Clobetazol (substanța activă)

Definitie

Propionatul de clobetazol este un corticoid topic foarte potent.

Medicamentele de uz topic care contin clobetazol sunt incadrate in clasa farmacoterapeutica: corticosteroizi de uz dermatologic, corticosteroizi cu potenta foarte mare (grup IV).

 

Actiune farmacologica

Mecanism de actiune

Corticosteroizii topici manifesta actiune antiinflamatoare prin mai multe mecanisme care inhiba ultima faza a reactiilor alergice, incluzand scaderea densitatii mastocitelor, scaderea chemotaxiei si a activarii eozinofilelor, scaderea productiei de citokine, prin scaderea nivelurilor limfocitelor, monocitelor, celulelor mastoidiene si a eozinofilelor si prin inhibarea metabolismului acidului arahidonic.
Corticosteroizii pot actiona prin doua cai diferite:

- In cazul actiunii prin caile genomice, propionatul de clobetazol formeaza un complex cu receptorii de glucocorticoizi, se leaga de elementele-responsive la glucocorticoizi, actionand in final asupra transcriptiei genelor si sintezei proteinelor.

- Actionarea pe calea nongenomica are ca rezultat un efect terapeutic imediat, prin mesageri si receptori legati de membrana ai celulelor tinta (monocite, trombocite si celule T).

 

Efecte farmacodinamice

Corticosteroizii topici au proprietati antiinflamatoare, antipruriginoase, vasoconstrictoare si antiproliferative. Cel mai semnificativ efect al propionatului de clobetazol asupra pielii este un raspuns antiinflamator nespecific, partial datorat vasoconstrictiei si scaderii sintezei de colagen. 
Se crede ca corticosteroizii actioneaza prin lipocortine, care pot controla biosinteza mediatorilor inflamatiei.
Mecanismul actiunii vasoconstrictoare nu este clar inteles, dar se poate datora blocarii actiunii vasodilatatoarelor precum histamina si bradikinina. 
Eritemul este redus din cauza constrictiei capilarelor din dermul superficial. Actiunea vasoconstrictoare poate contribui la efectele antiinflamatorii.
Ca actiune antiproliferativa, corticosteroizii topici reduc mitoza in epiderma, iar stratul de celule bazale devine mai putin gros. Straturile cornos si granulos sunt subtiate. Proliferarea cheratinocitelor si productia de melanocite sunt, de asemenea, reduse de corticosteroizii topici. Semnele atrofiei dermului sunt cauzate de inhibarea proliferarii fibroblastelor, migratiei, chimiotaxiei si sintezei proteinelor. Reducerea volumului dermului se datoreaza pierderii de colagen si glicozaminoglicani si efectului de vasoconstrictie, precum si agregarii fibrelor de elastina si colagen. Aceste procese sunt favorabile in tratamentul psoriazisului, cu toate acestea, acestea contribuie la modificarile atrofogene induse de corticosteroizii topici.

 

Indicatii terapeutice

Clobetazolul este un corticosteroid topic foarte potent, indicat adultilor, varstnicilor si copiilor peste 1 an, pentru alinarea manifestarilor inflamatorii si a pruritului din dermatozele sensibile la corticoterapie.
Clobetazol topic este indicat in caz de:
- psoriazis (cu exceptia psoriazisului in placi intinse);
- dermatoze care nu raspund la alte tratamente;
- lichen plan;
- lupus eritematos discoid;
- alte afectiuni cutanate care nu raspund corespunzator la tratamentul cu corticosteroizi cu actiune mai slaba

 

Reactii adverse

Infectii si infestari
Foarte rare: infectii oportuniste

Tulburari ale sistemului imunitar
Foarte rare: hipersensibilitate locala.

Tulburari endocrine
Foarte rare: supresia axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenal: trasaturi Cushingoide (de exemplu: fata in luna plina, obezitate centrala), luare in greutate cu intarziere, retard de crestere la copii, osteoporoza, hiperglicemie, glicozurie, hipertensiune, greutate crescuta, obezitate, scaderea nivelurilor endogene de cortizol, alopecie, tricorexis.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Frecvente: prurit, senzatie de arsura locala, durere la nivelul pielii

Mai putin frecvente: atrofia pielii*, vergeturi*, teleangiectazii*
Foarte rare: subtierea pielii*, ridarea pielii*, uscarea pielii*, modificari pigmentare*, hipertricoza, exacerbarea simptomelor initiale, dermatita alergica de contact, dermatita, psoriazis pustular, eritem, eruptie cutanata, urticarie, acnee.

Tulburari oculare
Foarte rare: cataracta, glaucom.
Cu frecventa necunoscuta: vedere incetosata, corioretinopatie centrala seroasa.

Tulburari generale si afectari ale locului de administrare
Foarte rare: iritatie sau durere la locul de administrare.

*Manifestari cutanate, secundare efectelor sistemice sau locale ale supresiei axului hipotalamo- hipofizo-corticosuprarenal.

A se consulta prospectul produsului ce contine clobetazol pentru lista completa a reactiilor adverse.

 

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati  medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

 

Bibliografie:

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

Platforma online Mediately

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 13-09-2024

Produse din categoria Clobetazol

Medicamente(5)

Vezi Politica de confidentialitate date personale