Extract de Tribulus (Tribulus terrestris) (plante medicinale)

Ce este Tribulus terrestris?

Tribulus terrestris este o planta erbacee, mica cu frunze. Este cunoscuta si sub numele Gokshura.
Creste in multe locuri, inclusiv in regiuni din Europa, Asia, Africa si Orientul Mijlociu.
Atat radacina, cat si fructul plantei sunt folosite medicinal in medicina traditionala chineza si medicina indiana Ayurveda.
In mod traditional, oamenii folosesc aceasta planta pentru o varietate de potentiale efecte, inclusiv pentru a creste libidoul, a mentine tractul urinar sanatos si a reduce edemele.

Care sunt compusii cu activitate biologica pe care ii contine?

Planta contine o varietate de constituenti chimici care sunt importanti din punct de vedere medicinal, cum ar fi flavonoide, glicozide flavonoidice, saponine sterolice si alcaloizi.

Care sunt beneficiile si utilizarii plantei tribulus terrestris?

Beneficii privind sanatate sexuala
Pentru femeile aflate in premenopauza, care se confrunta cu un apetit sexual scazut, exista unele dovezi stiintifice ca tribulus poate stimula libidoul.
Tribulus a fost studiat si la barbatii care se lupta cu disfunctie erectila si apetitul sexual scazut. Barbatii care au primit tribulus au raportat o functie sexuala, satisfactie si libidou mai bun decat barbatii care au primit placebo.

Beneficii in ceea ce priveste performanta atletica
Tribulus terrestris este un supliment popular printre sportivi datorita efectelor sale androgenice si a modului in care stimuleaza productia de testosteron. Exercitiile prelungite si intense suprima productia de testosteron, care afecteaza negativ performanta atletica.Suplimentarea cu tribulus poate creste testosteronul, prevenind aceasta scadere a performantei.

Beneficii privind tensiune arteriala
Tribulus terrestris poate scadea tensiunea arteriala prin relaxarea vaselor de sange.

Beneficii privind sanatatea rinichilor si formarea calculilor renali
In medicina traditionala chineza si ayurvedica, tribulus terrestris este folosit ca tratament pentru pietrele la rinichi.Planta poate reduce riscul de pietre la rinichi prin efect diuretic. 

Exista riscuri la administrarea Tribulus terrestris?

Mai multe studii au raportat efecte secundare minime precum crampe abdominale usoare sau reflux.S-a demonstrat ca doze mari de tribulus poate provoaca leziuni la nivelul inimii, ficatului si rinichilor.
Exista si un caz de intoxicatie acuta hepatica si renala dupa administrare de doze foarte mari de tribulus terrestris timp de doua zile pentru a preveni calculii renali.
Daca doriti sa utilizati Tribulus terrestris, asigurati-va ca discutati cu medicul, mai ales daca prezentati afectiuni cronice asociate sau administrati alte medicamente.

 

Bibliografie:

Saurabh Chhatre, Tanuja Nesari, Gauresh Somani, Divya Kanchan, and Sadhana Sathaye, Phytopharmacological overview of Tribulus terrestris, Pharmacogn Rev. 2014 Jan-Jun; 8(15): 45–51.
Does Tribulus Terrestris Really Work? An Evidence-Based Look, Healthline official website
Tyra Tennyson Francis, MD, Jill Corleone, RD, The Benefits of Tribulus Terrestris, The Science Behind Tribulus,Verrywellfit official website
 
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 06-09-2023

Produse care contin Extract de Tribulus (Tribulus terrestris)

Non-farma (7)

Vezi Politica de confidentialitate date personale