Accident vascular cerebral (AVC) (afecțiuni medicale)

Ce este un accident vascular cerebral (AVC)?

Un accident vascular cerebral apare atunci cand exista o intrerupere sau o reducere a fluxului sangvin catre o regiune a creierului. Celulele creierului sunt private de oxigenul si de nutrientii vitali si acest lucru poate provoca leziuni de durata ale creierului, dizabilitati pe termen lung sau chiar moarte celulara. Un accident vascular cerebral este o urgenta medicala. Este esential sa fie solicitat si acordat tratament medical imediat. 
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, anual, 15 milioane de oameni din intreaga lume sufera un accident vascular cerebral. Dintre acestia, 5 milioane decedeaza si alte 5 milioane raman cu handicap permanent. Accidentul vascular cerebral este mai putin frecvent la persoanele sub 40 de ani si atunci cand apare, cauza principala este hipertensiunea arteriala. Hipertensiunea arteriala si consumul de tutun sunt cele mai semnificative riscuri modificabile. Printre persoanele cu varsta sub 65 de ani, doua cincimi din decesele cauzate de accident vascular cerebral sunt legate de fumat. Fibrilatia atriala, insuficienta cardiaca si atacul de cord sunt alti factori de risc importanti.

Incidenta accidentului vascular cerebral este in scadere in multe tari dezvoltate, in mare parte ca urmare a unui control mai bun al hipertensiunii arteriale si a reducerii fumatului. Cu toate acestea, numarul absolut de accidente vasculare cerebrale continua sa creasca din cauza imbatranirii populatiei.

 

Care sunt principalele tipuri de accident vascular cerebral (AVC)?

Exista doua tipuri principale de accident vascular cerebral: 

Accident vascular cerebral ischemic

Accidentul vascular cerebral ischemic este cel mai frecvent tip si apare atunci cand un cheag de sange blocheaza un vas de sange si impiedica sangele si oxigenul sa ajunga in anumite regiuni ale creierului. In cazul unui accident vascular cerebral embolic blocajul circulatoriu se produce din cauza unui cheag care se formeaza in alta parte a corpului, circula si blocheaza un vas de sange de la nivelul creierului. In cazul unui accident vascular cerebral trombotic, acesta apare atunci cand cheagul se formeaza direct intr-un vas de sange din creier.

Accident vascular cerebral hemoragic
Un accident vascular cerebral hemoragic apare atunci cand un vas de sange se rupe si se produce o hemoragie care impiedica sangele sa ajunga in alte regiuni ale creierului. Hemoragia poate sa apara in orice vas de sange din creier sau poate sa apara la nivelul membranei din jurul creierului.

 

Care sunt cauzele si factorii de risc pentru accidentul vascular cerebral (AVC)?

Cauzele accident vascular cerebral ischemic

Acesta este cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral si are loc atunci cand se inregistreaza un flux sangvin cerebral redus sau absent in anumite regiuni ale creierului, cunoscut sub numele de ischemie. Principala cauza a accidentului vascular cerebral ischemic este hipertensiunea arteriala, in timp ce tulburarile de coagulare, disectia carotidiana si abuzul de droguri ilicite sunt cauze frecvent intalnite la populatiile mai tinere. 

Accident vascular cerebral hemoragic

Accidentul vascular cerebral hemoragic apare atunci cand un vas de sange din creier este lezat sau se rupe. Sangerarea din interiorul creierului, cunoscuta sub numele de hemoragie cerebrala, poate rezulta din multe afectiuni care afecteaza vasele de sange. 
Factorii corelati cu accidentul vascular cerebral hemoragic includ:
- hipertensiune arteriala necontrolata
- supratratament cu anticoagulante
- anevrisme cerebrale
- traumatisme craniene
- depuneri de proteine in peretii vaselor de sange care duc la slabiciune a peretilor vaselor. Aceasta este cunoscuta sub numele de angiopatie amiloida cerebrala.
- accident vascular cerebral ischemic care duce la o hemoragie cerebrala
O cauza mai putin frecventa a sangerarii la nivelul creierului este ruptura unei malformatii arteriovenoase.

Atacul cerebral ischemic tranzitoriu

Un atac ischemic tranzitoriu reprezinta o perioada de timp in care apar simptome similare cu cele ale unui accident vascular cerebral, insa acesta nu provoaca sechele permanente. Un accident vasculat tranzitoriu este cauzat de o scadere temporara a fluxului sangvin intr-o regiune a creierului. Un atac ischemic tranzitoriu este uneori cunoscut sub numele de ministroke sau miniaccident vascular cerebral.

Factorii de risc pentru accidentul vascula cerebral

Multi factori pot creste riscul de accident vascular cerebral. Factorii de risc pentru accidentul vascular cerebral includ:

Factori de risc corelati cu stilul de viata

- obezitate sau supraponderabilitate
- inactivitate fizica
- consum excesiv de alcool
- consumul de droguri ilegale, cum ar fi cocaina si metamfetamina

Factori de risc medical

- hipertensiune arteriala
- fumatul activ sau fumatul pasiv
- hipercolesterolemie
- diabet
- apnee obstructiva in somn
- boli cardiovasculare: insuficienta cardiaca, malformatii cardiace, ritm cardiac neregulat, cum ar fi fibrilatia atriala
- istoric personal sau familial de accident vascular cerebral, atac de cord sau atac ischemic tranzitoriu
- infectie Covid-19 

Alti factori asociati cu un risc mai mare de accident vascular cerebral includ:
- Varsta - Persoanele cu varsta de peste 55 de ani prezinta un risc mai mare de accident vascular cerebral decat persoanele mai tinere.
- Rasa sau etnia - Afro-americanii si hispanicii prezinta un risc mai mare de accident vascular cerebral decat persoanele de alte rase sau etnii.
- Sexul - Barbatii prezinta un risc mai mare de accident vascular cerebral decat femeile. 
- Hormonii - Administrarea medicatiei contraceptive sau a terapiilor hormonale care includ estrogeni poate creste riscul de accident vascular cerebral.

 

Care sunt simptomele unui accident vascular cerebral (AVC)?

Daca apar brusc oricare dintre urmatoarele semne sau simptome de accident vascular cerebral, acest lucru reprezinta o urgenta:
- amorteala sau slabiciune la nivelul bratului, piciorului sau fetei, in special pe o parte a corpului
- dificultati de mers, pierderea echilibrului sau a coordonarii sau ameteli
- dificultati de vedere la unul sau la ambii ochi
- confuzie, dificultati de vorbire sau probleme de intelegere a vorbirii
- durere de cap severa sau brusca
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) recomanda utilizarea procedurii FAST pentru a identifica un accedent vascular cerebral:
- F (face=fata): Verificarea zambetului persoanei, daca acesta este simetric sau daca o parte a fetei are aspect cazut
- A (arms=brate): Ridicarea bratelor, verificarea pozitiei acestora si daca se poate mentine pozitia ridicata a ambelor brate sau daca un brat cade
- S (speech= discurs, vorbire): Solicitarea repetarii unor fraze scurte, verificarea claritatii vorbirii, daca persoana se straduieste sa vorbeasca sau daca aceasta vorbeste ciudat
- T (time=timp): Simptomele unui accident vascular cerebral apar brusc. Este importanta marcarea momentului de debut al simptomelor

 

Care sunt complicatiile unui accident vascular cerebral (AVC)?

Un accident vascular cerebral poate provoca leziuni si handicap temporar sau permanent. Complicatiile depind de perioada de timp in care creierul este privat de sange cu oxigen si de nutrienti vitali.
 Complicatiile pot include:
- Paralizie. Este posibil ca o parte a corpului sa sufere de paralizie in urma accidentului vascular cerebral. De asemenea, se poate pierde controlul asupra anumitor muschi, cum ar fi cei de la nivelul fetei sau a unui membru.
- Dificultati de vorbire si inghitire. Un accident vascular cerebral poate afecta muschii gurii si ai gatului. Acest lucru poate provoca dificultati de vorbire si de inghitire. De asemenea, este posibil sa fie afectat limbaju, inclusiv vorbirea sau intelegerea acestuia, cititul sau scrisul.
- Pierderea memoriei sau probleme de gandire. Unele persoane pot suferi pierderi de memorie sau afectarea acesteia in urma unui accident vascular cerebral. De asemenea, pot sa apara probleme cu gandirea, rationamentul, judecata si intelegerea conceptelor.
- Simptome emotionale. Persoanele care au suferit accidente vasculare cerebrale pot avea probleme in controlul emotiilor si pot fi mai predispuse la depresie.
- Durere. Durerea, amorteala sau alte senzatii pot aparea in partile corpului afectate de accident vascular cerebral. 
- Schimbari de comportament. Persoanele care au avut accidente vasculare cerebrale pot deveni mai retrase. 

 

Cum poate fi diagnosticat un accident vascular cerebral (AVC)?

Medicul poate efectua un examen fizic complet, in timpul caruia va verifica forta musculara, reflexele, vederea, vorbirea si simturile. 
Medicul poate efectua, de asemenea, teste de diagnosticare pentru a descoperi cauza accidentului vascular cerebral si pentru a identifica localizarea acestuia. Aceste teste pot include:

Teste de sange
Medicul poate decide efectuarea anumitor tipuri de analize sangvine precum determinarea timpului de coagulare, determinarea glicemiei sau determinarea unor indici ce pot sugera prezenta unei infectii. 

Tomografia computerizata (CT)
Primul si cel mai important test dupa un accident vascular cerebral este o scanare CT. Acest test va ajuta medicul sa determine daca accidentul vascular cerebral este ischemic sau hemoragic.

Scanare prin rezonanta magnetica nucleara (IRMN
In multe cazuri, RMN-ul ofera informatii care nu pot fi oferite de o radiografie, ultrasunete sau tomografie computerizata. Un RMN poate determina gradul si tipul leziunilor cerebrale.

Angiografie cerebrala
Acesta este standardul de aur folosit pentru a vizualiza vasele de sange care alimenteaza creierul. Un cateter este ghidat ecografic catre vasele de sange vizate prin artera piciorului. Se obtin apoi imagini ale vaselor de sange de la nivelul creierului. O angiografie ajuta la identificarea blocajelor care cauzeaza accident vascular cerebral ischemic. Acest test identifica, de asemenea, anevrismele si malformatiile arteriovenoase care provoaca accident vascular cerebral hemoragic. O angiografie poate ajuta la stabilirea tipului de tratament.
In scopul stabilirii diagnosticului se pot efectua si investigatii cardiace precum ecocardiograma (poate ajuta la identificarea originii cheagurilor de sange) si electrocardiograma (poate stabili daca un ritm cardiac anormal este cauza accidentului vascular cerebral).

 

 

Care este tratamentul accidentului vascular cerebral (AVC)?

Tratamentul pentru accident vascular cerebral depinde de tipul de accident vascular cerebral suferit. Scopul tratamentului pentru accidentul vascular cerebral ischemic este de a restabili fluxul sanguin. Tratamentele pentru accidentul vascular cerebral hemoragic au ca scop controlul sangerarii.

Tratamentul pentru accidentul vascular cerebral ischemic

Daca accidentul vascular cerebral este diagnosticat in termen de trei ore de la debutul simptomelor, este posibil sa se administreze un medicament pentru dizolvarea cheagurilor numit activator de plasminogen tisular (t-PA) care poate creste sansele de supravietuire si de recuperare.  Daca t-PA administrat intravenos nu functioneaza, t-PA si alti agenti de dizolvare a cheagurilor pot fi administrati direct in zona de blocaj cu tehnica angiografiei si cu ajutorul unor catetere foarte mici. Daca aceste medicamente nu functioneaza, cheagul poate fi indepartat cu instrumente de prindere fina sau vasul blocat poate fi redeschis cu ajutorul stenturilor. 

Tratamentul pentru accidentul vascular cerebral hemoragic

Tratamentul initial al unui accident vascular cerebral hemoragic este dificil. Se fac eforturi pentru a controla sangerarea, pentru a reduce presiunea din creier si pentru a stabiliza semnele vitale, in special tensiunea arteriala. Exista putine medicamente disponibile pentru a trata accidentul vascular cerebral hemoragic, asa ca procedurile utilizate de obicei includ interventia chirurgicala, tratamentul endovascular si neuroangiografia de diagnostic. 

Perspectiva pe termen lung pentru un accident cerebrovascular

Exista o perioada de recuperare dupa orice tip de accident vascular cerebral. Durata recuperarii variaza in functie de cat de sever a fost accidentul vascular cerebral. Recuperarea poate include logopedie sau terapie ocupationala sau lucrul cu un medic psihiatru, neurolog sau alt profesionist din domeniul sanatatii.
Perspectiva pe termen lung dupa un accident vascular cerebral depinde de cativa factori:
- tipul de accident vascular cerebral
- sechelele provocate
- tratamentul administrat
- starea de sanatate generala
Perspectiva pe termen lung dupa un accident vascular cerebral ischemic este mai buna decat dupa un accident vascular cerebral hemoragic.

 

Cum poate fi prevenit un accident vascular cerebral?

 

Multe strategii de prevenire a accidentului vascular cerebral sunt aceleasi cu strategiile de prevenire a bolilor de inima. Adoptarea urmatorilor pasi poate ajuta la controlul factorilor de risc si al altor afectiuni medicale care ar putea duce la un accident vascular cerebral: 

- Controlul tensiunii arteriale crescute. Acesta este unul dintre cele mai importante lucruri pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral. Daca persoana a suferit deja un accident vascular cerebral, scaderea tensiunii arteriale poate ajuta la prevenirea unui accident vascular cerebral in viitor. Modificarile stilului de viata si medicamentele sunt adesea folosite pentru a trata hipertensiunea arteriala.
- Reducerea aportului de grasimi saturate din dieta. Consumul excesiv de grasimi saturate si grasimi trans, poate conduce in timp la ateroscleroza.
- Renuntarea la fumat. Fumatul creste riscul de accident vascular cerebral atat pentru fumatori, cat si pentru nefumatorii expusi la fumatul pasiv. 
- Mentinerea unei greutati corporale normale. Excesul de greutate contribuie la alti factori de risc pentru accidentul vascular cerebral, cum ar fi hipertensiunea arteriala, bolile cardiovasculare si diabetul.
- Consumul unei diete bogate in fructe si legume. Consumul de cinci sau mai multe portii de fructe sau legume in fiecare zi poate reduce riscul de accident vascular cerebral. Dieta mediteraneana, care pune accentul pe ulei de masline, fructe, nuci, legume si cereale integrale, poate fi de ajutor.
- Efectuarea exercitiilor fizice regulate. Exercitiile aerobice reduc riscul de accident vascular cerebral. Exercitiile fizice pot sa scada tensiunea arteriala, creste nivelul de colesterol bun si poate imbunatati sanatatea generala a vaselor de sange si a inimii. De asemenea, pot contribui la pierderea in greutate. 
- Evitarea consumului de alcool. Consumul de cantitati mari de alcool creste riscul de hipertensiune arteriala, accidente vasculare cerebrale ischemice si accidente vasculare cerebrale hemoragice. 
- Tratarea apneei obstructive in somn. Aceasta este o tulburare de somn care conduce la intreruperea respiratiei pentru perioade scurte in timpul somnului. Tratamentul include un dispozitiv care creeaza o presiune pozitiva asupra cailor respiratorii printr-o masca pentru a mentine caile respiratorii deschise in timul somnului.
- Oprirea consumului de droguri. Anumite droguri ilicite, cum ar fi cocaina si metamfetamina, sunt factori de risc pentru accident vascular cerebral.


Medicamente utilizate pentru prevenirea accidentului vascular cerebral

In cazul unui accident vascular cerebral ischemic, este posibil ca medicul sa prescrie pacientului medicamente care sa ajute la reducerea riscului de a avea un alt accident vascular cerebral in viitor.
Aceste medicamente pot include:
- Medicamente antiagregante plachetare. Cel mai des utilizat medicament antiagregant plachetar este aspirina. Medicul poate recomanda doza potrivita de aspirina. Aceste medicamente pot fi prescrise pentru o perioada de timp pentru a reduce riscul unui alt accident vascular cerebral. Ticagrelor este un alt medicament antiplachetar care poate fi frecomandat de medic pentru prevenirea accidentului vascular cerebral.
- Medicamente anticoagulante. Aceste medicamente reduc coagularea sangelui. Heparina este un anticoagulant cu actiune rapida care poate fi utilizat pe termen scurt in spital. Warfarina cu actiune mai lenta poate fi utilizata pe termen lung. Warfarina este un medicament anticoagulant ce necesita monitorizare medicala frecventa si atenta, cat si teste sangvine periodice pentru a verifica efectele acesteia. Sunt disponibile mai multe medicamente anticoagulante mai noi pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale la persoanele cu risc crescut. Aceste medicamente includ dabigatran, rivaroxaban, apixaban si edoxaban. Acestea functioneaza mai rapid decat warfarina si, de obicei, nu necesita teste sangvine regulate sau monitorizare medicala la fel de frecventa. Aceste medicamente sunt, de asemenea, asociate cu un risc mai mic de complicatii hemoragice in comparatie cu warfarina.

 

Bibliografie:

Stroke, Cerebrovascular accident, World Health Organizations official website
Understanding Stroke, The George Washingthon University Hospital official website
Cerebrovascular Accident, Healthline official website
Stroke, Medline Plus official website
Khaku AS, Tadi P. Cerebrovascular Disease. [Updated 2023 Aug 7]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-
Stroke, Mayo Clinic official website
Is a cerebrovascular accident a stroke? What to know, Medical News Today official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 13-08-2024

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Accident vascular cerebral (AVC)

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Longvida Brain Curcumin, 500 mg, 30 capsule, Zenyth

Longvida Brain Curcumin, 500 mg, 30 capsule, Zenyth

(2)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Neuro Optimizer Jarrow Formulas, 60 capsule, Secom

Neuro Optimizer Jarrow Formulas, 60 capsule, Secom

(23)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Memory Blend Solaray, 100 capsule, Secom

Memory Blend Solaray, 100 capsule, Secom

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Alanerv, 20 capsule moi, Alfasigma

Alanerv, 20 capsule moi, Alfasigma

(11)
39,50 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale