Extractul de Ceai verde (Camellia sinensis) (plante medicinale)

Ce este extractul de ceai verde?

Ceaiul verde mai este cunoscut si sub denumirea de Camellia sinensis. Extractul de ceai verde se obtine din frunzele plantei.

Este un arbust din al caror frunze se prepara majoritatea sortimentelor de ceai verde, ceai negru si oolong.

Care sunt principiile active din extractul de ceai verde?

Extractul din frunzele de Camellia sinensis este bogat in compusi bioactivi care sunt responsabili de astringenta, gustul si valoarea medicinala a ceaiului.
Principalii compusi activi din extractul de ceai verde sunt:
-Catechinele-au proprietati anticancerigene, datorita actiunii antioxidante puternice
Compusii antioxidanti neutralizeaza moleculele daunatoare numite radicali liberi. Ele ajuta la prevenirea si combaterea afectiunilor care pot aparea atunci cand radicalii liberi se acumuleaza in corpul tau, provocand o stare numita stres oxidativ .
Extractul contine patru tipuri diferite de catechine: galat de epigalocatechina (EGCG), epigalocatechina (EGC), galat de epicatechina (ECG) si epicatechina (EC). 
-Cofeina-Cofeina este cel mai studiat compus stimulent din cafea si ceai. O ceasca normala de ceai verde contine in general aproximativ 6% cofeina.
Studiile au aratat ca aportul regulat de cofeina poate ajuta in preventia diabetului de tip 2, sindromului metabolic, bolilor de inima, dementei si bolii Alzheimer .
Ca stimulent, cofeina poate, de asemenea, sa creasca vigilenta, sa reduca oboseala si sa imbunatateasca performanta la exercitii fizice si functionarea mentala.Insa, consumul exagerat de cofeina poate provoca efecte potential periculoase pentru sanatate, cum ar fi o frecventa cardiaca neregulata.
-L-teanina- Este cel mai abundent aminoacid din ceaiul verde, cuprinzand aproximativ jumatate din continutul sau de aminoacizi. L-teanina contribuie la aroma caracteristica a ceaiului.Este responsabil de efectul relaxant al ceaiului, care poate ajuta la imbunatatirea concentrarii si al procesului de invatare.
In plus, L-teanina are efecte antiinflamatorii si antioxidante si este asociata imbunatatirea functiei imunitare.
Alti compusi:
In plus fata de cei trei compusi principali de mai sus, extractul de frunze de ceai contin vitamine B, lipide precum acizii linoleic si alfa-linolenic si oligominerale, inclusiv magneziu, calciu, fier, zinc si seleniu .

 

Care sunt efectele terapeutice si beneficiile extractului de ceai verde?

Efecte asupra sanatatii pielii

Extractul de frunze de Camellia sinensis are o istorie de utilizare indelungata in industria cosmetica datorita efectelor sale pozitive asupra sanatatii si aspectului pielii.
Datorita potentialului antioxidant al EGCG, acesta poate proteja pielea de daunele cauzate de radiatiile ultraviolete, care provoaca arsuri solare si pot duce la imbatranirea prematura a pielii si la cancer de piele nonmelanomic .
In plus, cercetarile arata ca aplicarea locala a extractului si administrarea acestuia pe cale orala reduce descuamarea si creste fluxul de sange catre piele, elasticitatea pielii, hidratarea si densitatea.In plus, extractul este utilizat frecvent ca si agent anticelulitic datorita continutului sau de cofeina .De asemenea, poate ajuta la reducerea timpului de vindecare a ranilor si poate scadea productia de sebum in exces .

Efecte asupra sanatatii inimii

Administrarea extractului de frunze de Camellia sinensis sau consumul de ceai poate ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii.
Continutul de catechine si L-teanina poate ajuta la reducerea factorilor de risc pentru boli cardiace, inclusiv:
-Colesterolul din sange si trigliceridele. Studiile sugereaza ca extractul poate reduce nivelurile de colesterol total si LDL (rau) si trigliceride prin reducerea absorbtiei acestora.
-Placa de aterom. Catechinele din extract pot reduce oxidarea colesterolului LDL (rau), ajutand la prevenirea formarii placii de aterom.
-Tensiune arteriala. Extractul poate scadea tensiunea arteriala .In plus, extractul poate reduce si riscul de atac de cord. 

 Posibile efecte anticancerigene

Proprietatile probabile de combatere a cancerului ale extractului sunt atribuite in mare parte catechinelor sale, in special EGCG.

Efecte asupra sistemului imunitar

L-teanina si EGCG sunt compusi cheie atunci cand vine vorba de intarirea sistemului imunitar al corpului.Poate juca un rol important in combaterea infectiilor, a bolilor alergice si a reactiilor de hipersensibilitate .
Mai mult, cercetarile sugereaza ca EGCG poate restabili echilibrul imunologic al organismului in mai multe boli autoimune prin scaderea productiei de multi markeri inflamatori.
De asemenea, poate imbunatati rezistenta organismului la infectii si poate actiona ca un agent antiviral prin inhibarea stadiilor incipiente ale infectiei si blocand ciclul de viata al virusului in celulele infectate .

Efecte asupra stresului si anxietatii
L-teanina joaca un rol major in efectul antistres al extractului.
Cercetarile arata ca L-teanina favorizeaza relaxarea si poate reduce anxietatea prin cresterea nivelului de dopamina si serotonina. 
De asemenea, L-teanina pare sa mareasca productia creierului de unde alfa cerebrale, pe care cercetatorii le folosesc ca masura de relaxare. 
Un studiu a constatat ca efectul calmant al L-teaninei poate fi imbunatatit atunci cand este combinata cu cofeina, care este prezenta si in extract.

Efecte asupra pierderii in greutate
Obezitatea este o problema majora de sanatate la nivel mondial.
Studiile arata ca atat EGCG, cat si cofeina din extractul de frunze de Camellia sinensis pot influenta pozitiv scaderea in greutate.In plus, poate influenta microbiota intestinala si poate induce pierderea in greutate prin reglarea metabolismului grasimilor.
Intre timp, cofeina va poate creste rata metabolica, consumul de energie si oxidarea grasimilor, ceea ce duce la scaderea in greutate .
Unele studii sugereaza ca acest efect de scadere in greutate este imbunatatit atunci cand oamenii consuma EGCG si cofeina combinate, asa cum se gasesc in acest extract.

Alte beneficii pentru sanatate
Extractul de frunze de Camellia sinensis poate oferi beneficii suplimentare pentru sanatate, inclusiv:
-Efect antiinflamator: compusii din extract pot inhiba productia de substante proinflamatorii asociate cu boli inflamatorii precum artrita .
-Poate imbunatati sanatatea oaselor: catechinele pot ajuta la reglarea metabolismului osos si la reducerea pierderii osoase .
-Poate imbunatati sanatatea ficatului: Continutul de catechina si L-teanina al extractului poate proteja impotriva leziunilor hepatice prin scaderea enzimelor hepatice care duc la inflamatie si boli atunci cand sunt prezente in cantitati mari .

 

Care sunt utilizarile terapeutice ale extractului de ceai verde?

Ceaiul verde contine principii active utile din punct de vedere medicinal in diverse preparate pentru sanatatea sistemului cardio-vascular, pentru slabit, pentru detoxifiere si protectie hepatica, pentru stimularea atentiei si concentrarii, pentru reglarea functionarii sistemului imunitar(imunomodulator).

Bibliografie:

Richard S. Bruno, Mario G. Ferruzz, Antioxidant Capacity of Green Tea (Camellia sinensis),  Processing and Impact on Antioxidants in Beverages, 2014

Claudia Musial, Alicja Kuban-Jankowska, Beneficial Properties of Green Tea Catechins, Int J Mol Sci. 2020 Mar; 21(5): 1744.

Camellia sinensis Leaf Extract: Benefits, Uses, and Side Effects, healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 

 


Pagina actualizata la data de: 13-11-2023

Produse care contin Extractul de Ceai verde (Camellia sinensis)

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale