Serrapeptaza (ingrediente active)

Ce este Serrapeptaza?

Serrapeptaza este o enzima proteolitica din familia tripsinelor. Un alt nume pentru serrapeptaza este serratiopeptidaza. Ca si alte enzime proteolitice, serrapeptaza ajuta la descompunerea proteinelor in molecule mai mici. Serrapeptaza este in mare parte izolata din bacteriile nepatogene numite Serratia E15, care se gaseste in viermii de matase.

Care sunt beneficiile Serrapeptazei?

1. Poate ajuta la reducerea durerii si a inflamatiei

Serrapeptaza este eficienta in reglarea migratiei celulelor imune de la ganglionii limfatici la tesuturile inflamate. Aceasta enzima pare sa functioneze partial prin descompunerea ciclooxigenazei. Ciclooxigenaza este o enzima responsabila de producerea diferitelor molecule inflamatorii. De asemenea, poate reduce durerea prin blocarea eliberarii bradikininei in tesutul deteriorat, ceea ce duce la un raspuns la durere. 

2. Poate reduce riscul de ateroscleroza

Anumite studii arata ca serrapeptaza are potentialul de a ajuta la reducerea riscului de ateroscleroza si al bolilor de inima. Serrapeptaza are proprietati fibrinolitice. Aceasta inseamna ca poate ajuta la reducerea formarii cheagurilor de sange. O modalitate prin care face acest lucru este prin descompunerea fibrinei. Deoarece poate ajuta la eliminarea depozitelor, precum cele formate din excesul de calciu, plus combaterea inflamatiei, serrepeptaza poate fi, de asemenea, utila in reducerea riscului de accident vascular cerebral.

3. Poate avea efect bactericid si poate favoriza vindecarea ranilor

Serrapeptaza poate ajuta la controlul bacteriilor daunatoare si la prevenirea infectiilor. S-a demonstrat ca serrapeptaza grabeste vindecarea ranilor. De asemenea, s-a dovedit ca poate ajuta la repararea leziunilor precum arsurile si traumatismele. Poate ajuta in recuperarea dupa infectii si rani deoarece:
- scade gradul de tumefiere
- reduce formarea de tesut cicatricial
- reduce excesul de mucus
- descompune proteinele in exces
- scade permeabilitaeai capilarelor (vasele mici de sange)
- controleaza raspunsurile la histamina
- controleaza temperatura pielii si faciliteaza absorbtia produselor descompuse in sange si sistemul limfatic


4. Poate ajuta la ameliorarea simptomelor din infectiile respiratorii

Serrapeptaza este utilizata in combinatie cu alte medicamente pentru a gestiona infectii precum sinuzita si bronsita. Acest lucru se datoreaza in principal capacitatii sale de a subtire si de a mobiliza excesul de mucus si fluide din organism. De asemenea, sustine drenajul limfatic si controleaza raspunsurile inflamatorii.
Anumite studii au descoperit ca serrapeptaza poate reduce acumularea de neutrofile. Neutrofilele sunt celule albe din sange eliberate de sistemul imunitar ca raspuns la o infectie. Acumularea excesiva de neutrofile in plamani poate ingrosa mucusul si poate agrava simptomele ORL. 

5. poate fi de ajutor in bolile autoimune

Mai multe descoperiri sugereaza ca serrapeptaza si enzimele similare pot fi eficiente singure sau in combinatie cu alte medicamente pentru a ameliora bolile autoimune. Inca nu este complet clar cum functioneaza serrapeptaza pentru atenua aparitia raspunsurilor autoimune. Cu toate acestea, se crede ca enzima poseda capacitatea unica de a descompune  tesutul proteic deteriorat.

6. Poate ajuta la reducerea simptomelor tulburarilor neurologice 

Rezultatele recente ale studiilor sugereaza ca administrarea orala a enzimelor proteolitice, inclusiv serrepeptaza si nattokinaza, poate avea un rol eficient in modularea anumitor factori care predispun la boala Alzheimer.
Cercetatorii cred ca aceste enzime pot avea o aplicatie terapeutica in tratamentul tulburarilor neurologice, deoarece pot duce la o scadere semnificativa a factorului neurotrofic derivat din creier si a factorului de crestere asemanator insulinei-1 in comparatie cu martorii. Un studiu a constatat ca suplimentarea cu aceste enzime a cauzat scaderi semnificative ale nivelurilor de expresie ale anumitor gene legate de Alzheimer in creier. In studiile pe animale, s-a demonstrat ca aceste enzime au efecte pozitive asupra tesutului creierului si a degenerarii neuronale in hipocamp.

7. Poate reduce durerile/infectiile oaselor si articulatiilor

Anumite studii au descoperit, de asemenea, ca serrepeptaza poate ajuta la reducerea semnificativa a tumefierii dupa leziuni si operatii. De fapt, un studiu a constatat ca a redus tumefierea cu pana la 50 % dupa trei zile de tratament.  

Care sunt potentialele efecte secundare ale serrapeptazei?

Cercetarile pana in prezent arata ca serrepeptaza este in general bine tolerata de catre adulti. Cu toate acestea, mai sunt necesare cercetari pentru a demonstra siguranta pe termen lung. 
Reactiile adverse posibile ale administrarii serrapeptazei pot include:
- Tulburari digestive, inclusiv greata
- Inflamatia pielii si raspandirea infectiilor sau eruptiilor cutanate 
- Dureri musculare si dureri articulare
- Risc crescut de pneumonie
- Risc potential crescut de infectii, cum ar fi infectia vezicii urinare
- Risc potential crescut de sangerare si vanatai, in special atunci cand este combinat cu medicamente precum warfarina, clopidogrelul si aspirina

 

Bibliografie:

Jillian Levy, Serrapeptase: Beneficial Anti-Inflammatory Enzyme or Just Hype?, Dr Axe official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 30-03-2023

Produse care contin Serrapeptaza

Non-farma (7)

Vezi Politica de confidentialitate date personale