Ulei de cocos (activi cosmetici)

Ce este uleiul de cocos?

Uleiul de cocos este un ulei saturat care este obtinut  prin extragerea uleiului din pulpa de nuca de cocos cruda sau uscata.
Uleiul de cocos este bogat in acizi grasi cu lant mediu, care sunt de fapt grasimi saturate. Acizii grasi cu lant mediu reprezinta aproximativ 65% din compozitia sa totala.
Acizii grasi gasiti in uleiul de cocos includ:
- Acid lauric: 49%
- Acid miristic: 18%
- Acid caprilic: 8%
- Acid palmitic: 8%
- Acid capric: 7%
- Acid oleic: 6%
- Acid linoleic: 2%
- Acid stearic: 2%
Desi uleiul de cocos are aproximativ 90% grasimi saturate, contine si cantitati mici de grasimi mono si polinesaturate. O lingura contine aproximativ 12 grame de grasimi saturate si 1 gram de grasimi nesaturate.
La temperatura camerei este solid, dar atunci cand este incalzit poate deveni moale sau lichid. Este frecvent folosit la gatit sau aplicat direct pe piele si par.

Care sunt beneficiile cosmetice ale uleiului de cocos?

Poate avea efect antimicrobian

Acizii grasi cu lant mediu din uleiul de cocos au proprietati antimicrobiene care pot ajuta la protejarea pielii  impotriva anumitor microorganisme.
Acest lucru este deosebit de important pentru sanatatea pielii, deoarece multe tipuri de infectii ale pielii, inclusiv acneea, celulita, foliculita si piciorul atletului, sunt cauzate de bacterii sau ciuperci.
Aplicarea uleiului de cocos direct pe piele poate preveni dezvoltarea acestor microorganisme. Acest lucru se datoreaza continutului sau de acid lauric, care reprezinta aproape 50% din acizii grasi din uleiul de cocos si are proprietati antimicrobiene.
Un studiu a testat proprietatile antibacteriene a 30 de tipuri de acizi grasi impotriva a 20 de tulpini diferite de bacterii. Sa constatat ca acidul lauric este cel mai eficient ininhibarea dezvoltarii bacteriilor.
Un alt studiu in eprubeta a aratat ca acidul lauric are efect bactericid asupra Propionibacterium acnes, un tip de bacterie care duce la dezvoltarea acneei inflamatorii.
In plus, acidul capric este un alt acid gras cu lant mediu gasit in uleiul de cocos, desi intr-o masura mai mica. La fel ca acidul lauric, acidul capric are proprietati antimicrobiene puternice.
Un alt studiu pe eprubeta a demonstrat efectele antifungice ale acidului capric, aratand ca acesta a fost capabil sa inhibe cresterea anumitor tipuri de ciuperci.

Uleiul de cocos ar putea reduce inflamatia

Inflamatia cronica este o componenta majora a multor tipuri diferite de afectiuni ale pielii, inclusiv psoriazisul, dermatita de contact si eczema.
Intr-un studiu*,  s-a dovedit ca uleiul de cocos are un efect antiinflamator, dar amelioreaza si durerea.
In plus, uleiul de cocos poate sa reduca inflamatia prin efectul antioxidant.
Antioxidantii actioneaza prin stabilizarea radicalilor liberi din organism.
In concluzie, uleiul de cocos poate reduce inflamatia atunci cand este  aplicat pe piele.


Uleiul de cocos poate ajuta la tratarea acneei

Acneea este o afectiune inflamatorie si multe dintre medicamentele folosite pentru a o trata functioneaza prin reducerea inflamatiei.
Deoarece uleiul de nuca de cocos si componentele sale pot ajuta la reducerea inflamatiei in , poate ajuta, de asemenea, in ameliorarea acneei.
In plus, proprietatile antibacteriene ale acizilor grasi cu lant mediu din uleiul de cocos ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea acneei.
Numeroase studii au aratat ca acidul lauric, care reprezinta aproape jumatate din acizii grasi din uleiul de cocos, s-a dovedit ca au efect bactericid asupra tulpinilor bacteriilor implicate in aparitia acneei. Alaturi de acidul lauric, sa demonstrat ca acidul capric are proprietati antiinflamatorii si antibacteriene.

Uleiul de cocos poate hidrata pielea uscata

Pe langa efectele sale asupra acneei, aplicarea uleiului de cocos pe piele poate ajuta, de asemenea, la mentinerea unei pieli hidratate.
Un studiu efectuat la pacienti cu piele usoara pana la moderat uscata a comparat efectele uleiului de cocos cu uleiul mineral, un tip de ulei obtinut din petrol care este adesea folosit pentru pielea uscata.
Studiul de doua saptamani a constatat ca uleiul de cocos a imbunatatit semnificativ hidratarea pielii si a fost la fel de eficient ca uleiul mineral.
De asemenea, s-a dovedit ca ajuta la tratarea eczemei, o afectiune a pielii caracterizata prin eruptii cutanate cu mancarimi.
Un studiu care compara efectele uleiului de masline si uleiului de cocos la 52 de adulti cu eczema a constatat ca aplicarea uleiului de cocos a ajutat la reducerea uscaciunii, si a ajutat la ameliorarea eczemei.

Uleiul de cocos poate ajuta la vindecarea ranilor superficiale

Mai multe studii au demonstrat ca uleiul de cocos poate ajuta si la vindecarea ranilor. S-a descoperit ca tratarea ranilor cu ulei de cocos virgin a accelerat vindecarea si a crescut nivelul de colagen, o proteina importanta care ajuta la vindecarea ranilor.
Pe langa imbunatatirea vindecarii ranilor, proprietatile sale antimicrobiene pot preveni, de asemenea, infectia, unul dintre factorii de risc majori care pot complica procesul de vindecare.

Care sunt potentialele reactii adverse ale uleiului de cocos?

In timp ce cercetarile arata ca uleiul de cocos poate aduce beneficii pentru sanatatea pielii, aplicarea lui pe piele poate sa nu benefica pentru oricine.
De exemplu, persoanele care au pielea grasa ar putea dori sa evite acest lucru, deoarece utilizarea uleiului de cocos poate contribui la infundarea porilor si la aparitia punctelor negre.
In plus, daca aveti pielea sensibila, utilizati o cantitate mica sau incercati sa o aplicati doar pe o mica portiune a pielii pentru a va asigura ca nu provoaca iritatii sau pori blocati.
Cu toate acestea,utilizarea topica a uleiului de cocos, in general, nu reprezinta o problema pentru majoritatea persoanelor.

 

Bibliografie:

Rachael Ajmera MD, Is Coconut Oil Good for Your Skin?, Healthline official website

Debra Rose Wilson PH.D, Is coconut oil good for your skin? Types and uses, Medical News Today official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 


Pagina actualizata la data de: 28-03-2023

Produse care contin Ulei de cocos

Non-farma (6)

Vezi Politica de confidentialitate date personale