Uleiuri esentiale (informatii utile)

Ce sunt uleiurile esentiale?

Uleiurile esentiale sunt extracte concentrate din plante, obtinute prin procedee de presare sau distilare, ce au scopul de a capta compusii responsabili de aroma si efectul terapeutic al plantei sursa. Acestea sunt obtinute din diferite parti ale plantei: flori, scoarta, frunze sau fructe. Pe langa proprietatile aromatice, uleiurile esentiale indeplinesc si alte functii.
Fiecare ulei esential are o compozitie unica de substante chimice, iar aceasta variatie afecteaza mirosul, absorbtia si efectele asupra organismului. Compozitia chimica a unui ulei esential poate varia in cadrul aceleiasi specii de plante sau de la planta la planta.
Uleiurile sintetice nu sunt considerate uleiuri esentiale veritabile.

 

Ce este aromaterapia?

Aromaterapia este practica de utilizare a uleiurilor esentiale pentru beneficii terapeutice. Atunci cand uleiurile volatile sunt inhalate, moleculele parfumate prezente in acestea calatoresc de la nivelul nervilor olfactivi direct la creier si afecteaza in special amigdala, centrul emotional al creierului.
Uleiurile esentiale pot fi absorbite si prin piele. Uneori acestea se regasesc in compozitia uleiurilor de masaj, cremelor, gelurilor de dus si a sarurilor de baie.

Uleiurile esentiale cu specificatia "pentru uz intern" pot fi administrate oral conform recomandarii medicului, respectand cu atentie instructiunile, dozajul si dilutia.

 

Care sunt beneficiile uleiurilor esentiale?

Nu exista suficiente cercetari pentru a determina cu exactitate eficacitatea uleiurilor esentiale.
In ciuda utilizarii lor pe scara larga, se stie putin despre capacitatea uleiurilor esentiale de a trata anumite afectiuni de sanatate. Facand o sinteza printre studiile care au vizat actiunea terapeutica a uleiutrilor esentiale, se pot concluziona unele beneficii.

Efect antistress si antianxios

S-a estimat ca 43% dintre persoanele care sufera de stres si anxietate folosesc o forma de terapie alternativa pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor afectiunii lor.
In ceea ce priveste aromaterapia, studiile initiale au fost destul de promitatoare. Multe au aratat ca uleiurile esentiale pot functiona alaturi de terapia traditionala pentru a ameliora anxietatea si stresul.

Efect antinevralgic si antimigrenos

In anii '90, doua studii mici au constatat ca tamponarea unui amestec de ulei de menta si etanol pe frunte si tample amelioreaza durerile de cap.
Studii recente au observat, de asemenea, reducerea durerii de cap dupa aplicarea uleiului de menta si lavanda pe piele.
In plus, s-a sugerat ca aplicarea unui amestec de musetel si ulei de susan pe tample poate reduce durerile de cap si migrenele. Acesta este un remediu  persan vechi, traditional pentru dureri de cap.

Efect sedativ si calmant

S-a demonstrat ca mirosul uleiului de lavanda imbunatateste calitatea somnului femeilor dupa nastere, precum si a pacientilor cu boli de inima.
O recenzie a examinat 15 studii privind uleiurile esentiale si somnul. Majoritatea studiilor au aratat ca aroma uleiurilor, in special a uleiului de lavanda, a avut efecte pozitive asupra somnului.

Efect antiinflamator

Uleiurile esentiale pot ajuta in gestionarea afectiunilor inflamatorii. Unele studii in vitro au aratat ca au efecte antiinflamatorii.
Un studiu pe animale a constatat ca ingerarea unei combinatii pentru uz intern de uleiuri esentiale de cimbru si oregano a ajutat la inducerea remiterii colitei. Doua studii pe animale asupra uleiurilor de chimion si rozmarin de uz intern au confirmat rezultate similare.

Efect antibiotic si antimicrobian

Cresterea numarului bacteriilor rezistente la antibiotice a crescut interesul pentru identificarea de noi compusi care pot eradica infectiile bacteriene. 
Studiile in vitro au investigat pe larg uleiurile esentiale, cum ar fi menta si uleiul de arbore de ceai, pentru efectele lor antimicrobiene, observand unele rezultate pozitive.
Insa studiile in vitro nu pot promite aceleasi rezultate si in vivo, nu pot confirma faptul ca aceste uleiuri esentiale vor avea aceleasi efecte si atunci cand ajung in organismul uman.

Efect reglator asupra hormonilor sexuali

Exista uleiuri esentiale care pot ajuta la echilibrarea nivelurilor de estrogen, progesteron, cortizol, hormoni tiroidieni si testosteron.
Unele uleiuri, cum ar fi uleiul de salvie, geranium si cimbru, ajuta la echilibrarea nivelurilor de estrogen si progesteron si pot imbunatati conditii precum infertilitatea si sindromul ovarelor polichistice, precum si simptomele sindromului premenstrual si menopauzei.
Un studiu din 2017 publicat in Neuroendocrinology Letters indica faptul ca uleiul de geranium si uleiul de trandafir au capacitatea de a influenta concentratia salivara de estrogen la femei. Acest lucru poate fi util pentru femeile care se confrunta cu simptome de menopauza cauzate de scaderea nivelului secretiei de estrogen.

Efect imunostimulator si antiseptic

Multe uleiuri esentiale au proprietati antiinflamatoare, antivirale, antibacteriene, antiseptice si antifungice care ajuta la intarirea sistemului imunitar si la combaterea infectiilor. Substantele chimice gasite in uleiuri, cum ar fi terpenele, esterii, fenolicii, eterii si cetonele, au potentialul de a lupta impotriva agentilor patogeni straini care pot periclita sanatatea.
Unele dintre cele mai eficiente uleiuri esentiale pentru imunitate includ:
- oregano
- smirna
- ghimbir
- lamaie
- eucalipt
- tamaie
- menta (Mentha piperita)
- scortisoara
Studiile au aratat ca uleiurile esentiale distrug in mod eficient mai multi agenti patogeni fungici, virali si bacterieni. Deoarece rezistenta la antibiotice devine o amenintare atat de mare in medicala moderna, utilizarea acestor uleiuri ca forma de terapie independenta sau combinata poate ajuta la combaterea infectiilor bacteriene intr-un mod mai sigur si mai natural.
Uleiul de oregano este recunoscut pentru proprietati puternice de stimulare a sistemului imunitar. Uleiul de oregano contine carvacrol si timol, doi compusi care au efecte antimicrobiene si pot inhiba sinteza si cresterea mai multor tipuri de bacterii.
Un studiu de laborator a constatat ca uleiul de tamaie prezinta o activitate imunostimulatoare puternica. Tamaia demonstreaza, de asemenea, efecte anticancerigene, antiinflamatorii si antitumorale atunci cand este testata in studii de laborator si pe animale. Un studiu din 2012 a aratat ca un compus chimic gasit in tamaie numit AKBA poate ucide celulele canceroase care au devenit rezistente la chimioterapie.

Efect digestiv

Un alt beneficiu cercetat al uleiurilor esentiale este rolul lor in sprijinirea si imbunatatirea digestiei. Unele uleiuri ajuta la ameliorarea tulburarilor de stomac, indigestiei, diareei, spasmelor stomacale si chiar afectiunilor sistemului gastrointestinal, cum ar fi IBS.
Uleiurile pot ajuta, de asemenea, digestia, ajutand la stimularea enzimelor digestive care faciliteaza descompunerea si absorbtia nutrientilor, grasimilor si proteinelor.
Uleiul esential de ghimbir, de exemplu, este cunoscut pentru ameliorarea indigestiei, a constipatiei si a ulcerelor. Un studiu publicat in World Journal of Gastroenterology a constatat ca uleiul de ghimbir a stimulat golirea gastrica la persoanele cu indigestie. Uleiul de ghimbir este, de asemenea, folosit pentru a reduce starea de flatulenta, pentru a reduce greata si pentru a reduce durerile abdominale.
Un alt ulei esential util pentru digestie este uleiul de menta. Cercetarile arata ca poate oferi o ameliorare a simptomelor IBS.
Intr-un studiu clinic de patru saptamani, randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, 72 de pacienti cu IBS au primit fie menta, fie placebo. Grupul de tratament a raportat o reducere cu 40% a simptomelor totale de IBS dupa patru saptamani, ceea ce a fost superioara scaderii cu 24% a simptomelor raportate de pacientii din grupul placebo. Dupa doar 24 de ore de utilizare a uleiului, grupul de tratament a inregistrat o scadere a simptomelor cu 19,6%.
Alte uleiuri esentiale care pot fi utile pentru digestie includ fenicul, lamaita, maghiran, piper negru si boabe de ienupar.

Efect energizant 

Uleiurile esentiale pot ajuta la cresterea nivelului de energie si pot chiar imbunatati performanta atletica. Unele uleiuri au efecte stimulatoare si pot creste nivelul oxigenarii creierului. Un studiu publicat in Journal of the International Society of Sports Nutrition a constatat ca uleiul de menta a crescut concentratia de oxigen din creier, a imbunatatit performanta la exercitii fizice si a redus epuizarea la sportivii de sex masculin sanatosi care au consumat ulei de mentade uz intern cu apa timp de 10 zile.
Alte alte uleiuri esentiale stimulante includ grapefruit, lamaie, lamaita, eucalipt si rozmarin.

Efect tonic cerebral

Cu efecte neuroprotectoare si abilitati de crestere a performantei cognitive, beneficiile uleiurilor esentiale au ajutat multi oameni care sufera de boli neurodegenerative precum Alzheimer si dementa. Intr-o recenzie stiintifica publicata in Frontiers in Aging Neuroscience, cercetatorii au descoperit ca, deoarece uleiurile esentiale poseda antioxidanti puternici care actioneaza pentru a inhiba captarea radicalilor liberi, ele ajuta la imbunatatirea naturala a functiei creierului si la reducerea inflamatiei.
De asemenea, s-a demonstrat ca uleiurile esentiale imbunatatesc invatarea, memoria si capacitatea de concentrare. Atat uleiurile stimulatoare, cat si cele sedative pot fi utile, deoarece uleiurile precum uleiul de eucalipt pot imbunatati atentia sustinuta pe o perioada mai lunga de timp, in timp ce uleiurile precum cel de bergamota pot fi utile persoanelor care trec prin experiente dificile.
In plus, ele pot fi utile in ameliorarea agitatiei la persoanele cu dementa. Acest lucru se datoreaza efectelor lor calmante si sedative.

 

Ce alte intrebuintari mai au uleiurile esentiale?

Uleiurile esentiale au multe utilizari in afara aromoterapiei.
Multe persoane le folosesc ca si odorizant de camera sau pentru a improspata rufele.
Ele sunt, de asemenea, folosite ca parfum natural in produsele cosmetice sau in produse de curatenie.
In plus, uleiurile esentiale ar putea oferi o alternativa sigura si prietenoasa cu mediul la repelentii de tantari artificiali, cum ar fi DEET. Cu toate acestea, rezultatele privind eficacitatea lor au fost mixte.
Studiile au aratat ca unele uleiuri, cum ar fi uleiul esential de citronela, pot respinge anumite tipuri de tantari timp de aproximativ 2 ore. Timpul de protectie poate fi prelungit pana la 3 ore atunci cand este utilizat in combinatie cu vanilina.
In plus, proprietatile uleiurilor esentiale indica faptul ca unele dintre ele ar putea fi utilizate industrial pentru a prelungi perioada de valabilitate a alimentelor.

 

Care sunt riscurile si efectele secundare ale uleiurilor esentiale?

Unii oameni sunt sensibili la anumite uleiuri, asa ca inainte de introducerea oricarui produs nou in rutina este bine sa se testeze o cantitate mica din produs pe o suprafata mica a corpului pentru a exclude orice posibila reactie adversa la produs.
Sugarii, copiii mici si femeile insarcinate reprezinta categorii mai sensibile la efectele acestor uleiuri puternice.
Inainte de a utiliza un ulei intern este foarte important daca acesta este sigur pentru consumul uman. Doar unele uleiuri sunt sigure pentru uz intern, in cantitati foarte mici, si, in general trebuie luate anumite precautii inainte de utilizare.
Cand se utilizeaza uleiurile intr-un difuzor, camera trebuie sa fie bine ventilata si difuzorul nu trebuie sa se afle aproape de o sursa de foc sau de caldura.De asemenea, se recomanda utilizarea unui difuzor care are un temporizator si poate fi oprit automat dupa 20-30 de minute.

 

Care sunt criteriile pentru alegerea unui ulei esential clitativ?

Multe companii sustin ca uleiurile produse sunt ,,pure" sau ,,de inalta calitate ". Cu toate acestea, acesti termeni sunt vagi, si, prin urmare, nu pot promite foarte mult.
Avand in vedere ca uleiurile esentiale sunt produse ale unei industrii nereglementate, calitatea si compozitia uleiurilor esentiale poate varia foarte mult.

Se poate tine cont de urmatoarele aspecte:

- Puritate: Uleiul esential pur ar trebui sa contina numai compusi aromatici din planta sursa, fara aditivi sau uleiuri sintetice adaugate. Este indicat sa fie mentionat numele botanic al plantei (cum ar fi Lavandula officinalis) mai repede decat termeni precum ,,ulei esential de lavanda".

- Calitate: Uleiurile esentiale veritabile sunt cele care au fost cel mai putin modificate prin procesul de extractie. Se poate opta pentru un ulei esential fara substante chimice, care a fost extras prin distilare sau presare mecanica la rece.

- Reputatie: Este bine sa fie achizionat un ulei de la un producator de renume, cunoscut pentru produse de o calitate foarte buna.

 

Bibliografie:

Essential Oils, National Institute of Environmental Health Sciences official website

Aromatherapy: Do Essential Oils Really Work?, Johns Hopkins Medicine official website

Helen West, RD , What Are Essential Oils, and Do They Work?, Healthline official website

Josh Axe, Essential Oils: 11 Main Benefits and 101 Uses, Dr. Axe official website

11 Essential Oils: Their Benefits and How To Use Them, Cleveland Clinic official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 26-04-2023

Uleiuri esentiale

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale