Apa termala (informatii utile)

 

Ce este apa termala?

Apa termala are ca si provenienta un izvor termal, este bogata in substante minerale si este pura din punct de vedere bacteriologic. In functie de sursa apei termale, proprietatile si componenta chimica pot fi diferite.

Cum pot fi clasificate apele termale?

Apele termale minerale se clasifica in functie de trei parametri: 
- Temperatura
- Reziduu fix 
- Compozitie chimica
Temperatura este prima proprietate pe care apele termale minerale o au inca de cand se formeaza sau o dobandesc pe parcursul ascensiunii spre sol. In functie de temperatura, apele termale se clasifica in: reci (temperatura sub 20 degC), hipoterme (intre 20 si 30 degC), homeoterme (intre 30 si 40 degC) si hipertermale (intre 40 si 50 degC). 
In timpul procesului de ascensiune, apele termale capata caracteristici diferite. De fapt, efectele benefice deriva din proprietatile specifice ale apei: reziduu fix si compozitia chimica.

Reziduul fix este unul dintre cei mai importanti parametri care permit clasificarea oficiala a apelor cu proprietati terapeutice si reprezinta totalitatea substantelor organice si anorganice dizolvate in apa, stabile la temperatura mentionata.
Compozitia chimica este definita de prezenta anionilor si cationilor. Cand un ion este prezent in cantitati mai mari de 20 meq/L, acesta da numele apei. Prezenta mai multor ioni predominanti poate defini o clasificare a apelor multiionice. 

Care pot fi efectele farmacologice ale terapiei cu apa termala?

Hidroterapia poate avea mai multe aplicatii. 
De exemplu, apele reci si hipotermale provoaca reactii fiziologice, cum ar fi scaderea functiei metabolice locale, reducerea edemului local, ameliorarea conducerii nervoase, reducerea spasmului muscular si efect anestezic local.
Hipertermia are, de asemenea, efecte importante asupra mobilitatii granulocitelor si asupra activitatilor microbiene si enzimatice. Alte efecte benefice ale stimularii termice includ cresterea elasticitatii tesuturilor bogate in colagen. Pe de alta parte, apele hipertermale sunt folosite pentru a genera stres termic pe termen scurt in scopul eliberarii unor peptide opioide, modificand pragul durerii.
Mai multe efecte terapeutice ale apei termale se datoreaza unei combinatii speciale de elemente chimice in functie de originea hidrogeologica a fiecarei surse termice. In dermatologie, apele termale sunt alese pentru diferite indicatii in functie de concentratia de saruri. De exemplu, apa termala folosita in cosmetica este hipertona. Prezenta mare a mineralelor este principala caracteristica care face ca apa termala sa fie eficienta pentru bunastarea pielii.
In functie de mineralele predominante continute, apele termale pot avea urmatoarele efecte: 

Tipul apei termale Elementul chimic predominant Efecte farmacologice

Ape termale sulfurate

Ape termale sulfuroase

Ape termale bicarbonatate

Magneziu, Sulf Regenerarea pielii, efect antiinflamator, activitate bactericida

Ape saline bromo-iodurate

Ape saline

Ape carbonatate

 

Calciu

Magneziu, Iod, Brom

Potasiu

 

Protectia pielii prin intarirea mecanismelor de autoaparare

Efect antioxidant

Hidratarea pielii si cresterea elasticitatii

Ape arsenico-feruginoase Fier si Zinc Cresterea oxigenarii celulare

 

Apele minerale (in special apele termale saline si sulfuroase) sunt considerate deosebit de utile pentru aplicatii terapeutice in dermatologie datorita efectelor lor keratolitice, regenerative si antioxidante. Imbaierea in ape termale care au diferite temperaturi poate elimina peptidele microbiene care cauzeaza mai multe boli ale pielii, poate reduce inflamatia, poate imbunatati microcirculatia, poate regla procesele imunitare si poate creste calitatea vietii. 
Dupa cum s-a demonstrat in mai multe studii clinice, efectele benefice ale apelor termale sunt legate fie de absorbtia elementelor minerale la nivelul pielii, fie de reglarea temperaturii pielii. 
In concluzie, compozitia fizica si chimica a apelor termale contribuie semnificativ la activitatea lor terapeutica si trebuie sa fie atent selectate atunci cand se prescrie o terapie pentru diferite boli dermatologice.

Care sunt aplicatiile apelor termale in dermatologie?

Studiile cumulate au raportat ca aplicarea de minerale precum sulf, mangan, magneziu, zinc, seleniu, strontiu, siliciu si bicarbonat de calciu ar putea avea efecte imunomodulatoare asupra afectiunilor pielii, inclusiv in dermatita atopica, dermatita de contact si psoriazis. 
Dintre minerale, sulful poate inhiba in mod dependent de doza proliferarea celulelor T si productia de citokine, cum ar fi interleukina (IL)-2, IL-8, IL-23, IL-17 si interferonul (IFN)-g, cu rol inflamator.
Atat sulful, cat si manganul au activitate bactericida impotriva Staphylococcus aureus (S. aureus), care este frecvent detectat in dermatita atopica si leziunile de hidradenita supurativa. Magneziul si zincul intaresc bariera pielii si sistemul imunitar, in timp ce combinatia de saruri de magneziu si calciu accelereaza recuperarea pielii. 
Un studiu in vitro a aratat ca seleniul si strontiul inhiba productia de citokine, in principal IL-6, de catre celulele epidermice. 
In ceea ce priveste siliciul si bicarbonatul de calciu, acestea inhiba eliberarea de histamina a mastocitelor si scad degranularea cutanata a bazofilelor, prevenind potential ciclul mancarime-zgariere in dermatita atopica. 

Activitatea antiinflamatoare si antiproliferativa a apei termale poate avea efecte benefice in boli ale pielii precum pruritul si prurigul, lichenul ruber planus, acneea vulgara si dermatita seboreica.

Concluzii

Efectele terapeutice ale apelor termale se datoreaza combinatiei de proprietati chimice, fizice, imunologice si microbiologice, dar sunt necesare mai multe dovezi pentru a identifica algoritmi terapeutici specifici pentru utilizarea apei termale in diferite boli de piele.

 

Bibliografie:

Sara Cacciapuoti, Maria A. Luciano, Matteo Megna, Maria C. Annunziata, Maddalena Napolitano, Cataldo Patruno, Emanuele Scala, Roberta Colicchio, Chiara Pagliuca, Paola Salvatore, Gabriella Fabbrocini, The Role of Thermal Water in Chronic Skin Diseases Management: A Review of the Literature, J Clin Med. 2020 Sep; 9(9): 3047. Published online 2020 Sep 22. doi: 10.3390/jcm9093047

Grant Tinsley, Is Thermal Water the Secret to Healthy, Hydrated Skin?, Healthline official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 25-05-2023

Produse cu apa termala Apa termala

Non-farma (29)

Vezi Politica de confidentialitate date personale