Curatarea tenului (indicații)

Ce reprezinta demacherea si curatarea tenului?

Demacherea si curatarea tenului reprezinta o rutina constituita din tehnici ce au ca si scop indepartarea machiajului, impuritatilor si sebumului de la nivelul pielii.

Care sunt pasii corecti in demacherea si curatarea tenului?

1. Indepartarea machiajului

Utilizati un demachiant bland pentru a indeparta machiajul inainte de a incepe cu adevarat curatarea, mai ales inainte de culcare. Porii sunt obisnuiti sa elimine toxinele peste noapte si, daca sunt infundati, pot sa apara probleme dermatologice. Acest lucru se aplica tuturor tipurilor de piele.
Pentru porii infundati, puteti incerca metoda dubla curatare. Aceasta rutina in doi pasi foloseste un ulei natural sau un demachiant cu faza uleioasa pentru a indeparta impuritatile si apoi este necesara o spalare usoara a fetei pentru a ajuta la indepartarea fazei grase.
Inmuiati un tampon de bumbac in apa micelara, demachiant sau uleiuri naturale pentru a indeparta machiajul din jurul ochilor. 

Apa micelara se poate utiliza si dupa spalarea tenului pentru a elimina eventualele impuritati ramase.

2. Spalarea tenului

Cum alegem sapunul?
Cu exceptia cazului in care sunt formulate special pentru fata, sapunurile solide pot modifica echilibrul pH-ului pielii, ceea ce permite cresterea mai multor bacterii si ciuperci.
Produsele de curatare ale fetei, in special balsamurile de curatare, sunt dedicate pielii delicate.
Produsele spumante, ce contin agenti tensioactivi pot indeparta si grasimile secretate in mod natural de piele si pot reduce stagnarea sebumului la nivelul porilor. Agentii tensioactivi au rolul de a dizolva grasimile, astfel incat apa sa poata dizlova impuritatile. Acestea sunt dedicate tenurilor mixte, grase, cu tendinta acneica.
Exista si creme de spalare, fara agenti tensioactivi, care sunt dedicate tenurilor uscate.

Folosim apa calda sau apa rece pentru spalare?
Temperaturile extreme ale apei pot irita si deshidrata pielea. Multi experti considera ca nu este adevarat mitul conform caruia apa calda deschide porii si apa rece inchide porii. De aceea, de regula se recomanda ca apa sa fie la o temperatura potrivita, nici calda, nici rece.

3. Exfolierea

Pentru exfoliere, puteti folosi produse ce contin acid salicilic, acid glicolic, acid lactic sau enzime din fructe. Aceste produse pot fi lasate in contact cu pielea timp de 60 pana la 90 de secunde pentru curatarea porilor si indepartarea celulelor moarte ale pielii si pentru a oferi o stralucire sanatoasa.
Un semn de exfoliere excesiva este hipersensibilitatea pielii. Acest lucru poate provoca iritatii, eruptii si chiar o senzatie de usturime atunci cand aplicati produse.
Atentie la demachiantele zilnice care contin ingrediente active de exfoliere, cum ar fi alfa hidroxiacizi (AHA) - lactic, glicolic, acizi din fructe - si beta hidroxiacizi (BHA) - extracte salicilice, din scoarta de salcie. Aceste ingrediente au potential iritant.
Curatarea tenului se incheie cu procesul de exfoliere, insa nu uitati de hidratare si de protectia UV obligatorie dupa acest proces.

Bibliografie:

Amanda Caldwell, How to Wash Your Face: 12 Steps to Fresh, Clean Skin, Healthline official website

Jennifer Worick, 10 Rules for Washing Your Face: Dermatologists’ Dos and Don’ts, Everyday health official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 19-01-2023

Produse din categoria Curatarea tenului

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale