Complex de Vitamine B (grupa medicament)

Definitie: Complexul de vitamine B este un complex de vitamine hidrosolubile.

 

Efecte farmacologice si functii in organism:

•Vitamina B1 (tiamina) participa la diferite reactii chimice fiind cofactor al sistemelor enzimatice. Intervine in metabolismul glucidelor si in functia celulei nervoase, fiind esentiala pentru crestere, apetit, functionarea sistemului nervos.

Vitamina B2 (riboflavina) este cofactor pentru sistemele enzimatice, participa la transportul ionilor de hidrogen si in procesul de respiratie tisulara.

•Vitamina B3 (PP / niacina) exista sub doua forme : acidul nicotinic si nicotinamida. Participala sistemele implicate in metabolismul carbohidratilor si al aminoacizilor, sinteza grasimilor sirespiratia tisulara.Vitamina B3 are rol imunomodulator si antiinflamator.

•Vitamina B5 (acidul pantotenic) participa la reactiile metabolismului intermediar al glucidelor,lipidelor si proteinelor.

•Vitamina B6 (piridoxina) intervine in metabolismul aminoacizilor si acizilor grasi nesaturati si este importanta pentru procesul de crestere si dezvoltare normala a sistemului nervos.

•Vitamina B9 (acidul folic) reprezinta un grup de compusi chimici care contin acid pteroic.Rolul acidului folic este de a participa la sinteza de aminoacizi si nucleotide (molecule de ADN), acizi nucleici, derivati porfirinici folosind cofactor vitamina B12. Deasemenea intervinein formarea si maturarea eritrocitelor si leucocitelor.

 •Vitamina B12 (cobalamina), dupa absoarbtie este transportata in plasma spre ficat, apoi latesuturi. Este esentiala pentru biosinteza acizilor nucleici si a nucleoproteinelor avind rol inmetabolismul sistemului nervos.

•Biotina este componenta esentiala a enzimelor, intervenid in metabolismul acizilor grasi siaminoacizilor si transportul gruparilor carboxil.

 

Deficitul de vitamine B:

Deficitul de vitamina B1 produce manifestari neurologice (confuzie, neuropatie periferica,encefalopatia Wernicke), psihoza Korsakoff (tulburari de memorie, tulburari cognitive),afectare cardiaca (insuficiente cardiaca), anorexia, scadere ponderala.

Deficitul de vitamina B2 determina cheilite, stomatite angulare, eruptii la nivelul pielii , senzatie de arsura la nivelul ochilor, senzatie de arsura la nivelul limbii si gurii.

Deficitul de vitamina B3 (niacin) produce pellagra (dermatita, diaree, dementa) cu manifestari cutanate (eruptie cutanata eritematoasa pe zonele expuse la soare), manifestari digestive (diaree, greata, chelita, stomatita), manifestari neuropsihiatrice (letargie,depresie,apatie,anxietate, scaderea capacitatii de concentrare).

Deficitul de vitamina B5 (acid pantotenic) produce iritabilitate, insomnie, fatigabilitate,cefalee, slabiciune musculara, parestezii.

Deficitul de vitamina B6 produce neuropatii periferice, iritabilitate, anxietate, confuzie,glosita, cheilita.Deficitul de vitamina B7 (biotina) este implicat in dermatita seboreica.

Deficitul de acid folic produce afectare neurologica, anemia megaloblastica, iar la gravide se asociaza cu defecte de tub neural.

Deficitul de vitamina B12 determina anemia megaloblastica, glosita, neuropatia periferica senzitiva.

 

Surse de vitamine B:

-lactate

-oua

-ficat si rinichi

-carne rosie si carne de pui

-peste

-scoici

-legume cu frunze verzi cum sunt kalele si spanacul

 

Indicatii terapeutice:

-tratamentul deficitului de vitamine B

-convalescenta 

-malnutritie

-anumite boli precum boli hepatice, boli neurologice, neuropatii

-in sarcina

 

 

Bibliografie:

Natalie Olsen R.D. , Vitamin B complex, Healthline official website

Role of vitamins, Health Navigator, New Zealand official website

Dr. Marilena Constantin (Medic primar medicina generala, Medic specialist Diabet , Nutritie si Boli Metbolice),Deficitul de vitamine-avitaminoza, Centrul Medical de Diagnostic si Tratament "Dr. Victor Babes"

Vitamins, Medline Plus official website, National Library of Medicine

 

 

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 07-04-2023

Complex de Vitamine B

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale