Procurarea animalului de companie este un proces important care necesita informare anterior luarii unei decizii in aceasta directie. Exista doua metode de a procura un animal de companie:
Achizitia animalului de companie
Locul din care se opteaza pentru achizitia acestuia ar trebui sa fie o canisa/felisa autorizata, unde sunt disponibile animale cu pedigree si drept de monta, parinti testati pentru bolile genetice, de unde puii merg catre un nou stapan dupa ce acestia sunt testati pentru bolile infectioase, microcipati, vaccinati si deparazitati (lucru ce se atesta printr-un carnet de sanatate/pasaport, datat si cu parafa unui medic veterinar) si la o varsta optima pentru a fi separati de cuib.
Din nefericire, majoritatea puilor achizitionati sunt procurati de la crescatori neautorizati, unde parintii nu au pedigree si drept de monta, astfel incat acestia nu sunt testati pentru bolile genetice specifice raselor, montele nu sunt controlate, iar rasa animalului nu poate fi certificata. De asemenea, puii achizitionati merg catre un nou camin, in general, mult prea devreme, nedeparazitati, nevaccinati si netestati, ceea ce poate cauza imbolnaviri grave in randul acestora.
Adoptia animalului de companie
Din nefericire, in Romania, rata de sterilizari a animalelor este scazuta, iar rata abandonului este foarte mare, astfel incat exista foarte multe animale, chiar si “de rasa”, ce traiesc intr-un pericol permanent pe strazi.
Exista asociatii pentru protectia animalelor ce preiau din strada puii sau animalele in stare foarte grava pentru a le trata si mai apoi, pentru plasarea acestora intr-un foster sau spre adoptie permanenta.
Prima vizita la cabinetul veterinar
In ambele situatii, prima vizita la cabinetul veterinar este extrem de importanta.
Trebuie ales un cabinet/medic veterinar ce este cat mai aproape de casa, pentru a nu cauza stres animalului. Un drum lung poate cauza stres animalului, mai ales in cazul pisicilor.
In cazul cateilor, este indicat ca in cadrul plimbarilor acestora, sa se aleaga un traseu care sa includa si drumul catre cabinetul veterinar, eventual se poate vizita cabinetul, astfel incat sa fie evitata anxietatea cu privire la vizita la medicul veterinar. Aceasta ar trebui sa fie parte din viata de zi cu zi.
In cadrul primei vizite, va avea loc un consult general pentru a evalua starea animalului, se va cantari animalul si se va estima varsta acestuia (in cazul unui animal de companie adoptat/salvat. Atat in cazul puilor, cat si a adultilor este indicat sa se efectueze testele rapide pentru detectia timpurie a bolilor infectioase, sa se efectueze analize de sange, iar in cazul in care medicul veterinar considera ca acestea sunt necesare: un examen coproparazitologic, deparazitare externa, plus alte manopere ce vor fi indicate de catre medicul veterinar dupa consultatie.
De asemenea, in cadrul primei vizite, medicul veterinar informeaza proaspatul proprietar cu privire la nevoile animalului de comapnie, sfaturi cu privire la ingrijirea si igiena acestuia in viata de zi cu zi, sfaturi cu privire la nevoile medicale ale animalului, deparazitari si vaccinari, suplimente alimentare ce pot ajuta la o crestere sanatoasa a acestuia, sfaturi cu privire la nutritia si educatia animalului.
Autor: Medic Veterinar Madalina Cristina Panaghia