Acid hialuronic cosmetic (activi cosmetici)

Ce este acidul hialuronic?

Acidul hialuronic este o moleculă  regasită în mod natural în organism, în diferite țesuturi cum ar fi articulațiile, tesutul conjunctiv, globul ocular, gingii, dar mai ales în piele (aceasta înmagazineaza mai mult de 50% din toata cantitatea).
Numele de „acid” poate induce în eroare, întrucât poate duce cu gândul la acizi de exfoliere, precum acidul salicilic sau acidul glicolic.

Acidul hialuronic nu este doar o altă substanță regăsită în piele, ci este o componentă vitală, facand parte din matricea extacelulara (care se regaseste in derm). Acesta formeaza gelul care incorporeaza fibrele de elastina si colagen, atrage apa din derm și o deplasează în epidermă. Acidul hialuronic joacă un rol esențial în elasticitatea pielii, tonusul muscular, metabolismul celular și în regenerarea și vindecarea leziunilor de la nivelul pielii.

Odată cu trecerea anilor, nivelul de acid hialuronic produs de organism scade, pielea devenind mai uscată și mai ridată.
De asemenea, expunerea la soare accelerează procesul de degradare al acidului hialuronic din cauza radicalilor liberi.
În cazul pielii îmbatrânite, acidul hialuronic poate dispărea considerabil din epidem, iar în derm se reduce procentul acestuia ca urmare a multiplelor interacțiuni cu alte structuri de țesuturi.

Beneficiile acidului hialuronic:

Acidul hialuronic hidratează și menține elasticitatea pielii, oferind fermitate. Tototdată previne uscarea pielii și protejează împotriva radicalilor liberi acționând ca un antioxidant. În plus, acidul hialuronic joacă un rol cheie în refacerea pielii lezate, prezența sa în corp crescând atunci când intampinam răni. Aplicarea acidului hialuronic pe răni micșorează timpul de vindecare și reduce riscul de infectare bacteriană.

Tipuri de acid hialuronic:

După vârsta de 30-35 de ani, acidul hialuronic nu trebuie să lipsească din rutina de îngrijire zilnică. Pentru suplimentarea cu acid hialuronic trebuie să ținem cont atât de greutatea moleculară a acestuia, de tipul de ten al fiecăruia cât și de forma farmaceutică a produsului necesar.

  • Acidul hialuronic cu greutate moleculară mică este destinat tipului de ten nomal-mixt sau gras deoarece are particularitatea de a pătrunde cât mai profund, aproape de joncțiunea dintre epiderm și derm, fară să formeze peliculă la suprafața epidermului (evitând astfel supraîncărcarea porilor).
  • Acidul hialuronic cu greutăți moleculare cât mai mari sunt recomandate a fi utilizate de către persoanele cu ten uscat. Acesta nu are capacitatea de a pătrunde atât de profund, rămane la nivelul epidermului unde reține cu succes moleculele de apă asigurând hidratare îndelungată. Tot acest tip de acid hialuonic este cel folosit pentru obținerea efectului de filler (umplere superficială și vizibilă a ridurilor).

 

Alina Manea, consilier cosmetică Farmacia Tei
  Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.

Pagina actualizata la data de: 08-12-2023

Produse care contin Acid hialuronic cosmetic

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale