Sanatatea dentara este o parte foarte importanta a sanatatii generale a animalului de companie, iar problemele dentare pot cauza sau pot fi cauzate de alte probleme de sanatate.
Dintii si gingiile animalului de companie ar trebui verificate cel putin o data pe an de catre medicul veterinar pentru a identifica din timp problemele ce tin de sanatatea orala si pentru a mentine la un nivel optim sanatatea orala a acestuia.
Cand este necesar un control stomatologic al animalului de companie?
Verificarea dintilor si a gingiilor poate fi necesara daca se observa oricare dintre urmatoarele probleme:
- respiratie urat mirositoare
- dinti rupti sau dinti care se misca
- dinti suplimentari sau dinti de lapte inclusi
- dinti decolorati sau acoperiti cu tartru
- mestecare anormala, salivare sau scaparea alimentelor din gura
- apetit redus sau refuzul de a manca
- durere in sau in jurul cavitatii orale
- sangerare la nivelul cavitatii orale
- tumefiere in zonele din jurul cavitatii orale
Unele animale de companie devin iritabile atunci cand prezinta probleme dentare si orice schimbare in comportamentul animalului de companie ar trebui sa fie urmata de o vizita la medicul veterinar. Este necesara precautie atunci cand se verifica problemele orale la animalul de companie deoarece, in cazul in care procesul este dureros, acesta poate musca.
Cand si cum se efectueaza periajul dentar la domiciliu al animalului de companie?
Este ideal ca ingrijirea orala la domiciliu sa inceapa atunci cand animalul de companie este tanar. Introducerea in rutina a periajului dentar de la o varsta frageda este benefica si are o contributie importanta pentru sanatatea dentitiei adulte.
Pentru periajul oral al animalului de companie se recomanda de obicei o periuta de dinti cu peri moi. Exista periute de dinti specifice pentru caini si pisici si periute de dinti digitale, dar orice periuta de dinti cu peri moi este o alegere buna. O dimensiune mai mica a periutei de dinti este mai potrivita pentru un animal de companie mai mic.
Pasii pentru periajul dintilor animalelor de companie pot fi urmatorii:
- se incurajeaza animalul de companie sa linga o cantitate mica de pasta de dinti de pe deget. Odata ce acesta reactioneaza pozititv, se poate pune pasta de dinti pe periuta de dinti, eventual aceasta se poate introduce in cavitatea bucala.
- se inclina periuta de dinti la 45 de grade spre santul gingival. Periajul se efectueaza pe ambele parti, alternativ, timp de 3-5 secunde pe fiecare dinte.
- se insista cu periajul pe partea laterala a dintilor, orientata catre obraz. Aceasta regiune bucala este locul unde are loc cea mai mare acumulare de placa.
- este indicat ca periajul oral sa se efectueze la aceeasi ora si in acelasi loc, in fiecare zi.
Chiar daca periajul oral nu are succes din prima incercare, orice incercare, oricat de scurta ar fi, este benefica. Majoritatii animalelor nu le place sa mentina gura deschisa pe parcursul periajului. Gura poate ramane inchisa pe parcursul periajului, cu o mana se poate asigura expunerea dintilor si cu cealalta mana se poate efectua periajul.
Felinele pot fi mai receptive la periajul dintilor in timp ce sunt tinute in brate. Pentru o complianta mai buna, in cazul acestora, periuta de dinti poate fi introdusa in cavitatea orala din lateral sau din partea din spate.
Care sunt alternativele sau produsele ce pot fi utilizate suplimentar spalarii pe dinti in cazul animalelor de companie?
Servetele dentare
Servetelele dentare sunt o optiune mai putin eficienta, dar poate fi luata in considerare pentru animalele de companie care nu tolereaza periajul dentar. Servetelele dentare functioneaza prin indepartarea unei parti din biofilmul si din placa bacteriana care adera la dinti. Cu toate acestea, servetelele dentare sunt mai putin eficiente decat periajul clasic, in special pentru indepartarea placii de la nivelul santului gingival unde gingia intalneste suprafata dintelui.
Produse de uz oral masticabile
Produsele de uz oral masticabile pot fi o componenta benefica a unui regim de ingrijire orala la domiciliu, dar nu ar trebui sa fie singura forma de ingrijire dentara la domiciliu. Tratamentele dentare urmaresc incetinirea progresiei bolii parodontale intre curatarile profesionale consecvente efectuate la cabinet. Acestea actioneaza predominant la nivelul dintilor implicati in masticatie, cum sunt premolarii si molarii. Produsele dentare de masticatie tind sa fie mai eficiente pentru caini decat pentru pisici.
Diferitele marci de produse de mestecat dentare pot functiona prin diferite mecanisme. Majoritatea reduce placa bacteriana prin actiune mecanica. Unele tratamente dentare contin ingrediente naturale care inhiba formarea sau aderarea placii la dinti. Alte produse contin agenti antiplaca ce inhiba transformarea placii in tartru.
Trebuie luat in considerare ca anumite produse dentare pentru masticatie prezinta si valoare calorica, deci pot contribui la cresterea in greutate a animalului de companie. Unele produse precum oasele, betisoarele, pieile brute nu sunt intotdeauna recomandate deoarece pot provoca fracturarea dintilor.
Ape de gura
Apele de gura sunt o componenta importanta a ingrijirii orale la domiciliu. Se utilizeaza frecvent apele de gura pe baza de clorhexidina care au rolul de a reduce incarcatura bacteriana din cavitatea orala.
Ce reprezinta si cum se efectueaza evaluarea si tratamentul oral profesional la medicul veterinar?
Evaluarea si tratamentul oral profesional cuprinde o evaluare amanuntita a cavitatii bucale a animalului de companie si formularea unui plan de tratament pentru a aborda orice boala care ar putea fi prezenta.
Acesta ar putea cuprinde mai multi pasi precum:
- efectuarea unei examinari amanuntite a cavitatii orale a pacientului, urmata o discutie in ceea ce priveste istoricul medical si dentar cu proprietarul animalului de companie.
- analize de sange complete inainte de efectuarea anesteziei pentru a evalua functia organelor interne si pentru a verifica daca animalul de companie poate suferi o anesteziere totala.
- in urma analizelor de sange, se administreaza un sedativ preanestezic cu 20-30 de minute inainte de inducerea anesteziei. Aceste sedative au, de asemenea, proprietati de calmare a durerii care vor minimiza disconfortul pacientului inainte de orice parte a tratamentului care poate provoca durere, cum ar fi extractiile dentare.
- un cateter intravenos este plasat inainte de inductia anestezica, ceea ce permite administrarea directa a anestezicului, precum si orice medicamente suplimentare necesare inainte, in timpul si dupa anestezie. Fluidele intravenoase sunt intotdeauna administrate prin intermediul acestui cateter pe tot parcursul procedurii. Aceste fluide ajuta la mentinerea tensiunii arteriale a pacientului in timpul anesteziei si vor ajuta la prevenirea deshidratarii dupa procedura. Pacientii sunt atasati la dispozitive de monitorizare care evalueaza parametrii critici, cum ar fi tensiunea arteriala, frecventa cardiaca, frecventa respiratorie, nivelurile de saturatie a oxigenului din sange si multe alte valori.
- odata ce pacientul este sub anestezie generala, se pot efectua radiografii dentare panoramice. Acestea sunt necesare deoarece, conform studiilor, 40% dintre patologiile orale raman nediagnosticate atunci cand nu sunt efectuate radiografii dentare. Radiografiile permit evaluarea dintilor si a structurilor de sustinere de sub linia gingiei, care nu sunt vizibile in timpul examenului oral initial efectuat in stare de constienta.
- examinarea orala de catre un medic veterinar include o evaluare detaliata a tesuturilor moi ale cavitatii bucale, inclusiv amigdalele, faringele, limba, cerul gurii, gingia si mucoasele care captusesc cavitatea bucala. Structurile sunt evaluate pentru anomalii, cum ar fi ulceratii, umflaturi sau zone inflamate. Ulterior sunt evaluati si dintii. Fiecare dinte este examinat individual pentru a verifica prezenta pungilor parodontale, mobilitatii, decolorarii, fracturilor sau abraziunii dentare.
- medicul stomatolog veterinar formuleaza un plan de tratament bazat pe aceste rezultate si se efectueaza un detartraj si o curatare profesionala a dintilor. Detartrajul si periajul profesional al dintilor este obligatoriu pe langa ingrijirea la domiciliu. In cazul bolii parodontale se aplica si un plan complet de tratament adaptat acestei probleme orale.
Bibliografie:
Pet dental care, American Medical Veterinary Association
Preventing dental disease in dogs and cats, Colorado State University, James L. Voss
Veterinary Teaching Hospital official website
Oral Home Care Recommendations for Dogs & Cats, Animal Dental care & Oral Surgery, Wellpets official website
What is a COHAT? Why We Don't Just Call it a "Pet Dental Cleaning", Animal Dental care & Oral Surgery, Wellpets official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona