Obezitatea la caini si la pisici (articole vet & pet)

Ce este obezitatea la caini si la pisici?

 

Supraponderabilitatea la caini poate fi luata in considerare atunci cand acestia cantaresc cu 10%-30% peste greutatea corporala ideala. Obezitatea este diagnosticata atunci cand greutatea unui caine depaseste 30% din greutatea corporala ideala. Pisicile urmeaza un standard similar.

Ratele de obezitate canina si felina au atins proportii pandemice si sunt similare cu cele intalnite la oameni, aproximativ 30%-40% dintre caini si pisici fiind supraponderali sau chiar obezi. Obezitatea canina a fost asociata cu diverse probleme de sanatate, inclusiv osteoartrita, boli renale, boli de piele, rezistenta la insulina si neoplazie la caini, in timp ce la pisici, obezitatea este asociata cu probleme dermatologice, diabet zaharat, neoplazie si urolitiaza. Problemele de sanatate par sa fie usor diferite intre cele doua specii, ceea ce se poate datora unor diferente care tin de profilul hormonal implicat in obezitate, care difera intre caini si pisici.

 

Care sunt cauzele obezitatii la caini si la pisici?

 

Cauze genetice

Informatiile conform carora unele rase de caini par sa aiba o tendinta mai mare de a deveni obezi sugereaza ca genetica joaca un rol important in procesul de crestere al greutatii corporale.

Un raport publicat in 2021 de Royal Veterinary College a analizat obezitatea la cainii din Marea Britanie. S-au observat opt rase de caini cu un risc crescut de supraponderabilitate. Rasele identificate au fost:

- Mops

- Beagle

- Golden retriever

- Springer spaniol englez

- Border terrier

- Labrador retriever

- Cavalier King Charles spaniol

- Cocker spaniol

Cercetatorii au concluzionat ca proprietarii acestor caini trebuie sa fie deosebit de vigilenti in ceea ce priveste monitorizarea greutatii animalelor.

Cercetarile asupra geneticii care stau la baza obezitatii la pisici sunt putin diferite. S-a constatat ca pisicile domestice cu par scurt  (pisicile incrucisate ) au un risc mai mare de obezitate, in timp ce rasele cu par lung au un risc mai scazut.

Standarde de rasa

Cercetatorii sustin ca nu numai genetica, ci si standardele rasei, sau caracteristicile ideale si aspectul unei rase, ar putea explica de ce anumite rase tind sa fie supraponderale. Cu alte cuvinte, anumite standarde de rasa ar putea fi legate de obezitate sau de promovarea unui aspect corporal mai masiv.

 

Microbiomul intestinal

Interesul pentru microbiomul intestinala luat amploare in ultimul deceniu atat in medicina umana, cat si in cea veterinara. Mai multe studii in medicina umana si veterinara au legat cresterea greutatii corporale de modificarile microbiomului intestinal.

Cercetatorii veterinari au documentat o diferenta intre compozitia microbiomului cainilor obezi si supraponderali si omologii lor mai slabi. Studiile privind microbiomul pisicilor indica, de asemenea, diferente intre microbiomul pisicilor obeze si celor slabe.

 

Cauze legate de proprietar

Oricat de mult isi iubesc oamenii animalele de companie, ei pot contribui, fara sa stie, la obezitatea animalului. Cercetatorii au descoperit ca cresterea varstei proprietarului, scaderea orelor de exercitii saptamanale si nivelurile mai scazute ale veniturilor proprietarului au fost toate asociate cu un risc mai mare de obezitate la animalele de companie. Cercetatorii au ajuns la ca factorii legati de proprietar au fost mai importanti in dezvoltarea obezitatii decat factorii legati de rasa, varsta sau de starea reproductiva.

Un sondaj efectuat in randul proprietarilor de caini obezi si supraponderali din Marea Britanie a aratat ca proprietarii de caini aveau o varietate de justificari pentru conditia corporala a cainelui, inclusiv utilizarea hranei pentru a arata afectiune, preferand ca animalul de companie sa fie fericit, chiar daca acest lucru inseamna ca animalul de companies a devina supraponderal.

 

 

Care sunt factorii de risc pentru obezitatea la caini si la pisici?

 

Factori de risc pentru obezitatea canina includ:

- Varsta: Prevalenta obezitatii creste odata cu varsta

- Rasa: Unele rase canine au nevoi energetice mai reduse

- Genetica

- Castrare: Provoaca cresterea in greutate atat la femele cat si la masculi

- Supraalimentarea: In special alimente uscate cu densitate calorica mare si mancarurile comerciale pot conduce la un comportament de supraalimentare

- Exercitiu fizic redus

- Sex- Prevalenta crescuta la femele, care creste dupa ovariectomie

 

Factori de risc pentru obezitatea felina includ:

- Varsta: Prevalenta obezitatii scade la pisicile in varsta, fiind mai frecvent intalnita la pisicile cu varsta de 5-11 ani

- Rasa: Rasele mixte dezvolta mai frecvent obezitate

- Genetica

- Castrare: Exista o corelatie semnificativa intre sterilizare si obezitate

- Supraalimentare si lipsa de miscare: Hranirea la cerere si inactivitatea sunt factori majori in dezvoltarea obezitatii

 

Factori de risc comuni

- Rasa: Standardele oficiale de rasa acceptate pot contribui la dezvoltarea obezitatii. Un studiu european a constatat ca aproape 1 din 5 caini de expozitie sunt supraponderali sau obezi

- Inactivitate fizica

- Castrare: Cel mai probabil este legata de influenta hormonilor sexuali asupra apetitului, exercitiilor fizice si, poate, cel mai important, pierderea tesutului metabolic activ

- Supraalimentare: Nu este clar de ce hranirea o data pe zi predispune la obezitate. Motivele potentiale includ proprietarii care furnizeaza cantitati mai generoase de hrana atunci cand hranesc animalul o data pe zi sau termogeneza alimentara redusa.

 

 

Care sunt consecintele obezitatii asupra cainilor si pisicilor?

 

Restrictia calorica creste durata de viata la numeroase specii, iar obezitatea este asociata negativ cu longevitatea la oameni si la caini.

Caini

Un studiu efectuat pe labrador retriever a aratat ca:

- Cainii slabi traiesc, in medie, cu 1,8 ani mai mult decat cainii obezi.

- Semnele radiografice si clinice ale osteoartritei  au fost detectate mai devreme si au fost, in general, mai severe, la grupul hranit la cerere, comparativ cu cainii cu restrictii energetice.

- Obezitatea contribuie la un ciclu obezitate-artrita si recuperarea dupa leziuni ortopedice este mai dificila.

Alte patologii asociate cu obezitatea canina includ bolile respiratorii (de exemplu, colapsul traheal), bolile cardiovasculare si rezistenta la insulina.

 

Pisici

Efectul obezitatii feline asupra longevitatii nu a fost confirmat. Cu toate acestea, obezitatea este asociata cu diabetul zaharat, lipidoza hepatica, boli dermatologice (de exemplu, alopecie, descuamare epidermica), diverse tulburari gastrointestinale si boli ale tractului urinar inferior.

 

 

Care este tratamentul obezitatii la caini si la pisici?

 

Recunoasterea obezitatii pisicii sau a cainelui este primul pas in orice protocol de slabire.

Determinarea restrictiei calorice la caini necesita un istoric riguros al dietei, care ar trebui sa includa si o evaluare a nivelului de activitate al animalului.

 

Activitatea fizica

Corespondentul indicelui de masa corporala (IMC), utilizat la om pentru a defini supraponderabilitatea sau obezitatea, este BCS la animale (Body Condition Score) si este o metoda cantitativa, dar subiectiva, de evaluare a grasimii corporale. Cainii activi, au BCS mai mici decat cainii inactivi.

Exercitiile fizice, cu exceptia cazului in care sunt efectuate pe distante extinse, este putin probabil sa provoace pierderea in greutate fara o restrictie concomitenta a aportului caloric.

 

Dieta

Proteine  

Aportul crescut de proteine are multiple beneficii in timpul perioadei de slabire a cainilor si a pisicilor. Unul dintre beneficii este capacitatea de a satisface necesarul de proteine  concomitent cu restrictia calorica. Dietele bogate in proteine  ajuta la mentinerea masei musculare in timpul pierderii in greutate la caini, pisici si oameni. Ingestia de proteine  are ca rezultat cresterea consumului de energie, chiar daca se consuma acelasi numar de calorii, grasimi sau carbohidrati. In plus, proteinele pot oferi un grad de satietate mai mare.

