Uleiul de ricin: Proprietati, Beneficii, Utilizare, Contraindicatii
Ce este uleiul de ricin?
Uleiul de ricin este un ulei vegetal gros, inodor, obtinut din semintele plantei de ricin, cunoscuta si sub numele de Ricinus communis. Uleiul de ricin este utilizat in diverse scopuri cosmetice si medicale. Acesta poate oferi beneficii pentru sanatatea parului si a pielii, dar este utilizat si pentru efectul sau laxativ in gestionarea constipatiei. Utilizarea sa dateaza inca din Egiptul antic, unde probabil a fost folosit ca si combustibil pentru lampi, precum si in scopuri medicinale si de infrumusetare.
Ce contine uleiul de ricin?
Principalul component activ al uleiului de ricin este acidul ricinoleic, un tip de acid gras.
Uleiul de ricin nu este considerat un ulei alimentar si are un gust foarte neplacut, insa unele persoane il utilizeaza in scop medical, in cantitati mici, pentru constipatie.
Din punct de vedere medicinal, o lingura (15 ml) de ulei de ricin contine:
Calorii: 120
Proteine: 0 grame
Grasimi: 14 grame
Carbohidrati: 0 grame
Fibre: 0 grame
Zahar: 0 grame
De asemenea, uleiul de ricin mai contine vitamina E, acizi grasi Omega-9 si acizi grasi Omega-6
Care sunt beneficiile si utilizarile uleiului de ricin?
Beneficiile si utilizarile medicinale ale uleiului de ricin
Majoritatea utilizarilor medicale ale uleiului de ricin pentru sanatate inca este studiata. Unele dintre beneficiile potentiale ale uleiului de ricin includ:
Uleiul de ricin poate ajuta in gestionarea constipatiei
Singura utilizare medicala aprobata de Food and Drug Administration (FDA) pentru uleiul de ricin este ca laxativ natural pentru a ameliora constipatia temporara. Acidul ricinoleic este compusul activ responsabil de acest efect.
Principala substanta chimica cu proprietati laxative din uleiul de ricin este acidul ricinoleic. In intestin, enzima numita lipaza descompune uleiul de ricin in acid ricinoleic, care activeaza receptorii EP3 si EP4 din celulele musculare netede ale intestinului. Aceasta activare creeaza o crestere tranzitorie a calciului, provocand un efect propulsiv intestinal. Datorita acestui mecanism de actiune, uleiul de ricin se incadreaza in categoria laxativelor stimulatoare.
De asemenea, uneori poate fi folosit folosit pentru evacuarea continutului colonului inainte de o procedura precum colonoscopia, la recomandarea medicului. Dar medicul poate prescrie si alte laxative care ar putea fi mult mai eficiente.
Uleiul de ricin nu este utilizat pentru ameliorarea constipatiei pe termen lung, deoarece poate prezenta efecte secundare precum crampele si balonarea. In cazul in care cosntipatia persista mai mult de cateva zile, trebuie solicitat sfatul medicului.
Uleiul de ricin poate avea efect de inducere al travaliului
Uleiul de ricin a fost utilizat de secole pentru a stimula travaliul si nasterea. Un sondaj efectuat in anul 1999 a constatat ca un procent de 93% dintre moasele din Statele Unite ale Americii a utilizat uleiul de ricin pentru a induce travaliul. Receptorii prostanoizi EP3 si EP4 activati de acidul ricinoleic din compozitia uleiului de ricin, nu sunt localizati numai la nivel intestinal, ci sunt, de asemenea, prezenti si in uter, explicand utilizarea potentiala a uleiului de ricin pentru inducerea travaliului.
Studiile efectuate, insa, nu sunt concludente, unele confirmand acest efect, altele infirmandu-l. Femeile insarcinate nu trebuie sa utilizeze uleiul de ricin decat la recomandarea medicului.
Uleiul de ricin poate avea efect antiinflamator
Cercetarile pe model animal arata ca acidul ricinoleic poate ajuta la combaterea inflamatiei si durerii atunci cand este utilizat topic (aplicat pe piele). Un studiu pe om a evidentiat efecte benefice in gestionarea artritei genunchiului, dar sunt necesare mai multe cercetari in acest sens.
Beneficiile si utilizarile cosmetice ale uleiului de ricin
Beneficiile in ceea ce priveste actiunea uleiului de ricin asupra pielii
Uleiul de ricin poate reduce manifestarile acneei
Proprietatile antimicrobiene si antiinflamatorii ale uleiului de ricin il fac util in reducerea manifestarilor acneei. Acidul ricinoleic poate inhiba dezvoltarea bacteriilor care cauzeaza acneea.
Uleiul de ricin poate imbunatati aspectul neted si fin al pielii
Uleiul de ricin este, de asemenea, bogat in alti acizi grasi, care pot mentine si imbunatati calitatile pielii. In urma utiliarii topice a acestuia, pielea poate capata un aspect mai fin si mai neted.
Uleiul de ricin poate atenua petele pigmentare
Acizii grasi din uleiul de ricin pot, de asemenea, favoriza dezvoltarea tesutului sanatos al pielii, facandu-l util in restabilirea tonurilor uniforme ale pielii.
Uleiul de ricin este un ulei noncomedogenic
Uleiul de ricin are un scor comedogen scazut. Acest lucru inseamna ca este putin probabil ca acesta sa infunde porii pielii si ca reduce riscul de aparitie al punctelor negre, facandu-l potrivit pentru utilizare pe pielea sensibila sau predispusa la acnee.
Proprietatile uleiului de ricin asupra pielii
Uleiul de ricin poate prezenta urmatoarele efecte asupra pielii:
- Efect antiinflamator al uleiului de ricin: Atat uleiul de ricin, cat si acidul ricinoleic au demonstrat proprietati antiinflamatorii. Acest lucru le face utile pentru tratamentul pielii iritate.
- Efectul antimicrobian al uleiului de ricin: De asemenea, uleiul de ricin poate proteja pielea de infectii bacteriene.
- Efectul hidratant al uleiului de ricin: Uleiul de ricin contine trigliceride. Acestea pot ajuta la mentinerea umiditatii in piele, facandu-l util pentru pielea uscata. Uleiul de ricin poate avea proprietati umectante, ceea ce inseamna ca poate atrage umezeala din aer in piele, mentinand pielea hidratata.
- Efectul de curatare al uleiului de ricin: Trigliceridele din uleiul de ricin sunt, de asemenea, utile in indepartarea impuritatilor de pe piele.
In timp ce uleiul de ricin contine multe substante chimice corelate de imbunatatirea sanatatii pielii, au existat cercetari limitate asupra beneficiilor dermatologice ale uleiului de ricin.
Beneficii in ceea ce priveste actiunea asupra scalpului, parului si a genelor
Multe persoane folosesc uleiul de ricin ca tratament natural pentru par. Acest lucru se datoreaza faptului ca uleiul de ricin are proprietati de hidratare, care ar putea ajuta la lubrifierea firului de par, crescand flexibilitatea si scazand gradul de rupere.
Chiar daca unii oameni folosesc in mod regulat uleiul de ricin ca parte a rutinei lor de ingrijire a parului, in prezent nu exista dovezi stiintifice concludente ca uleiul de ricin stimuleaza cresterea parului sau reduce caderea parului.
Acelasi lucru este valabil si pentru utilizarea uleiului de ricin pe gene. Unele persoane folosesc ulei de ricin pentru cresterea genelor, dar nu exista studii in acest sens.
Exista insa unele dovezi ca acidul ricinoleic, componeneta activa din uleiul de ricin, ar putea ajuta la stoparea caderii parului si la cresterea ulterioara a acestuia. Un studiu a descoperit ca prostaglandina D2 (PGD2) este prezenta in niveluri ridicate la barbatii care prezinta chelie si este unul dintre factorii care au influentat in mod negativ regenerarea ulterioara a parului. Un alt studiu a descoperit ca acidul ricinoleic poate ajuta la inhibarea PGD2 si poate ajuta parul sa se regenereze ulterior.
Uleiul de ricin este, de asemenea, folosit in mod obisnuit ca tratament pentru matreata, o afectiune comuna a scalpului, caracterizata prin piele uscata si descuamata la nivelul scalpului. In timp ce unele tratamente eficiente pentru par si pentru matreata contin ulei de ricin ca ingredient, nu exista dovezi ca uleiul de ricin in sine este eficient pentru tratarea matretii.
Exista doua tipuri de ulei de ricin, uleiul de ricin clasic, presat la rece si uleiul de ricin negru jamaican, obtinut la cald, care este preferat pentru utilizarea cosmetica.
Care sunt potentialele reactii adverse ce pot fi generate de utilizarea uleiului de ricin?
Reactii adverse ale administrarii interne ale uleiului de ricin
Ricinul contine o substanta chimica toxica numita ricina. Daca o persoana ingera direct seminte de ricin, ricina isi poate exercita efectul toxic in cel putin 4 pana la 12 ore. Semnele si simptomele toxicitatii ricinei includ sangerare gastrointestinala, soc, edem pulmonar si inflamatie. Ingestia de seminte de ricin se poate manifesta prin simptome acute (imediate) si prin simptome intarziate. In timpul fazei acute, pacientii prezinta frecvent simptome gastrointestinale. In schimb, in faza tarzie, manifestarile consta in efecte citotoxice asupra rinichilor, ficatului si glandei suprarenale, manifestandu-se de obicei la 2 pana la 5 zile dupa expunere. Toxicitatea ricinei afecteaza mai multe organe si sisteme, febra reprezentand adesea o caracteristica clinica marcanta. Debutul febrei poate aparea in decurs de 30 de minute pana la 2 ore dupa ingerarea. Datorita solubilitatii in apa a ricinei, procesul de extractie a uleiului de ricin anuleaza aceste proprietati toxice. Uleiul de ricin este purificat in timpul procesului de extractie si nu contine ricina. Uleiul de ricin este complet sigur pentru consumul uman, cu efecte toxice minime atat in situatii acute, cat si cronice si nu a demonstrat efecte genotoxice.
Reactiile adverse ale administrarii topice (pe piele) ale uleiului de ricin
Cand este aplicat pe piele, uleiul de ricin este considerat sigur de utilizat pentru majoritatea persoanelor. Cu toate acestea, efectele sale dermatologice sunt inca studiate, asa ca este indicat sa se solicite sfatul medicului inainte de a utiliza uleiul de ricin in gestionarea oricarei afectiuni a pielii. Unele persoane pot fi alergice la uleiul de ricin si pot prezenta mancarime, umflaturi sau eruptii cutanate atunci cand folosesc ulei de ricin.
Puteti citi mai multe informatii despre uleiul de ricin in articolul Uleiul de ricin negru jamaican.
Bibliografie:
Mahammad Juber, MD , Castor Oil: Are There Health Benefits?, WebMD official website
Debra Rose Wilson PhD, Benefits of castor oil for the face and skin, Medical News Today official website
Jillian Kubala, MD, 4 Benefits and Uses of Castor Oil, Healthline official website
Alookaran J, Tripp J. Castor Oil. [Updated 2024 May 24]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan-.
Does Castor Oil Make Eyelashes Grow?, Healthline official website
Garza LA, Liu Y, Yang Z, Alagesan B, Lawson JA, Norberg SM, Loy DE, Zhao T, Blatt HB, Stanton DC, Carrasco L, Ahluwalia G, Fischer SM, FitzGerald GA, Cotsarelis G. Prostaglandin D2 inhibits hair growth and is elevated in bald scalp of men with androgenetic alopecia. Sci Transl Med. 2012 Mar 21;4(126):126ra34. doi: 10.1126/scitranslmed.3003122. PMID: 22440736; PMCID: PMC3319975.
Fong P, Tong HH, Ng KH, Lao CK, Chong CI, Chao CM. In silico prediction of prostaglandin D2 synthase inhibitors from herbal constituents for the treatment of hair loss. J Ethnopharmacol. 2015 Dec 4;175:470-80. doi: 10.1016/j.jep.2015.10.005. Epub 2015 Oct 9. PMID: 26456343.
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona