Alergia solara (informatii utile)

Ce este alergia solară?

Alergia solara este o afectiune ce consta intr-o forma de fotosensibilitate cronica dobandita. Se manifesta prin episoade recurente de urticarie ce se manifesta pe anumite zone ale pielii care sunt expuse la lumina soarelui.

Cum se manifestă alergia solară?

Principalele simptome ale alergiei solare sunt petele rosiatice ce apar pe piele, insotite de mancarime, senzatie de usturime si arsura.
Daca urticaria acopera o mare parte din piele, este posibil sa apara si alte simptome mai severe comune alergiei, cum ar fi:

tensiune arteriala scazuta;

durere de cap;

greata;

respiratie dificila;

Este mai probabil ca eruptia cutanata sa afecteze zonele pielii care de obicei nu sunt expuse la lumina soarelui.
Este posibil sa nu apara eruptii pe maini sau pe fata, fiind zone ale corpului ce sunt expuse frecvent la lumina soarelui.
Daca sensibilitatea la soare este accentuata, urticaria se poate manifesta si pe aceste zone sau chiar pe pielea protejata de haine subtiri.

Aspectul eruptiei cutanate poate varia in functie de sensibilitatea individuala. Uneori, leziunile pot forma vezicule sau pot forma crusta la suprafata. Eruptia, de obicei, nu lasa cicatrici atunci cand se vindeca.

Care sunt cauzele alergiei solare?

Cauza exacta a alergiei solare este necunoscuta. Apare atunci cand lumina soarelui este factorul ce activeaza eliberarea histaminei sau a unei substante chimice similare la nivelul pielii. Mecanismul este descris ca o reactie de tip antigen-anticorp.
Acest tip de reactie apare atunci cand sistemul  imunitar produce anticorpi pentru a se apara de antigenul sau de factorul fizic perceput ca si iritant. Alergia este reactia inflamatorie rezultata.

Este posibil ca riscul de alergie solara sa fie ridicat daca:

exista antecedente familiale ale afectiunii;

persoana sufera de o forma de dermatita;

se utilizeaza in mod regulat parfumuri, dezinfectanti, coloranti sau alte substante chimice care pot declansa afectiunea atunci cand sunt expuse la lumina soarelui;

se administreaza antibiotice sau alte medicamente, care pot declansa afectiunea;

Cum poate fi diagnosticată alergia solară?

Este posibil ca medicul sa poata diagnostica urticaria solara in urma unui examen fizic. Urticaria solara apare de obicei in cateva minute de la expunerea la soare si dispare rapid in absenta soarelui. Nu lasa nici o cicatrice.

Medicul poate pune intrebari despre istoricul medical si despre reactia la lumina soarelui.
Este posibil sa fie necesar, de asemenea, sa faca unul sau mai multe teste pentru a confirma diagnosticul:

Fototestarea analizeaza modul in care pielea reactioneaza la lumina UV de la o lampa solara la diferite lungimi de unda. Lungimea de unda la care reactioneaza pielea poate ajuta la identificarea alergiei la soare.

Testele de sange sau biopsiile de piele pot fi utilizate daca medicul considera ca urticaria poate fi cauzata de o alta afectiune, cum ar fi lupusul sau o alta boala metabolica.

Care este diferența între alergia la soare și erupția cutanata provocată de căldură (miliaria)?

Eruptia cutanata termica apare atunci cand porii sunt infundati si transpiratia se acumuleaza in straturile superficiale ale pielii, formand vezicule mici sau formatiuni mai profunde, inflamate. Aceasta nu apare din cauza expunerii la soare, ci este cauzata de blocarea unui canal sudoripar. De regula, mai predispuse sunt persoanele active din punct de vedere fizic, cu un stil de viata activ, persoanele care au frecventat un climat cald si umed si bebelusii sau copiii mici.

Care este diferența între alergia solară și arsura solară?

Alergia solara este o reactie imunologica manifestata prin urticarie, dispare fara a lasa urme sau cicatrici, dupa un timp variabil de la expunerea la soare. Aparitia ei nu este conditionata de durata expunerii la soare.

Arsura solara nu este o reactie imunologica, se manifesta prin lezarea epidermei, nu dispare dupa incetarea expunerii la soare si necesita un timp pentru refacerea pielii. Aparitia ei este conditionata de timpul expunerii la soare si apare de obicei dupa o expunere exagerata la radiatia UV.

Cum se tratează alergia solară?

Uneori, urticaria solara va disparea de la sine.
Tratamentul pentru urticaria solara depinde de severitatea simptomelor. Simpla evitare a soarelui poate fi suficienta pentru disparitia simptomelor daca reactia cutanata nu este severa.

In cazuri usoare, medicul poate prescrie antihistaminice orale pentru a calma urticaria sau creme care nu necesita prescriptie medicala, cum ar fi geluri si creme pe baza de aloe vera sau lotiune pe baza de calamina.

Daca reactia este mai severa, medicul poate prescrie alte medicamente, cum ar fi:
corticosteroizi topici cu potenta mai mare ce necesita prescriptie medicala

corticosteroizi cu administrare orala

antihistaminice ce necesita prescriptie medicala

unele medicamente ce au rolul de a inhiba sinteza unor substante numite leucotriene cu rol in aparitia reactiei inflamatorii

Cum poate fi prevenita alergia solara?

Exista cateva lucruri care pot preveni sau pot reduce riscul de urticarie solara :

Limitarea expunerii la soare si, mai ales intre orele 10:00 si 16:00, cand soarele este cel mai puternic;

Cresterea treptata a timpului petrecut in aer liber primavara ca si modalitate de acomodare a pielii cu radiatia solara;

Daca eruptia cutanata este legata de un anumit medicament, poate fi luata in considerare consultarea medicului in legatura cu o alternativa;

Purtarea hainelor cu acoperire mare: bluze cu maneci lungi, pantaloni lungi sau fuste lungi;

Purtarea imbracamintii cu un factor de protectie UPF mai mare de 40, care blocheaza radiatia UV mai bine decat cremele de protectie solara;

Utilizarea unui produs cu factor de protectie solara ridicat si reaplicarea acestuia in mod regulat;

Purtarea ochelarilor de soare si a palariilor cu boruri late cand sunteti in aer liber;

Folosirea unei umbrele de soare.

 ● Blair W. Harris, Talel Badri, Joel Schlessinger, Solar Urticaria, National Library of Medicine official website.

 ● Everything You Should Know About Solar Urticaria, Healthline official website. 
 ● Heat rush, Mayo Clinic official website.
    Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

  Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.

Pagina actualizata la data de: 13-11-2023

Medicamente indicate in Alergia solara

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale