soare intre orele 10:00 si 16:00. Razele soarelui sunt cele mai puternice intre aceste ore, asa ca activitatile  in aer liber ar fi indicat sa fie programate pentru alte ore. Daca nu este posibil acest lucru, se recomanda limitarea timpului de expunere la soare si alegerea unor locuri cu umbra.

- Evitarea bronzarii si a solarelui. Obtinerea unui bronz anterior nu reduce riscul de arsuri solare.

- Acoperirea pielii. Se recomanda purtarea palariilor cu boruri largi si imbracaminte care acopera pielea, inclusiv bratele si picioarele. Se pot folosi si haine de exterior special conceput pentru a oferi protectie solara. Se poate verifica eticheta produselor pentru a afla care este factorul de protectie ultraviolet (UPF), care indica cat de bine blocheaza o tesatura lumina soarelui. Cu cat numarul UPF este mai mare, cu atat este mai buna protectia.

- Folosirea cremelor de protectie solara si aplicarea frecventa si cu generozitate a acestora. Aplicarea protectie solare rezistenta la apa si a balsamului de buze cu un SPF 30 sau mai mare si protectie cu spectru larg impotriva razelor ultraviolete A (UVA) si ultraviolete B (UVB).

Aproximativ 15 pana la 30 de minute inainte de a iesi in aer liber, se aplica cu genrozitate protectia solara pe pielea care nu va fi protejata de imbracaminte. Se foloseste protectie solara la fiecare 2 ore si dupa inot sau transpiratie. Daca se utilizeaza si insecticide, se aplica mai intai crema pentru protectie solara. Academia Americana de Dermatologie nu recomanda produsele care combina insecticid si filtre solare.

Administratia pentru Alimente si Medicamente cere ca toate produsele de protectie solara sa isi pastreze puterea initiala timp de cel putin trei ani. Se recomanda verificarea etichetei produselor de protectie solara pentru instructiuni privind datele de pastrare si de expirare. Daca cremele de protectie solara sunt expirate sau sunt desfacute de foarte mult timp, se recomanda aruncarea lor.

- Protejarea bebelusilor si a copiilor mici. Academia Americana de Pediatrie recomanda utilizarea altor forme de protectie solara, precum umbra sau imbracamintea, pentru bebelusii sub 6 luni. Academia Americana de Dermatologie recomanda sa nu se foloseasca protectie solara la copiii sub 6 luni. 

In cazuri exceptionale, cand imbracamintea si locurile umbroase nu sunt suficiente, se poate lua in considerare utilizarea de protectie solara pentru bebelusi si copii mici. 

- Purtarea ochelarilor de soare in aer liber. Se recomanda alegerea ochelarilor de soare cu protectie UVA si UVB. 

- Cunoasterea medicamentelor sensibilizante la soare. Unele medicamente obisnuite pe baza de reteta si fara prescriptie medicala, inclusiv antibiotice, retinoizi si ibuprofen, pot face pielea mai sensibila la lumina soarelui. Este recomandat sa se discute cu farmacistul sau cu medicul despre efectele secundare ale medicamentelor administrate.

 

Care este tratamentul arsurilor solare?

 

Daca s-a produs o arsura solara, poate dura doua zile pentru ca severitatea arsurilor sa devina evidenta si inca cateva zile pentru ca pielea sa inceapa sa se vindece.

Tratamentul impotriva arsurilor solare nu va vindeca pielea, dar poate reduce durerea, umflarea si disconfortul. Daca ingrijirea la domiciliu nu ajuta sau arsurile solare sunt foarte severe, medicul poate recomanda tratamente suplimentare sau poate interna persoana in spital.

 

Masuri ce pot fi luate la domiciliu pentru arsurile usoare

- Analgezice- Pentru ameliorarea durerii, se poat administra analgezice eliberate fara prescriptie medicala cat mai curand posibil dupa expunerea la soare. 

- Racirea pielii- Se poate aplica pe pielea afectata un prosop curat umezit cu apa rece de la robinet sau se poate face o baie rece Racirea pielii se poate face de cateva ori pe zi.

- Aplicarea unei crema hidratante, lotiuni sau gel. O lotiune sau un gel de aloe vera sau o lotiune ce contine calamina ar putea fi linistitoare, sau geluri cu substante antihistaminice cum ar fi difenhidramina.

- Consumarea unei cantitati suficiente de lichide pentru a preveni deshidratarea.

- Nu se recomanda spargerea veziculelor intacte. Daca se sparge o vezicula, se va curata locul usor, cu apa si sapun, apoi se va aplica un unguent cu antibiotic pe rana si se va acoperi rana cu un bandaj antiadeziv.

- Se recomanda tratamentul delicat al pielii care se exfoliaza. In cateva zile, zona afectata poate incepe sa se decojeasca. Acesta este modul in care corpul elimina stratul superior al pielii deteriorate. In timp ce pielea se exfoliaza, se recomanda hidratarea continua.

- Administrarea unui medicament cu efect impotriva mancarimii, cum ar fi un antihistaminic pentru a preveni descuamarea pielii prin scarpinare.

-Protejarea arsurilor solare anterioare de expunerea ulterioara la soare. In timp ce pielea se vindeca, aceasta trebuie ferita de soare sau trebuie protejeazata in aer liber.

 

Bibliografie:

Sunburn-Symptoms and causes, Mayo Clinic official website

Sunburn- Diagnosis and treatment, Mayo Clinic official website

Stephanie Watson, Sunburn, WebMD official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 08-06-2023

Arsuri solare

Vezi Politica de confidentialitate date personale