Contraceptia (informatii utile)


Desi, atat pe plan mondial, cat si in Romania se fac eforturi sustinute pentru promovarea metodelor contraceptive si asimilarea lor in randul populatiei, in tara noastra rata avorturilor ramane, in continuare, foarte ridicata.

 Ce presupune planificarea familiala ?

Planificarea familiala reprezinta un ansamblu de servicii clinice, de consiliere si de educatie care au drept obiectiv sprijinirea indivizilor si a cuplurilor in demersul de a avea numarul dorit de copii, la momentul dorit.
Metodele contraceptive sunt importante in viata oricarui cuplu. Ele ajuta la alegerea momentului optim pentru o sarcina din toate punctele de vedere. De asemenea ajuta la spatierea nasterilor si evitarea sarcinilor nedorite cu toate consecintele lor, respectiv intreruperea cursului sarcinii sau abandonul copilului.
Despre toate aceste lucruri se poate discuta la un cabinet de planificare familiala unde medicii specialisti au competenta de a oferi servicii care acopera aceast proces.

Care sunt metodele contraceptive disponibile, care sunt avantajele si dezavantajele lor?

Prezervativul

Prezervativul este singura forma de contraceptie care protejeaza impotriva majoritatii infectiilor cu transmitere sexuala (ITS) si care previne sarcina. Exista prezervative atat masculine, cat si feminine, cele masculine fiind mai sigure si mai usor de utilizat. Acestea actioneaza ca o bariera fizica.

Avantaje : este cea mai buna protectie impotriva ITS, poate fi folosit la cerere si nu contine hormoni.
Dezavantaje : se poate rupe sau se desprinde in timpul sexului daca nu este utilizat corespunzator. Unele persoane sunt alergice la prezervativele din latex.

Pilula contraceptiva orala

Pilula contraceptiva orala este o mica tableta ce se administreaza o data pe zi. Pilula contraceptiva combinata contine estrogen si progesteron. 
Avantaje: Este foarte eficienta atunci cand este utilizata corect, permite spontaneitatea sexuala si nu intrerupe sexul, unele pastile pot chiar reduce durerea din perioada menstruala si pot avea un efect pozitiv asupra acneei.
Dezavantaje: Daca se omite administrarea pilulei inseamna ca nu va fi la fel de eficienta, poate fi folosita doar de femei, nu este potrivita pentru femeile care nu pot administra contraceptive care contin estrogeni, nu protejeaza impotriva ITS.
Pilula se elibereaza din farmacii numai pe baza de prescriptie medicala!

Dispozitiv intrauterin (DIU)

Acest dispozitiv mic, in forma de T, contine hormon progesteron sau este confectionat din material plastic si cupru si este montat in uter de catre medicul de specialitate. Este o metoda de contraceptie cu actiune prelungita si reversibila (intre 3-10 ani). Unele DIU contin hormoni care sunt eliberati treptat pentru a preveni sarcina.
DIU-urile care contin cupru sunt eficiente in proportie de 99%, iar cele care contin hormoni sunt eficiente in proportie de 99,8%.
Dezavantaje: Poate sa apara spotting si sangerari neregulate in primele sase luni de utilizare, necesita un furnizor de asistenta medicala instruit pentru inserare si indepartare, nu protejeaza impotriva ITS.

Implantul contraceptiv

Implantul contraceptiv consta in implantarea unei mici tije, flexibile, sub piele, in partea superioara a bratului, eliberand o forma de progesteron. Hormonul opreste eliberarea ovulului de catre ovar si ingroasa mucusul cervical, ceea ce face dificila intrarea spermatozoizilor in uter. Implantul necesita o mica procedura folosind anestezic local si trebuie inlocuit dupa trei ani. Se preteaza femeilor.
Avantaje: Foarte eficient, nu intrerupe sexul, este o optiune contraceptiva de lunga durata, reversibila.
Dezavantaje: Necesita personal medical calificat pentru inserare si indepartare, uneori poate exista initial sangerare neregulata, nu protejeaza impotriva ITS.

Injectia contraceptiva

Injectia contine o versiune sintetica de progesteron. In urmatoarele 12 saptamani, hormonul este eliberat lent in fluxul sanguin.
Avantaje: Injectia dureaza pana la trei luni, este foarte eficienta, permite spontaneitatea sexuala si nu intrerupe sexul.
Dezavantaje: injectia poate provoca menstruatii intrerupte sau sangerari neregulate, necesita urmarirea numarului de luni utilizate, nu protejeaza impotriva ITS.

