Rutina zilnica de ingrijire corporala (informatii utile)

O rutina sanatoasa de ingrijire a pielii poate ajuta la prevenirea numeroaselor aspecte neplacute legate de piele precum imbatranirea prematura a pielii, conditii ale pielii asociate cu uscaciunea, pruritul si factorilor externi.

Pielea este cel mai extins organ al corpului uman, dar, de multe ori nevoile ei sunt ignorate. Pielea protejeaza corpul de bacterii, virusuri, infectii, corpuri straine si reprezinta prima linie de aparare a sistemului imunitar. Pielea este si un organ senzorial vital. Atunci cand ingrijim doar tenul, practic, doar 20% din pielea noastra beneficiaza de atentie.

O rutina efectuata cu regularitate, in cativa pasi simpli poate face o reala diferenta atat in ceea ce priveste aspectul pielii si tonusul psihic.

O rutina ideala de ingrijire a pielii include urmatoarele produse:

1. Exfoliant

Exfoliantele pe baza de particule fine indeparteaza fizic celulele moarte ale pielii si ofera o textura fina, in timp ce exfoliantele chimice pe baza de acid glicolic si lactic si stimuleaza reinoirea celulara si reduc aspectul porilor dilatati si decolorarea pielii.


2. Demachiant

Exista un echilibru fin intre curatarea eficienta a pielii si posibilitatea de a genera uscaciune cutanata. Este indicata alegerea unui gel de spalare/curatare fara parfum, hipoalergenic, cu proprietati de hidratare si calmare a pielii.

3. Crema hidratanta

Cand vine vorba de hidratarea pielii dupa dus, se poate opta pentru creme cu textura usoara, cu absorbtie rapida, dar care ofera hidratare de lunga durata. Aceasta ar putea contine ingrediente precum acidul hialuronic (cu rol in hidratare), ceramidele ( cu rol de intarire a barierei cutanate) si colagen (cu rol in mentinerea tonusului si structurii pielii), dar si extracte vegetale cu rol hranitor si calmant.

4. Ulei de corp

Uleiurile de corp sunt foarte hranitoare si versatile. Pot fi utilizate uleiurile de tratament multifunctionale care se adreseaza mai multor probleme si au efecte multiple cum ar fi: calmant, hranitor, antiacneic, analgezic, antiinflamator, antihistaminic, antibacterian si antifungic. Acestea sunt bogate in vitaminele A, B1, B2, B3, acizi grasi esentiali omega 3 si 6, seleniu, zinc, magneziu si aminoacizi esentiali.

5. Balsam de corp

Balsamurile multifunctionale sunt foarte eficiente pentru zonele foarte uscate precum coatele si genunchii sau pentru o hidratare intensa. Contin ingrediente intens hidratante, cum ar fi uleiuri naturale (precum uleiul de migdale, uleiul de jojoba) si unturi (precum untul de shea si untul de cacao).

6. Tratamente si masti pentru maini si picioare

Tratamentele tinta sau mastile se pot adresa anumitor zone ale corpului care au nevoie de o ingrijire suplimentara precum mainile sau picioarele. Acestea au rolul de a hrani intens pielea care este cea mai expusa factorilor externi.

 

Alte masuri importante ce ar putea fi de ajutor in ingrijirea corporala sunt: 

1. Protejarea pielii de soare

Una dintre cele mai importante moduri de ingrijire al pielii este protejarea acesteia de soare. Expunerea la soare poate cauza riduri, pete si alte probleme ale pielii, precum si cresterea riscului de cancer de piele.
Este indicata utilizarea unei protectii solare cu spectru larg, cu un SPF de cel putin 30. Crema de protectie solara se aplica cu generozitate si se reaplica la fiecare doua ore, mai dupa activitati fizice intense.
Este recomandata evitarea soarelui intre orele 10:00 si 16:00, cand razele solare sunt cele mai puternice.
Este indicata si acoperirea pielii cu camasi cu maneci lungi, pantaloni lungi si palarii cu boruri largi. 

2. Stoparea fumatului

Fumatul imbatraneste pielea si contribuie la formarea ridurilor. Fumatul ingusteaza vasele de sange mici din straturile exterioare ale pielii, ceea ce scade fluxul de sange si face pielea mai palida. De asemenea, epuizeaza tesuturile pielii de oxigen si nutrienti care sunt importanti pentru sanatatea acesteia.
Fumatul dauneaza, de asemenea, formarii colagenului si elastinei, fibrele care confera pielii rezistenta si elasticitate. 
In plus, fumatul creste riscul de cancer de piele cu celule scuamoase.

3. Adoptarea unei diete sanatoase

O dieta sanatoasa va poate ajuta la imbunatatirea aspectului pielii si la obtinerea unui tonus fizic mai bun. Consumarea fructelor, legumelor, cerealelor integrale si proteinelor usor digerabile poate fi benefica atat pentru piele cat si pentru sanatatea intregului organism. Unele cercetari sugereaza ca o dieta bogata in ulei de peste sau suplimente cu ulei de peste si saraca in grasimi nesanatoase si carbohidrati procesati sau rafinati ar putea favoriza sanatatea pielii. De asemenea, este indicat sa consumati o cantitate adecvata de apa. Acest lucru ajuta la mentinerea unei pieli hidratate.

5. Gestionarea stresului

Stresul necontrolat poate face pielea mai sensibila si poate declansa acnee si alte probleme ale pielii. Este recomandata respectarea unui program de somn adecvat si desfasurarea de activitati relaxante.

 

Bibliografie:

Skin care: 5 tips for healthy skin, Mayo Clinic official website

Briar Clark, 7 steps every body care routine should include, Beauty Crew official website

https://www.freepik.com/free-photo/horizontal-banner-beauty-products-with-copy-space_27639762.htm (sursa foto)

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 27-04-2023

Descopera selectia de produse pentru Rutina zilnica de ingrijire corporala

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale