Infectiile parazitare si deparazitarea la pisici (articole vet & pet)

Tratarea si prevenirea parazitilor interni si externi prin deparazitare sunt foarte importante pentru sanatatea unei pisici. Majoritatea parazitilor traiesc fie in intestine, fie pe pielea si in blana acestora si pot cauza leziuni care pot duce la probleme de sanatate, de la tulburări ușoare până la boli severe, potențial fatale. De asemenea, prezenta parazititlor poate conduce la scaderea absorbtiei nutrientilor, care poate interfera cu cresterea si alimentatia animalului de companie.

 

Care sunt parazitii care infesteaza cel mai frecvent pisicile?

 

Paraziti interni

Cei mai frecventi paraziti intalniti la pisici, cel putin in ceea ce priveste parazitii intestinali, sunt viermii rotunzi si anchilostoma. Ocazional, pisicile se pot infecta si cu tenie, insa mult mai rar.

Viermii rotunzi

Viermii rotunzi sunt cei mai frecventi paraziti intestinali intalniti la pisicile de toate varstele din intreaga lume. Cei mai frecventi paraziti din aceasta clasa sunt Toxocara cati si Toxascaris leonina. Ouale acestor viermi sunt eliminate in fecale si pot supravietui in mediu cativa ani. Aceste oua pot infecta apoi pisicile fie prin ingerarea acestora din mediu de catre pisica, fie atunci cand o pisica se hraneste cu o gazda intermediara infectata, cum ar fi un soarece.

Toxocara cati poate fi, de asemenea, transmisa de la mama la pui prin lapte. Acest lucru poate fi explicat prin migrarea larvelor prezente in organismul pisiciii, in glandele mamare si apoi eliminarea acestora prin laptele matern.

Alti viermi rotunzi care pot infecta pisicile in diferite parti ale lumii includ: Ollulanus tricuspis, Gnathostoma spp, Physaloptera spp, Strongyloides spp.

Anchilostoma

Anchilostoma sunt viermi intestinali subtiri. Acesti viermi pot afecta mucoasa intestinala deoarece  se ataseaza pe suprafata acesteia. Simptomele specifice infectarii cu Anchilostoma sunt pierderea in greutate, sangerarea si anemia. Pisicile pot fi infectate prin consumul de oua de paraziti din mediul inconjurator, prin consumul unei gazde intermediare infectate sau prin intermediul larvelor din mediul inconjurator care se inoculeaza in pielea pisicii. Cele mai frecvente tipuri de Anchilostoma intalnite la pisici includ Ancylostoma tubaeforme si Uncinaria stenocephala, dar in functie de zona geografica pot fi diagnosticate si alte specii.

Tenia

Tenia este un vierme lung si plat alcatuit din mai multe segmente. Segmentele mature care contin oua sunt eliberate de la capatul teniei si pot fieliminate prin fecale. Pentru a-si finaliza ciclul de viata, teniile au nevoie de o gazda intermediara (cum ar fi un soarece) care sa ingere ouale din mediu, si care, ulterior, va infecta pisisca. Cele mai frecvente tenii care infecteaza pisicile sunt Dipylidium caninum si Taenia taeniaeformis.

Dipylidium caninum este raspandit la pisici prin intermediul puricilor. Acestia contin ouale viermelui, iar infectia este apoi transmisa unei pisici atunci cand aceasta inghite un purice infectat in timpul ingrijirii blanii.

Taenia taeniaeformis se transmite prin intermediul gazdelor intermediare atunci cand pisicile vaneaza si consuma rozatoare mici infectate cu oua. Aceasta infectie este foarte frecventa la pisicile care vaneaza.

Alte specii de tenii care pot infecta pisiscile sunt: Diphylobothrium latum (pestii sunt gazde intermediare), Spirometra spp (amfibienii, reptilele si rozatoarele sunt gazde intermediare), Diplopylidium spp (reptilele sunt gazde intermediare), Joyeuxiella spp (reptilele sunt gazde intermediare), Echinococcus multilocularis (rozatoarele sunt gazde intermediare).

 

Alte specii de paraziti interni care afecteaza pisicile

Pe langa speciile descrise mai sus, pisicile pot fi infectate cu o varietate de alti paraziti precum: Dirofilaria immitis, Aelurostrongylus abstrusus (parazit pulmonar), Capillaria spp (parazit pulmonar), Troglostrongylus brevior (parazit pulmonar), Thelazia callipaeda (parazit ocular).

 

Paraziti externi

Mai multe tipuri de paraziti externi pot afecta pisicile:

- Puricii. Puricii sunt insecte mici care infesteaza blana pisicilor. Acestia pot provoca mancarime, iritatii ale pielii si reactii alergice. Puricii sunt adesea vizibili pe blana pisicii si pot lasa in urma mici reziduuri asemanatoare unor puncte mici negre.

- Capusele. Capusele sunt paraziti externi care se ataseaza de pielea pisicii si se hranesc cu sange. Acestea pot transmite boli si pot provoca iritatii ale pielii. Capusele pot fi intalnite in regiunile ierboase sau impadurite si pot fi vizibile pe pielea pisicii.

- Acarienii urechii. Acarienii urechii sunt mici paraziti care traiesc in interiorul urechii pisicilor. Acestia pot provoca mancarime, iritatii si disconfort local. Acarienii urechii sunt adesea identificati examinand urechile pisicii prin observarea unor reziduuri inchise la culoare.

- Acarienii care provoaca raie. Acest tip de acarieni sunt paraziti microscopici care se inoculeaza in pielea pisicii, provocand raia. Diferiti acarieni, inclusiv Sarcoptes si Demodex, pot duce la caderea parului, mancarime, roseata si infectii ale pielii.

- Paduchii. Paduchii sunt insecte mici care infesteaza blana pisicii, in special in zonele cu par des. Acestia pot provoca mancarime, caderea parului si iritarea pielii. Paduchii sunt de obicei vizibili la o inspectare atenta a blanii, iar ouale lor pot fi atasate de firele de par din blana pisicii.

 

 

Care sunt simptomele parazitozei si cum poate fi diagnosticata parazitoza la pisici?

 

Simptomele parazitozelor interne

Atat pisicile de interior, cat si cele de exteriorpot contracta paraziti. Pisicile adulte pot contracta paraziti din mediul extern, din fecale contaminate, prin intermediul ingerarii puricilor sau a altor gazde intermediare precum rozatoarele, in timp ce puii pot fi expusi la paraziti prin alaptare.

Urmatoarele simptome sunt frecvente in cazul unei infestari parazitare:

In multe cazuri, primul semn al infectiilor parazitare este prezenta vizibila a parazititlor. Este posibil ca in scaun sa fie prezente oua, fragmente de parazit sau chiar prazitul in sine. De asemenea, uneori, acestia pot fi observati si in blana din apropierea anusului.

- Modificarea aspectului blanii: Daca pisica este infestata cu paraziti, blana poate capata un aspect neingrijit si tern din cauza lipsei de nutrienti sau a deshidratarii.

- Modificarea culorii gingiilor: Gingiile unei pisici sanatoase au un aspect sanatos si sunt de culoare roz, dar daca acestea par palide sau albe, pisica poate avea anemie cauzata de prezenta unor paraziti intestinali.

- Varsaturi: Daca varsaturile apar mai des decat de obicei, acestea ar putea reprezenta simptomul unei infectii parazitare.

- Modificarea aspectului scaunului si al frecventei de defecatie: Scaunul inchis la culoare, cu aspect de gudron indica prezenta sangelui, putand semnala prezenta anchilostoma. Viermii intestinali pot provoca, de asemenea, diaree.

- Cresterea poftei de mancare in ciuda pierderii in greutate: Deoarece parazitii intestinali priveaza pisica de nutrienti vitali, aceasta poate consuma mai multa hrana pentru a mentine echilibrul nutritiv al organismului.

 

Diagnosticarea parazitozelor interne

Diagnosticarea parazitozelor intestinale se realizeaza prin analizarea unei proba din scaun. Este recomandat ca aceasta analiza sa se efectueze o data sau de doua ori pe an, dar si atunci cand pisica prezinta simptome specifice de infectie parazitara. Exista, de asemenea, teste care identifica materialul ADN specific mai multor tipui de paraziti, astfel incat diagnosticul sa poata fi stabilit indiferent de stadiul de dezvoltare al parazitilor.

 

Simptomele parazitozelor externe

Semnele parazitilor externi la pisici pot fluctua in functie de tipul de parazit si de intensitatea infestarii. Simptomele frecvente ale parazitozelor exerne la pisici sunt:

- Prurit sau scarpinat excesiv

- Pierderea sau deteriorarea blanii

- Inrosirea si inflamarea pielii

- Leziuni sau rani ale pielii

- Dovezi vizibile ale parazitilor

- Modificari ale comportamentului

Aceste simptome pot fi comune cu cele ale altor afectiuni ale pielii sau alergii, de aceea este esentiala solicitarea unui consult veterinar pentru un diagnostic precis. Veterinarul poate evalua starea de sanatate generala a pisicii, poate efectua o inspectie amanuntita si poate sugera strategii de tratament adecvate pentru a aborda infestarea cu paraziti externi.

 

Diagnosticul parazitozelor externe la pisicii

Medicii veterinari folosesc o varietate de tehnici pentru a diagnostica parazitozele externe la pisici. Urmatoarele sunt cateva metode de diagnostic utilizate frecvent:

Examinare fizica

In cadrul examinarii fizice, veterinarul evalueaza cu meticulozitate pielea pisicii pentru a identifica orice semn de prezenta a parazitilor externi. Acest lucru implica identificarea parazitilor externi vii, cum ar fi puricii sau capusele, dar si oua sau larve vizibile si orice alte simptome asociate prezentei acestora precum rani, roseata, inflamatie sau prurit.

Prelevarea unei probe si analizarea acesteia

Acest proces implica razuirea delicata a suprafetei pielii pisicii pentru a obtine mostre de celule si paraziti. Proba colectata este apoi plasata pe o lama de microscop si examinata la microscop.

In functie de parazitul suspectat, pot fi implementate diverse metode de razuire, cum ar fi razuirea superficiala pentru acarieni sau razuirea profunda pentru conditii precum raia demodectica, in care parazitii se inocueaza adanc in piele.

Testul benzii adezive

Testul benzii adezive este o tehnica simpla, neinvaziva, care serveste la colectarea mostrelor de paraziti externi din blana sau de pe suprafata pielii pisicii. Veterinarul aplica banda adeziva transparenta pe regiunile suspectate, o apasa usor si o indeparteaza. Aceasta banda este apoi plasata pe o lama de microscop si examinata la microscop. Aceasta metoda ajuta la identificarea parazitilor precum purici, acarieni sau paduchii, precum si a oualor sau a materiilor fecale ale acestora.

Analize de sange

Pot fi efectuate analize de sange pentru a evalua starea generala de sanatate a pisicii si pentru a identifica orice conditii de baza asociate cu infestarea cu paraziti externi. Proba de sange este examinata intr-un laborator, unde pot fi evaluati diferiti parametri, cum ar fi hemoleucograma completa, testele functionale ale organelor sau nivelurile specifice de anticorpi. Aceste screening-uri ajuta la identificarea anomaliilor sau a bolilor sistemice care ar putea contribui la susceptibilitatea pisicii la paraziti externi sau ar putea influenta raspunsul acesteia la tratament.

 

Cand se efectueaza deparazitarea pisicilor?

Deparazitarea pisicilor adulte

Frecventa deparazitarii pisicii depinde de varsta, de mediul inconjurator si de cat de des pisica iese afara sau intra in contact cu fauna salbatica si cu grupuri mai mari de pisici.

Pisicile adulte care ies frecvent afara trebuie deparazitate cel putin o data la trei luni, chiar si o data pe luna, mai ales daca petrec mult timp in aer liber. Pisicile de interior care au acces la animale salbatice sau care ies in aer liber ocazional ar trebui, de asemenea, sa fie deparazitate cel putin o data la trei luni. De asemenea, pisicile care iau contact frecvent cu grupuri mari de pisici, pot necesita o deparazitare mai frecventa.

Deparazitarea puilor de pisica

Deparazitarea pisicilor cu un produs cu spectru larg este recomandata inca de la varsta de 3 saptamani, chiar si in cazul puilor care sunt testati negativ pentru paraziti si sunt asimptomatici. Ulterior, acestia pot fi deparazitati la fiecare doua saptamani pana la varsta de 8 - 9 saptamani. Deparazitarea poate fi efectuata lunar pana la varsta de cel putin 6 luni. Ulterior, pisica poate fi deparazitata o data la 1-3 luni in functie de activitatea pe care o are in exteriorul casei si in functie de contactul pe care il are cu alte pisici.

 

Care este tratamentul parazitozelor la pisici?

 

Exista numeroase produse comerciale pentru deparazitarea completa si eficienta, precum si mai multe prezentari si metode de administrare: lichide, paste, granule, injectii si picaturi.

In multe cazuri, medicamentele antiparazitare pot fi administrate in doze multiple pentru a intrerupe ciclul de viata al parazitului. Trebuie urmate cu strictete instructiunile medicului veterinar in ceea ce priveste doza si frecventa administrarii.

 

 

Cum pot fi prevenite parazitozele la pisici?

 

Exista anumite masuri preventive pentru parazitozele intestinale la pisici:

- o buna igiena si curatarea zilnica a litierelor

- indepartarea imediata a fecalelor din curte fie ca acestea provin de la animalul de companie sau de la pisicile straine sau de la animalele salbatice

- spalarea temeinica a mainilor dupa manevrarea fecalelor

- evitarea plasarii si depozitarii incaltamintei in casa pentru a evita contaminarea casei cu oua de paraziti

- descurajarea comportamentului de vanatoare al pisicii

- verificarea zilnica a blanii pisicii pentru a identifica eventualii paraziti externi precum purici sau capuse

- efectuarea vizitelor periodice la veterinar

- efectuarea periodica a testelor din scaun pentru identificarea eventualilor paraziti intestinali

- consultarea cu medicul veterinar in ceea ce priveste cele mai bune medicamente pentru prevenirea puricilor, capuselor si parazitilor interni pentru a proteja pisica de parazitoze pe tot parcursul anului.

 

 

Bibliografie:

Deworming for cats. When is deworming necessary?, Vets&Clinics official website

Worming your cat, International Cat Care official website

Cat Deworming - How to Prevent, Treat & Diagnose Cat Parasites, Freeport Veterinary Hospital official wbsite

Deworming Kittens: Why It's Important and When To Start, PetMD official website

Everything You Need to Know About Worms in Cats, Small Door Veterinary official website

How to Deworm Kittens and Cats, WebMD official website

What is External Parasite in Cats, Beyond Pets Animal Hospital official website

Prevent your cat from getting parasites, VCA Animal Hospitals official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 

 

 


Pagina actualizata la data de: 14-02-2025

Produse din categoria Infectiile parazitare si deparazitarea la pisici

Non-farma (24)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Pipeta impotriva puricilor, capuselor la pisici Vetopure Spot On Kitten, 3 pipete, Beaphar

Pipeta impotriva puricilor, capuselor la pisici Vetopure Spot...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Spray pentru indepartarea capuselor la caini si pisici Tick Away, 50 ml, Beaphar

Spray pentru indepartarea capuselor la caini si pisici Tick...

25,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Picaturi antiparazitare pentru pisici Fiprotec, 3 pipete, Beaphar

Picaturi antiparazitare pentru pisici Fiprotec, 3 pipete, Beaphar

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Spray antiparazitar pentru caini si pisici Dimethicare, 250 ml, Beaphar

Spray antiparazitar pentru caini si pisici Dimethicare, 250...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Sampon antiparazitar pentru caini si pisici Dimethicare, 200 ml, Beaphar

Sampon antiparazitar pentru caini si pisici Dimethicare, 200...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Zgarda antiparazitara rosie pentru pisici, 35 cm, 1 bucata, Sabunol

Zgarda antiparazitara rosie pentru pisici, 35 cm, 1 bucata,...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Zgarda antiparazitara gri pentru pisici, 35 cm, 1 bucata, Sabunol

Zgarda antiparazitara gri pentru pisici, 35 cm, 1 bucata, Sabunol

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Antiparazitar oral pentru pisici 2-8 kg AdTab Cat 48 mg, 1 tableta, Elanco

Antiparazitar oral pentru pisici 2-8 kg AdTab Cat 48 mg, 1 tableta,...

(1)
53,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Antiparazitar oral pentru pisici 0.5-2 kg AdTab Cat 12 mg, 1 tableta, Elanco

Antiparazitar oral pentru pisici 0.5-2 kg AdTab Cat 12 mg, 1...

43,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Zgarda antiparazitara cu geraniol pentru pisici sub 2 kg, 1 bucata, Francodex

Zgarda antiparazitara cu geraniol pentru pisici sub 2 kg, 1...

17,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Solutie spot on antiparazitara pentru pisici intre 0,5-5 kg Duoflect, 3 pipete, Ceva Sante

Solutie spot on antiparazitara pentru pisici intre 0,5-5 kg...

(1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Zgarda antiparazitara pentru caini si pisici Bolfo, 38 cm, 1 bucata, Elanco

Zgarda antiparazitara pentru caini si pisici Bolfo, 38 cm, 1...

(1)
62,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Antiparazitar intern pentru pisici Dehinel, 230 mg/20 mg, 2 comprimate filmate, KRKA

Antiparazitar intern pentru pisici Dehinel, 230 mg/20 mg, 2...

(7)
16,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Pipete antiparazitare pentru pisici Fypryst Combo Cat 50 mg, 3 pipete, Krka

Pipete antiparazitare pentru pisici Fypryst Combo Cat 50 mg,...

(1)
66,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Pipete antiparazitare pentru pisici Fypryst Cat Spot On 50 mg A44, 3 pipete, Krka

Pipete antiparazitare pentru pisici Fypryst Cat Spot On 50 mg...

(1)
48,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Antiparazitar extern pentru pisici Vectra Felis, 3 pipete, Ceva Sante

Antiparazitar extern pentru pisici Vectra Felis, 3 pipete, Ceva...

(2)
150,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Antiparazitar intern pentru pisici Chestal Cat Chew, 8 tablete masticabile, Ceva Sante

Antiparazitar intern pentru pisici Chestal Cat Chew, 8 tablete...

(4)
71,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Zgarda antiparazitara pentru pisici Fletcare, 1 bucata, Chemical Iberica

Zgarda antiparazitara pentru pisici Fletcare, 1 bucata, Chemical...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Spray antiparazitar pentru caini si pisici, 250 ml, Frontline

Spray antiparazitar pentru caini si pisici, 250 ml, Frontline

(1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Solutie antiparazitara pentru aplicare cutanata la pisici si iepuri peste 4 kg Advantage 80 Pisica/Iepure, 4 pipete, Bayer Vet OTC

Solutie antiparazitara pentru aplicare cutanata la pisici si...

(3)
165,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Solutie antiparazitara pentru aplicare cutanata la pisici si iepuri sub 4 kg Advantage 40 Pisica/Iepure, 4 pipete, Bayer Vet OTC

Solutie antiparazitara pentru aplicare cutanata la pisici si...

151,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
- 14%
Zgarda antiparazitara pentru pisici si caini de talie mica Foresto Collar, 1 bucata, Elanco

Zgarda antiparazitara pentru pisici si caini de talie mica Foresto...

(2)
160,00 LEI 137,60 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Extractor de capuse catei si pisici, 2 bucati, Biovetol

Extractor de capuse catei si pisici, 2 bucati, Biovetol

12,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Frontline Spot On pentru pisici, 3 pipete, Frontline

Frontline Spot On pentru pisici, 3 pipete, Frontline

(2)

Vezi Politica de confidentialitate date personale