 

Carbohidrati si grasimi

Modificarile concentratiilor de carbohidrati si de grasimi sunt variabile in dietele terapeutice de slabit. Grasimea este adesea redusa, deoarece furnizeaza de peste 2 ori mai multe calorii decat carbohidratii sau proteinele. Cu toate acestea, sunt necesari acizi grasi esentiali si cantitea de grasime nu poate fi redusa sub un anumit prag. Cntitatea de carbohidrati si de proteine sunt de obicei crescute intr-o dieta atunci cand grasimile sunt reduse.

Fibre

Se adauga fibre pentru a creste atat volumul, cat si greutatea unui aliment, afectand in acelasi timp continutul caloric minim. Aceasta este cea mai controversata modificare a nutrientilor in cadru unei diete pentru obezitate, deoarece studiile care examineaza ratele de pierdere in greutate sau de satietate au avut rezultate mixte.

Fibrele insolubile, sunt eliminate in fecale si maresc volumul fecal si pot reduce consumul de hrana la pisici.

Ingrediente suplimentare

Dietele de slabire incorporeaza ocazional ingrediente menite sa imbunatateasca eficienta pierderii in greutate. S-a sugerat ca L-carnitina ajuta la cresterea pierderii in greutate si la pastrarea masei musculare. Uleiurile de peste sunt o sursa de acizi grasi polinesaturati EPA si DHA (omega 3). Unele studii limitate au examinat efectul EPA asupra prevenirii scaderii adiponectinei si cresterii insulinei observate la pisicile obeze.

 

Medicatia

Dirlotapide este un inhibitor selectiv al proteinei de transfer al trigliceridelor microzomale si este un medicament pentru tratamentul obezitatii la caini. Aceasta substanta previne formarea de lipoproteine in enterocit, crescand concentratia intracelulara de lipide, despre care se crede ca creste nivelurile circulante ale hormonului PYY, ce are rol in aparitia senzatiei de satietate si care actioneaza asupra hipotalamusului. In timp ce mecanismul complet de actiune al dirlotapidei este neclar, reducerea apetitului este cel mai probabil responsabila pentru pierderea in greutate.

 

Bibliografie:

Loftus JP, Wakshlag JJ. Canine and feline obesity: a review of pathophysiology, epidemiology, and clinical management. Vet Med (Auckl). 2014 Dec 30;6:49-60. doi: 10.2147/VMRR.S40868. PMID: 30101096; PMCID: PMC6067794.

Understanding Obesity, Weight Loss in Dogs and Cats, Morris Animal Foundtion official website

Pet obesity, RSPCA official website

Obesity in Cats, Pet MD official website

Treatment of Obesity in Cats and Dogs, Today's Veterinary Practice official website

Laflamme DP. Companion Animals Symposium: Obesity in dogs and cats: What is wrong with being fat? J Anim Sci. 2012 May;90(5):1653-62. doi: 10.2527/jas.2011-4571. Epub 2011 Oct 7. Erratum in: J Anim Sci. 2012 Jul;90(7):2424. PMID: 21984724.

Body Condition Scores, VCA Animal Hospitals official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 

 

 

 

 


Pagina actualizata la data de: 31-10-2024

Produse din categoria Obezitatea la caini si la pisici

Non-farma (4)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Hrana umeda dietetica pentru caini Weight&Diabetic Tro.Dog, 400 g, Trovet

Hrana umeda dietetica pentru caini Weight&Diabetic Tro.Dog,...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Hrana uscata pentru caini Diabetes & Obesity, 2 Kg, Calibra

Hrana uscata pentru caini Diabetes & Obesity, 2 Kg, Calibra

55,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Hrana umeda pentru pisici cu probleme de greutate Diabetic & Weight, 200 g, OrganicVet

Hrana umeda pentru pisici cu probleme de greutate Diabetic &...

11,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Hrana uscata cu quinoa si miel pentru pisici N&D Weight Management, 1.5 kg, Farmina

Hrana uscata cu quinoa si miel pentru pisici N&D Weight Management,...

(1)

Vezi Politica de confidentialitate date personale