Panthenol (activi cosmetici)

Ce este Pantenolul?

Pantenolul este un derivat alcoolic al vitaminei B5 (acid pantotenic). Este un ingredient usor, stabil, solubil in apa, care patrunde usor in piele. La temperatura camerei, pantenolul este de obicei un ulei vascos, transparent sau o pulbere alba.
Este similar din punct de vedere structural cu vitamina B5, cu exceptia faptului ca pantenolul contine o grupare hidroxil, ceea ce il transforma intr-un alcool. Expertii il mai numesc provitamina B5, deoarece organismul il transforma in vitamina B5 odata aplicat pe piele.
Producatorii folosesc adesea pantenolul ca si agent hidratant in produsele cosmetice topice. De asemenea, se utilizeaza pentru catifelarea, calmarea si reducerea iritatiei pielii.

Care sunt beneficiile Panthenolului?

Producatorii includ pantenol in multe produse cosmetice, de ingrijire personala si farmaceutice pentru gama sa larga de beneficii si un profil bun de siguranta.

Hidrateaza pielea
O bariera cutanata afectata contribuie la pierderea apei si scaderea nivelului de hidratare al pielii. Aceste lucruri ar putea contribui in aparitia unor Afectiuni ale pielii, cum ar fi:
- piele uscata
- dermatita atopica
- piele sensibila
- dermatita de contact
- psoriazis
- dermatita seboreica
Pantenolul are proprietati umectante, ceea ce inseamna ca permite pielii sa retina umiditatea si sa mentina hidratarea.

Ajuta la vindecarea ranilor si a arsurilor
Pantenolul este un ingredient comun in terapiile de vindecare a ranilor si poate ajuta la tratarea leziunilor minore ale pielii, arsurilor si arsurilor solare.
Unii oameni il pot folosi si dupa operatii medicale si cosmetice pentru proprietatile sale de vindecare a ranilor. Poate trata ranile superficiale si profunde prin stimularea regenerarii celulare si proliferarea fibroblastelor. 
O revizuire din 2020 privind rolul pantenolului sau dexpantenolului asupra vindecarii ranilor afirma ca este excelent pentru ranile postprocedurale, mai ales atunci cand este utilizat imediat dupa lezarea pielii.

Imbunatateste functia de bariera a pielii
Pantenolul poate ajuta in repararea barierei cutanate prin imbunatatirea sintezei lipidelor si diferentierea epidermica. Acest lucru ajuta la hidratarea stratului exterior al pielii si stocheaza umiditatea in derm.
Un studiu din 2016 a mai descoperit ca dexpantenolul creste mobilitatea proteinelor si lipidelor din pielea deshidratata, imbunatatind elasticitatea si hidratarea acesteia. De asemenea, mentine sau creste fluiditatea moleculara pentru a compensa hidratarea redusa. In plus, imbunatateste permeabilitatea pielii pentru ingredientele active din produsele topice.

Calmeaza si reduce inflamatia
Proprietatile hidratante ale pantenolului contribuie, de asemenea, la reducerea inflamatiei.
Mentinerea pielii hidratate poate ajuta ca aceasta sa nu devina sensibila si iritata. Ca atare, pantenolul poate ajuta la reducerea rugozitatii, uscaciunii, mancarimii, inrosirii si descuamarii asociate cu afectiuni precum eczema, dermatita de contact si psoriazisul.
Un studiu din 2019, adauga ca pantenolul poate atenua roseata faciala rezultata din xeroza de iarna la persoanele cu piele sensibila.
Produsele care contin pantenol pot, de asemenea, ajuta la calmarea si protejarea sugarilor impotriva dermatitei de scutec. Pantenolul este, de asemenea, un ingredient comun in cremele pentru mameloane in tratamentul traumatismelor si durerii care pot sa apara in decursul alaptarii.

Imbunatateste sanatatea parului
Pantenolul este prezent intr-o mare varietate de produse de ingrijire a parului, unele dovezi sugerand ca poate ajuta la prevenirea caderii parului.
Alte beneficii posibile pot include protejarea parului impotriva factorilor de mediu si al unor substante din produsele pentru coafare prin captarea umiditatii prevenind degradarea, uscarea si fragilizarea firului de par.

Ce produse contin pantenol?

Pantenolul este un ingredient comun intr-o serie de produse, inclusiv:
- produse de ingrijire a parului, cum ar fi sampoane, balsamuri, spume de par si spray-uri de par
- produse de ingrijire a pielii, cum ar fi demachiante faciale, lotiuni, seruri, creme, creme de protectie solara si toner
- produse cosmetice, inclusiv creion de ochi, rimel, fond de ten si rujuri
- produse de ingrijire a ochilor, cum ar fi picaturi pentru ochi si solutii pentru lentile de contact
- produse farmaceutice, inclusiv unguente, creme, spray-uri nazale si pastile

Care sunt posibilele reactii adverse si contraindicatii?

In general, pantenolul este foarte bine tolerat.
Food and Drug Administration (FDA) a acreditat pantenolul ca fiind ,,in general recunoscut ca sigur si eficient" ca supliment si ingredient alimentar.
In plus, Cosmetic Ingredient Review (CIR) il considera sigur pentru uz cosmetic in concentratii de 1-5%.
De asemenea, ambele organizatii noteaza ca pantenolul nu este:
- citotoxice
- imunotoxic
- cancerigen
- mutagena
Expertii nu asociaza niciun risc semnificativ cu utilizarea pantenolului.
Persoanele care cauta alternative la pantenol pot lua in considerare alantoina, uree si N-acetil glucozamina, care imita proprietatile sale umectante. De asemenea, pot adauga galbenele si aloe vera daca au nevoie de un produs cu proprietati calmante.

Bibliografie:

Alisha D. Sellers, What to know about panthenol, Medical News Today official website

Cyntia Cobbs, Why Is Panthenol Used in Cosmetics?, Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 06-12-2022

Produse care contin Panthenol

Non-farma (26)

Vezi Politica de confidentialitate date personale