Pilula contraceptiva de urgenta (pilula ,,de a doua zi")

Pilula contraceptiva de urgenta poate fi utilizata pentru a preveni sarcina dupa actul sexual.

Desi uneori este numita ,,pilula de a doua zi", de fapt poate fi eficienta pana la cinci zile dupa un act sexual neprotejat. Cu cat este administrata mai devreme, cu atat este mai eficienta. Atunci cand este administrata in primele trei zile dupa sex, previne aproximativ 85% din sarcinile nedorite. Aceasta pastila contine anumite doze de hormoni feminini. 
Dezavantaje: Efectele secundare comune ale contraceptivelor de urgenta includ greata, varsaturi si urmatoarea menstruatie poate fi precoce sau intarziata. Contraceptia de urgenta nu protejeaza impotriva ITS.


Inel contraceptiv

Aceasta metoda consta intr-un inel de plastic flexibil, ce se monteaza in vagin, care elibereaza constant hormoni. Inelul elibereaza hormonii estrogeni si progestativi. Acestia sunt aceiasi hormoni utilizati in pilula contraceptiva orala combinata, dar la o doza mai mica.
Avantaje: Plasarea si indepartarea inelului nu necesita personal medical calificat, are putine efecte secundare, permite controlul menstruatiei si permite revenirea rapida a fertilitatii atunci cand inelul este indepartat.
Dezavantaje: Nu este potrivit pentru femeile care nu pot lua contraceptive care contin estrogeni, trebuie inlocuit la momentul potrivit, nu protejeaza impotriva ITS.


Diafragma

O diafragma este o cupa mica si moale de silicon care este plasata in interiorul vaginului pentru a impiedica sperma sa ajunga in uter. Formeaza o bariera fizica intre spermatozoizi si ovul, asemenea unui prezervativ.
Diafragma se mentine cel putin sase ore dupa sex. Dupa sase ore, dar nu mai mult de 24 de ore dupa sex, trebuie scoasa si curatata.
Avantaje: Se poate folosi aceeasi diafragma de mai multe ori si poate avea o durata de viata de pana la doi ani.
Dezavantaje: Utilizarea unei diafragme poate necesita practica si necesita tinerea evidentei orei la care a fost fixata. Diafragma functioneaza destul de bine daca este folosita corect, dar nu la fel de bine ca pilula, implantul contraceptiv sau DIU.


Sterilizarea

Sterilizarea este procesul prin care se elimina complet functia reproductiva printr-o interventie chirurgicala deschisa sau cu invazie minima. Este o metoda de contraceptie permanenta, potrivita pentru persoanele care sunt sigure ca nu isi mai doresc niciodata copii. Sterilizarea este disponibila atat pentru femei, cat si pentru barbati. Procedura se realizeaza in cadrul unui spital.
Daca luati in calcul sterilizarea, este indicat sa discutati cu medicul dumneavoastra motivele pentru care ati ales procedura, daca alte metode de contraceptie ar putea fi mai potrivite si despre efectele secundare, riscurile si complicatiile procedurii.


De ce este importanta cunoasterea si utilizarea metodelor contraceptive?

In 2017 Romania era pe primul loc in UE in ce priveste numarul de copii nascuti de mame cu varste sub 15 ani, reprezentand 41% dintre toate cazurile Uniunii Europene (383 nascuti vii), conform datelor Eurostat.
Rata de avort este in continuare foarte ridicata. Cu siguranta cauzalitatea acestor probleme cuprind mai multi factori, dar un rol primordial in reducerea frecventei lor il are constientizarea importantei contraceptiei si frecventarea serviciilor de planing familial. Diversitatea metodelor de contraceptie permit alegerea metodei potrivite fiecarei persoane in parte.

 

Bibliografie:    

Dr. Mariana Astanoaiei, Prof. Dr.Dimitrie Nanu, Asist. Univ. Dr. Alexandru Matei, Asist.Univ. Dr. Antoine Edu, Studiu privind utilizarea contraceptiei in Romania, Practica Medicala, Cercetare stiintifica
Dr. Adriana Constantin, Planificarea Familiala, Sanatatea Reproducerii, Maternitatea Giulesti platforma online oficiala
Family planning, Contraception methods, WHO (World Health Organisation) official website
Types of contraception you can use to prevent pregnancy, Queensland Gouverment, Queensland Health official website
Young and Older Mothers in EU, Eurostat Database official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 13-11-2023

Medicamente indicate in Contraceptie Contraceptia

Vezi Politica de confidentialitate date personale