Cafeina (activ cosmetic) (activi cosmetici)

Ce este cafeina?

Cafeina este un alcaloid xantinic care se gaseste in mod natural in semintele, frunzele si fructele mai multor plante si copaci. Cofeina este o componenta principala a cafelei, ceaiului si ciocolatei si la om actioneaza ca un stimulent al sistemului nervos central.

Cum actioneaza cafeina si care sunt efectele sale topice ?

Cafeina este din ce in ce mai folosita in cosmetica datorita activitatii sale biologice ridicate si capacitatii sale de a patrunde prin bariera pielii. Formularile topice ce contin cafeina disponibile comercial contin in mod normal 3% cofeina. In scop cosmetic, cafeina este folosita ca si compus activ in produsele anticelulitice deoarece previne acumularea excesiva de grasime in celule. Acest alcaloid stimuleaza degradarea grasimilor in timpul lipolizei prin inhibarea activitatii fosfodiesterazei. Cofeina are proprietati antioxidante puternice. Ajuta la protejarea celulelor impotriva radiatiilor UV si incetineste procesul de fotoimbatranire a pielii. Mai mult, cofeina continuta in produsele cosmetice creste microcirculatia sangelui la nivelul pielii si, de asemenea, stimuleaza cresterea parului prin inhibarea activitatii 5-a-reductazei.

Care sunt beneficiile cosmetice ale cafeinei?

Efecte benefice la nivelul pielii

Cofeina functioneaza in principal prin activarea circulatieicirculatie, protejeaza pielea impotriva stresului oxidativ si are efect antiinflamator la nivel topic, conform Ife Rodney, medic dermatolog certificat.
Cofeina poate proteja, de asemenea, impotriva fotodeteriorarii, cum ar fi liniile fine si ridurile dupa expunerea la soare. Studiile arata ca cofeina ajuta atunci cand este aplicata dupa expunerea la razele UVA si UVB. 
Intr-un studiu pe model animal publicat in decembrie 2021 in Journal of Biology, Medicine, and Biochemistry, cofeina aplicata local a favorizat apoptoza in randul celulelor deteriorate de arsurile solare. 

Efecte benefice la nivelul parului

Caderea parului poate fi cauzata de o serie de factori precum boli, factori genetici si gestionarea necorespunzatoare a stresului. Cu toate acestea,  alopecia androgena, este cel mai frecvent tip de cadere al parului. Alopecia androgena este cauzata de dihidrotestosteron, un produs secundar al hormonului androgen testosteron.
Foliculii  de par sunt deosebit de sensibili la dihidrotestosteron. Cand prea mult dihidrotestosteron este prezent in organism, foliculii se pot micsora, in cele din urma, vor muri si vor inceta sa produca fire de par. Acest lucru duce la rarirea parului, chelie si caderea excesiva a parului.
Cafeina are capacitatea de a bloca efectele dihidrotestosteronului asupra foliculilor de par. Atunci cand este aplicata local, cofeina poate stimula scalpul si poate incuraja celulele parului sa produca mai mult ATP, o forma de energie responsabila pentru cresterea parului. Acest lucru accelereaza ciclul de crestere al parului si prelungeste etapa anagena (faza de crestere), intarziind caderea parului si permitand parului sa creasca mai gros si mai lung. Cofeina poate creste, de asemenea, numarul de celule care alcatuiesc firele de par si stratul sau protector, stimuland hormonii care favorizeaza refacerea tesuturilor. Cand este masata pe scalp, cofeina poate stimula circulatia sangelui la nivelul scalpului, astfel nutrientii si mineralele adecvate sunt furnizate foliculilor astfel incat parul sa poata creasca viguros si sanatos.
Daca parul are un aspect fragil sau uscat, multe persoane apeleaza la balsamuri si masti pentru a-i revigora aspectul. Cofeina contine flavonoide (antioxidanti care pot ajunta la regenerarea parului). Ca rezultat al utilizarii produselor ce contin cofeina, firele de par devin mai netede, facand parul mai usor de ingrijit si mai usor de descurcat. 

Matricea este partea foliculului de par in care keratinocitele matricei (celule care compun firele de par) prolifereaza pentru a forma suvita de par. Cofeina stimuleaza celulele matricei sa se divida mai repede. Prin urmare, parul poate creste intr-un ritm mai rapid. Pe masura ce foliculii de par continua sa creasca si sa se divida, acestia se bazeaza pe molecule cunoscute sub numele de keratinocite pentru a le oferi elasticitate, rezistenta si lungime.

Care sunt potentialele reactii adverse si contraindicatii?

Principalul dezavantaj este ca beneficiile cofeinei pentru piele functioneaza doar pentru o perioada scurta de timp .
Cofeina va poate irita pielea, provocand roseata din cauza fluxului sanguin crescut. Daca aveti pielea sensibila sau sensibilitate la cofeina, este posibil sa doriti sa incepeti prin a testa acest ingredient in doze mici pe o portiune mica a pielii.

Bibliografie:

A Herman A P Herman, Caffeine's mechanisms of action and its cosmetic use, Skin Pharmacol Physiol2013;26(1):8-14.

yoram Harth MD, How does caffeine benefit hair health?, MDhair official website

Ross Radusky, MD, Caffeine in Skin Care: Does It Actually Work?, Everyday Health official website

Caffeine, Medline Plus official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 03-04-2023

Produse care contin Cafeina (activ cosmetic)

Non-farma (6)

Vezi Politica de confidentialitate date personale