Uree cosmetica (activi cosmetici)

Ce este ureea?

Ureea, denumita si carbamida, este produsa in organismul mamiferelor atunci cand are loc descompunerea proteinelor. Ureea gasita in produse cosmetice si de ingrijire personala este sintetica, nu este de origine animala. Ureea sintetica se prezinta sub forma unei pulberi cristaline sau sub forma unor granule incolore sau albe. In industria cosmetica, ureea poate fi gasita in multe tipuri de produse, inclusiv produse de ingrijire a pielii, produse de ingrijire a parului si in produse de make-up.

 

Cum actioneaza ureea?

Pielea este cel mai mare organ al corpului si acopera intreaga suprafata externa a corpului. Este alcatuit din trei straturi, epiderma, dermul si hipodermul, toate trei variind din punct de vedere al anatomiei si al functiei lor. 
Straturile epidermei includ stratul bazal (portiunea cea mai profunda a epidermei), stratul spinos, stratul granulos, stratul lucid si stratul cornos.
Stratul cornos este format din 20-30 de straturi celulare. Este stratul superior, de la suprafata epidermei, format din cheratina si solzi cornosi. Acesta este stratul care variaza cel mai mult in grosime, in special in pielea de la nivelul calusurilor. Stratul cornos, impiedica moleculele nedorite sa patrunda in organism si previne pierderea apei prin piele. Proprietatea de retinere a apei a stratului cornos este datorata unui grup de substante cunoscute sub numele de factori naturali de umectare (NMF). 
Printre  NMF se numara:
- ureea
- diferiti aminoacizi
- acidul lactic
- acidul pirolidon carboxilic
Ureea blocheaza pierderea apei prin tesutul cornos.

 

Care sunt beneficiile ureei?

Hidrateaza pielea
Conform unor cercetari* din 2017, pielea uscata poate fi tratata cu succes cu creme sau lotiuni care contin uree. Ureea este si un umectant. Acest lucru inseamna ca mentine pielea umeda prin extragerea apei din straturile mai profunde ale pielii si din aer.

Exfoliaza pielea
Ureea este cunoscuta ca si agent keratolitic. Acest lucru inseamna ca descompune cheratina din stratul exterior al pielii. Aceasta actiune poate ajuta la reducerea formarii pielii moarte si la diminuarea descuamarii pielii.
Cremele care contin mai mult de 10% uree au actiune exfolianta mai puternica.

Poate mari biodisponibilitatea unor medicamente la nivel topic
Un studiu din 2013* a sugerat ca ureea poate ajuta unele medicamente sa patrunda mai bine in piele. Aceste medicamente includ corticosteroizi si substantele antifungice.
O revizuire a studiilor din 2019* a constatat ca ureea a imbunatatit efectul tratamentelor antifungice orale si topice pentru onicomicoza.
Sunt necesare insa mai multe cercetari pentru a intelege pe deplin efectele acesteia.

 

Care sunt utilizarile produselor cu uree?

Ureea reduce pierderea de umiditate ale unui produs in timpul utilizarii. Cand este utilizata in formularea produselor de ingrijire a pielii, ureea creste continutul de apa al straturilor superioare ale pielii.
Ureea este utilizata intr-o varietate de produse de ingrijire a pielii care vizeaza uscaciunea pielii sau afectiunile medicale asociate cu pielea uscata sau cu mancarimile. Ureea poate ajuta, de asemenea, la exfolierea celulelor moarte si poate fi de ajutor in infectiile fungice.
Cremele si lotiunile cu uree sunt folosite pentru a trata o varietate de afectiuni asociate cu pielea uscata, aspra sau descuamata.
In special, ureea sau produsele ce contin uree sunt folosite pentru:
- calusuri
- bataturi
- unele probleme ale unghiilor
- piele uscata
- dermatita atopica (eczema)
- ihtioza
- dermatita de contact
- dermatita de radiatii
- infectii fungice ale unghiilor
- tinea pedis (picior de atlet)
- Keratoza pilaris
- piele iritata
- unghii incarnate
Produsele de ingrijire a pielii pot contine intre aproximativ 2% si 40% uree. Procentul recomandat pentru utilizare depinde de afectiunea prezenta.
Produsele de ingrijire a pielii care contin mai putin de 10% uree actioneaza in primul rand ca si creme hidratante. O crema care contine o doza mica de uree poate fi adecvata pentru tratarea pielii uscate sau a afectiunilor care conduc la uscarea pielii.
Produsele de ingrijire a pielii care contin intre 10 si 20 % uree au o actiune keratolitica, ceea ce inseamna ca ajuta la exfolierea pielii uscate si descuamate.
Produsele de ingrijire a pielii care contin 20% uree pot fi utilizate in afectiuni precum zone aspre pe piele, calusuri, calcaie crapate.
Produsele de ingrijire a pielii care contin mai mult de 20% uree au cea mai puternica actiune de exfoliere. Produsele din aceasta gama pot ajuta la tratarea ciupercii unghiilor si la inmuierea unghiilor groase.

 

Produsele ce contin uree prezinta efecte secundare sau riscuri?

Cremele si unguentele cu uree apar pe lista de medicamente esentiale a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ceea ce inseamna ca sunt produse in general sigure pentru utilizare.
Conform bazei de date Cosmetics Info, studiile pe termen scurt si lung au descoperit ca, chiar si in doze mari, ureea pare sa fie sigura pentru utilizare locala, cu un risc scazut de efecte secundare.
In unele cazuri, ureea poate provoca iritatii usoare ale pielii si simptome precum usturime, mancarime sau arsuri. In unele cazuri este posibila aparitia ractiilor alergice. 
Ureea poate creste, de asemenea, absorbtia unora dintre celelalte ingrediente ale produsului. 
Produsele cu uree nu sunt, in general, recomandate copiilor sub 2 ani. Medicul poate stabili daca o crema cu uree este potrivita pentru copil.

 

Bibliografie *:
Yousef H, Alhajj M, Sharma S. Anatomy, Skin (Integument), Epidermis. [Updated 2022 Nov 14]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan
What Purpose Does Urea Serve in Skin Care Products?, Healthline official website
Urea, CosmeticInfo official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 14-11-2023

Produse care contin Uree cosmetica

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale