Foliculita (afecțiuni medicale)

Ce este foliculita?

Foliculita este o afectiune frecventa a pielii in care foliculii (mici buzunare din care cresc firele de par) devin inflamati.
Foliculita este de obicei cauzata de o infectie bacteriana sau fungica. La inceput, se pot observa mici umflaturi rosii, cu sau fara cap alb. Daca nu este tratata, infectia se poate raspandi si poate evolua catre o forma mai severa, cu aparitia crustelor.

 

Care sunt cauzele foliculitei?

In functie de tipul de folicuta, cauza poate fi infectarea cu anumite bacterii, fungi, virusuri sau actiuni mecanice ce irita pielea precum utilizarea lamei de ras, epilarea cu ceara si purtarea unor haine prea stramte.

 

Care sunt tipurile de foliculita?

Cele doua tipuri principale de foliculita sunt foliculita superficiala si foliculita profunda. Tipul superficial implica o parte a foliculului, iar tipul profund implica intregul folicul.

Formele de foliculita superficiala includ:

-Foliculita bacteriana- Acest tip de foliculita este relativ comun si este caracterizat de umflaturi insotite de mancarime, albe, pline cu puroi. Apare atunci cand foliculii de par se infecteaza cu bacterii, de obicei cu Staphylococcus aureus (un tip de stafilococ). Stafilococii traiesc pe piele tot timpul, dar, in general, provoaca probleme numai atunci cand patrund in corp prin leziuni mici ale pielii sau rani.
-Foliculita pseudomonas- Puteti dezvolta o eruptie cutanata caracterizata de umflaturi rosii, rotunde, care este insotita de mancarime la una sau doua zile dupa expunerea la bacteriile care o cauzeaza. Foliculita aceasta are ca si cauza bacteria Pseudomonas aerugiosa ce se gaseste pe cazi si jacuzzi-uri insalubre, neigienizate corespunzator si piscine incalzite in care nivelul de clor si pH nu este bine reglat.
-Pseudofoliculita barbae sau foliculita cauzata de barbierit- Aceasta este o iritatie a pielii cauzata de firele de par incarnate. Afecteaza in principal barbatii cu par cret care se rad prea aproape de suprafata pielii si este cel mai vizibil pe fata si pe gat. Aceasta afectiune poate lasa cicatrici cheloide.
-Pityrosporum  foliculita-Acest tip de foliculita produce pustule rosii, insotite de mancarime, localizate pe spate si piept si uneori pe gat, umeri, brate si fata. Este cauzata de o infectie fungica.

Formele de foliculita profunda includ:

-Sycosis barbae- este o forma grava de foliculita ce apare din cauza barbieritului.
-Foliculita gram-negativa- se dezvolta uneori post terapiei cu antibiotice pe termen lung pentru acnee.
-Furuncule (furuncule) si carbunculi- Acestea apar atunci cand foliculii de par devin profund infectati cu anumiti stafilococi. Un furuncul apare de obicei brusc ca o umflatura dureroasa, roz sau rosie. Un carbuncul este un grup de furuncule.
-Foliculita eozinofila -  afecteaza in principal persoanele cu HIV/SIDA. Semnele si simptomele includ mancarime intensa si umflaturi si formatiuni asemanatoare acneei care se formeaza langa foliculii de par ai fetei si in partea superioara a corpului. Odata vindecata, pielea afectata poate fi mai inchisa la culoare decat a fost anterior (hiperpigmentata). Cauza foliculitei eozinofile nu este cunoscuta.

 

Care sunt factorii de risc pentru foliculita?

Oricine poate dezvolta foliculita. Dar anumiti factori va fac mai susceptibil la aceasta afectiune, inclusiv:
- o afectiune care va reduce rezistenta la infectii, cum ar fi diabetul, leucemia cronica si HIV/SIDA
- acneea sau dermatita
- medicamentele, cum ar fi cremele cu steroizi sau terapia cu antibiotice pe termen lung pentru acnee
- barbieritul
- imbracaminte care capteaza caldura si transpiratia, cum ar fi manusi de cauciuc sau cizme inalte
- utilizarea jacuzziuri-lor, cazilor, bazinelor care nu sunt bine intretinute
- afectarea foliculilor de par prin barbierit, epilare cu ceara sau haine stramte

 

Care sunt simptomele foliculitei?

Semnele si simptomele foliculitei includ:
- Grupuri de umflaturi rosii si mici sau formatiuni asemanatoare acneei cu cap alb care se dezvolta in jurul foliculilor de par
- Vezicule pline cu puroi care se deschid si formeaza crusta
- Mancarime a pielii si senzatie de arsura
- Piele dureroasa, sensibila

 

Cum se stabileste diagnosticul foliculitei?

Este posibil ca medicul dumneavoastra sa diagnosticheze foliculita printr-un examen fizic. De asemenea, poate folosi o tehnica de examinare microscopica a pielii numita dermoscopie.
Daca tratamentele initiale nu dau rezultate, medicul dumneavoastra poate preleva o proba din zona infectata. Aceasta este trimisa la un laborator pentru a ajuta la determinarea cauzei infectiei. Rareori, se poate face o biopsie a pielii pentru a exclude alte afectiuni.

 

Care este tratamentul foliculitei?

Tratamentele pentru foliculita depind de tipul si severitatea afectiunii, de masurile de autoingrijire anterioare si de preferintele pacientului. Optiunile includ medicamente si interventii precum epilarea cu laser. Chiar daca tratamentul ajuta, infectia poate reveni.

Medicamente

- Tratamente topice precum creme sau tratament oral pentru controlul infectiei. Pentru infectii usoare, medicul dumneavoastra va poate prescrie o crema, lotiune sau gel cu antibiotice. Antibioticele orale nu sunt utilizate in mod obisnuit pentru foliculita. Dar pentru o infectie severa sau recurenta, medicul dumneavoastra le poate prescrie.
-Tratamente topice precum creme, sampoane sau tratament oral pentru combaterea infectiilor fungice. 
-Tratamente topice precum creme sau tratament oral pentru a reduce inflamatia. Daca aveti foliculita eozinofila usoara, medicul dumneavoastra va poate prescrie o crema cu steroizi pentru a calma mancarimea. Daca aveti HIV/SIDA, este posibil sa observati o imbunatatire a simptomelor foliculitei eozinofile dupa terapia antiretroviala.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Cazurile usoare de foliculita se amelioreaza adesea cu o ingrijire adecvata la domiciliu. Urmatoarele abordari pot ajuta la ameliorarea disconfortului, la accelerarea vindecarii si la prevenirea raspandirii unei infectii:

- Puteti aplica o compresa calda si umeda - Faceti acest lucru de mai multe ori pe zi pentru a ameliora disconfortul.
- Puteti aplica local preparate topicecare se elibereaza fara prescriptie medicala, cum ar fi diverse geluri, creme si produse de spalat fara pentru combaterea infectiilor. Solicitati sfatul medicului sau al farmacistului.
- Puteti aplica lotiuni calmante. Incercati sa ameliorati mancarimea pielii cu o lotiune calmanta sau cu o crema ce poate fi eliberata fara prescriptie medicala.
- Curatati pielea afectata. Spalati usor pielea infectata de doua ori pe zi cu sapun antibacterian.
- Protejati pielea. Daca este posibil, evitati folosirea lamei de ras, deoarece majoritatea cazurilor de foliculita cauzata de barbierit sau ras dispar la cateva saptamani dupa se renunta la acest obicei.

 

Bibliografie:

Folliculitis, Mayo Clinic official website

Folliculitis home treatment, Healthline official website

Everything you need to know about folliculitis, MedicalNewsToday official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 18-07-2023

Medicamente din categoria Foliculita Foliculita

FIXME('characteristics_non_otc_only') (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale