Zinc (ingrediente active)

Ce este zincul?

Zincul este considerat un nutrient esential, ceea ce inseamna ca organismul uman nu il poate sintetiza, aportul sau fiind exclusiv exogen (din alimentatie si suplimente).

Care este rolul zincului?

Zincul este implicat in numeroase procese celulare precum:

-reactii enzimatice

-imunitate

-sinteza proteinelor

-sinteza ADN- ului

-vindecarea ranilor

-cresterea si dezvoltarea celulara

Zincul este cel mai abundent mineral in organism , dupa fier.

El este important pentru activitatea a cel putin 300 de enzime implicate in functionarea sistemului digestiv, in functionarea nervilorsi in multe alte procese.

Zincul este important in procesul de multiplicare si diviziune celulara, sinteza de ADN si sinteza proteinelor, de aceea are un rol important in sanatatea pielii si a vindecarii ranilor.

Simtul gustului si al mirosului sunt dependente de acest nutrient.

 

Care sunt beneficiile zincului?

-stimuleaza sistemul imunitar si scade incidenta racelilor

-accelereaza vindecarea ranilor si scade riscul de infectii ale pielii

-poate reduce incidenta anumitor boli legate de imbatranire

- poate avea efect benefic in acnee si poate reduce activitatea glandelor sebacee

- poate reduce procesul inflamator in organism prin reducerea stresului oxidativ implicat in numeroase boli

Care sunt simptomele deficitului de zinc?

Deficienta severa de zinc este foarte rar intalnita si de regula se observa in cadrul anumitor situatii precum:

-mutatii genetice rare

-copil alaptat de mama cu deficit de zinc

-alcoolism

-administrarea anumitor medicamente cu efect imunosupresiv

Simptomele sunt:

-intarziere in crestere si dezvoltare

-maturizare sexuala intarziata

-diaree cronica

-iritatii ale pielii

-probleme comportamentale

 

Care sunt categoriile de risc?

-persoane cu boli gastrointestinale precum boala Chron

-vegetarieni si vegani

-copii alaptati exclusiv si femei care alapteaza

-persoane malnutrite, anorexice sau bulimice

-persoane cu boli cronice renale

-persoane care sufera de alcoolism

 

Care sunt principalelre surse de zinc?

-carne

-fructe de mare

-peste

-lactate

-oua

-nuci si seminte

-cereale integrale

Zincul prezent in mod natural in carnea rosie si fructele de mare este usor absorbabil, pe cand cel prezent in legume, are biodisponibilitate mai redusa, deoarece legumele contin alti compusi care inhiba absorbtia.

O sursa buna de zinc sunt cerealele pentru micul dejun fortificate cu zinc.

 

Profil de siguranta:

Consultati medicul daca prezentati afectiuni cronice asociate, simptomele persista sau se agraveaza.

 

Bibliografie:

Zinc: Everything You Need to Know, Healthline official website

Zinc, Mayo Clinic official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 28-03-2023

Zinc

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale