Vitamina D (ingrediente active)

Ce este Vitamina D?

Vitamina D este o vitamina liposolubila (solubila in grasimi), insa unele surse din literatura de specialitate recenta o incadreaza in clasa hormonilor sau prohormonilor.

Vitamina D este prezenta in mod natural in cateva alimente, adaugata altora si disponibila ca supliment alimentar. De asemenea, este produsa endogen, in timpul expunerii la soare, atunci cand razele ultraviolete (UV) intra in contact cu pielea si declanseaza sinteza vitaminei D.

 

Cum actioneaza vitamina D in organismul uman?

Vitamina D obtinuta din expunerea la soare, alimente si suplimente este inerta din punct de vedere biologic si este biotransformata, prin doua hidroxilari in organism, in formele active. Prima hidroxilare, care are loc in ficat, transforma vitamina D in 25-hidroxivitamina D, cunoscuta si sub numele de calcidiol. A doua hidroxilare are loc in rinichi si formeaza 1,25-dihidroxivitamina D activa fiziologic, cunoscuta si sub denumirea de calcitriol.

 

Care este rolul vitaminei D?

Vitamina D este esentiala pentru mentinerea sanatatii dintilor si a sistemului osos. De asemenea, joaca multe alte roluri importante in organism, inclusiv in controlul proceselor inflamatorii si a functiei imunitare.

Dantura si sistemul osos

Vitamina D favorizeaza absorbtia intestinala a calciului si ajuta la mentinerea nivelurilor sangvine adecvate de calciu si fosfor, care sunt necesare pentru mineralizarea oaselor si a dintilor. Deficitul de vitamina D la copii poate provoca rahitism, iar la adulti,  osteomalacie. Osteomalacia are ca rezultat o densitate osoasa scazuta si slabiciune musculara. Deficitul de vitamina D pe termen lung poate cauza osteoporoza.

Functie imunitara

Un aport adecvat de vitamina D poate sustine o functie imunitara optima si poate reduce riscul de boli autoimune.

Cercetatorii sugereaza ca vitamina D joaca un rol important in functia imunitara. Se crede ca poate exista o legatura intre deficitul de vitamina D pe termen lung si dezvoltarea afectiunilor autoimune, cum ar fi diabetul, astmul si artrita reumatoida, dar sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest lucru.

Alte beneficii

De asemenea, vitamina D poate:

- imbunatati starea de spirit si poate reduce starile depresive, simptomele fibromialgiei si anxietatea

- favoriza pierderea de tesut adipos

 

Care sunt simptomele deficitului de Vitamina D?

Principalele simptome ale deficitului de vitamina D sunt:

- oboseala

- anxietate

- dureri severe de oase si muschi , slabiciune, osteomalacie

- fracturi in special ale oaselor picioarelor, pelvisului si soldurilor

La copii, deficitul de vitamina D se manifesta sub forma de rahitism, o boala caracterizata prin incapacitatea tesutului osos de a se mineraliza corespunzator, rezultand oase moi, fragile si deformari ale scheletului. In plus fata de deformarile osoase si durere, rahitismul sever poate provoca intarzierea dezvoltarii, convulsii hipocalcemice, spasme tetanice, cardiomiopatie si anomalii dentare.

La adulti si adolescenti, deficitul de vitamina D poate duce la osteomalacie, in care tesutul osos existent este mineralizat incomplet sau defectuos in timpul procesului de remodelare osoasa, rezultand oase fragile. Semnele si simptomele osteomalaciei sunt similare cu cele ale rahitismului si includ deformari si dureri osoase, convulsii hipocalcemice, spasme tetanice si anomalii dentare.

Deficitul de vitamina D este stabilit printr-un test simplu de sange. In cazul unui deficit, medicul poate recomanda suplimentarea cu o doza de vitamina D sub forma de tablete sau sub forma lichida (picaturi).

 

Care sunt cauzele deficitului de vitamina D?

Cauzele deficitului de vitamina D pot fi urmatoarele:
- aportul obisnuit de vitamina D este mai mic decat nivelurile recomandate 
- expunerea la lumina soarelui este limitata
- rinichii nu pot converti 25-OH- vitamina D in forma sa activa sau absorbtia vitaminei D din tractul digestiv nu se realizeaza in mod corespunzator
Dietele sarace in vitamina D sunt mai frecvente la persoanele care au alergie la lapte sau intoleranta la lactoza si la cei care consuma o dieta ovo-vegetariana sau vegana.

Alaptarea exclusiva prelungita fara suplimentare de vitamina D poate provoca rahitism la sugari. 

 

Care sunt grupurile de risc ce pot dezvolta mai usor deficit de vitamina D?

Obtinerea unui nivel suficient de vitamina D din surse alimentare naturale (nefortificate) este dificila. Urmatoarele grupuri sunt printre cele mai susceptibile la dezvoltarea unui deficit de vitamina D:

Sugarii alaptati

In mod normal, prin alaptare exclusiva nu se poate obtine un nivel optim de vitamina D. De aceea, este recomandata de catre medici suplimentarea cu vitamina D la scurt timp dupa nastere, cu unele exceptii. Continutul de vitamina D al laptelui matern uman poate fi legat si de nivelul de vitamina D al mamei. Studiile sugereaza ca laptele matern al mamelor care administreaza suplimente zilnice care contin cel putin 50 mcg (2.000 UI) de vitamina D3, are niveluri mai mari de vitamina D. Desi expunerea la UVB poate conduce la sinteza de vitamina D la sugari, Academia Americana de Pediatrie (AAP) sfatuieste parintii sa tina copiii mai mici de 6 luni departe de lumina directa a soarelui, sa-i imbrace cu imbracaminte si palarii de protectie si sa aplice produse pentru protectie solara dedicate bebelusilor pe zone mici ale pielii expuse, atunci cand expunerea la soare este inevitabila. 

Varstnici

Adultii in varsta sunt expusi unui risc crescut de a dezvolta deficit de vitamina D, deoarece capacitatea pielii de a sintetiza vitamina D scade odata cu varsta. In plus, este posibil ca adultii in varsta sa petreaca mai mult timp in interiorul locuintei si ar putea avea un aport alimentar inadecvat de vitamina D din alimentatie.

Persoane care se expun limitat la soare

Persoane inchise acasa, persoanele cu ocupatii care limiteaza expunerea la soare se numara printre grupurile ce nu obtine de obicei cantitati adecvate de vitamina D de la lumina soarelui. Utilizarea de protectie solara limiteaza, de asemenea, sinteza vitaminei D provenita de la lumina soarelui. Cu toate acestea, rolul si amloarea pe care il poate juca protectia solara in reducerea sintezei vitaminei D este neclar si este inca studiat.

Persoanele cu pielea inchisa la culoare

Cantitatea mai mare de melanina din stratul epidermic al pielii duc la o piele mai inchisa si reduc capacitatea pielii de a produce vitamina D din lumina soarelui. 

Persoanele cu afectiuni care limiteaza absorbtia grasimilor

Deoarece vitamina D este solubila in grasimi, absorbtia ei depinde de capacitatea intestinului de a absorbi grasimile alimentare. Malabsorbtia grasimilor este asociata cu afectiuni medicale care includ unele forme de boala hepatica, fibroza chistica, boala celiaca, boala Crohn si colita ulceroasa. Pe langa faptul ca aceste persoane au un risc crescut de a dezvolta deficit de vitamina D, persoanele cu aceste afectiuni ar putea sa nu consume anumite alimente, cum ar fi produsele lactate (dintre care multe sunt imbogatite cu vitamina D) sau ar putea sa consume doar cantitati mici din aceste alimente. Persoanele care intampina dificultati in absorbtia grasimilor din dieta ar putea necesita, prin urmare, suplimente de vitamina D.

Persoanele cu obezitate sau care au suferit o interventie chirurgicala de bypass gastric

Persoanele cu un indice de masa corporala (IMC) de 30 sau mai mult au niveluri serice de 25-OH- vitamina D mai scazute decat persoanele fara obezitate. Obezitatea nu afecteaza capacitatea pielii de a sintetiza vitamina D, insa, cantitatea mai mare de grasime subcutanata capteaza mai mult din vitamina D. Persoanele cu obezitate ar putea avea nevoie de un aport mai mare de vitamina D pentru a atinge niveluri similare cu cele ale persoanelor cu greutate normala. Persoanele cu obezitate care au suferit o interventie chirurgicala de bypass gastric pot avea, de asemenea, deficit de vitamina D. 

 

Care sunt principalele surse de vitamina D?

Modul predominant de obtinere a vitaminei D este prin expunerea pielii la radiatia solara. Insa, exista situatii cand nu se obtine o cantitate suficienta de vitamina D in acest mod, fie din cauza climei, factorilor de mediu, culoarea pielii (o piele mai inchisa la culoare va sintetiza o cantitate mai redusa de vitamina D) sau utilizarii unei creme cu factor de protectie ridicat. Atunci, completarea se poate face din alimentatie sau prin suplimentare.

Principalele surse de vitamina D sunt:

- peste: somon, sardine, hering, ton, ulei de peste.

- galbenus de ou

- ficat de vita

- fructe de mare: creveti

- ciuperci (in special cele supuse luminii UV)

- lapte fortificat, iaurt fortificat

- cereale fortificate cu vitamina D

 

Profil de siguranta:

Consultati medicul daca prezentati afectiuni cronice asociate, simptomele persista sau se agraveaza.

 

Bibliografie:

Vitamin D, National Institute of Health official website

Vitamin D, The noutrition source, Harvard T,H, Chan, School of public health

Shahzadi Devje, Vitamin D, Benefits, sources and more, Healthline official website

What are the health benefits of vitamin D?, Medical News Today

Vitamin D, NHS official website

 

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 


Pagina actualizata la data de: 04-10-2023

Vitamina D

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale