ADHD (Tulburarea hiperactiva cu deficit de atentie) (afecțiuni medicale)

Ce este ADHD (Tulburarea hiperactiva cu deficit de atentie)?

 

Tulburarea cu deficit de atentie sau hiperactivitate (ADHD) este o tulburare de dezvoltare in cadrul careia apar simptome persistente de neatentie, hiperactivitate si impulsivitate care interfereaza cu functionarea normala a persoanei afectate. Simptomele pot debuta inca din copilarie si pot afecta viata de zi cu zi, inclusiv relatiile sociale si performanta scolara sau la locul de munca. 

Tipuri de ADHD

ADHD cu simptome predominante de neatentie

O persoana cu acest tip de ADHD intampina dificultati in a se organiza sau in a termina o sarcina, nu acorda atentie detaliilor sau ii este dificil sa urmeze instructiuni sau sa intretina conversatii. Persoana este usor distrasa si uita frecvent detaliile rutinei zilnice.

ADHD cu simptome predominante de hiperactivitate si impulsivitate

O persoana cu acest tip de ADHD se agita si vorbeste mult, ii este greu sa stea nemiscata mult timp. Persoana care sufera de aceasta forma de ADHD se simte nelinistita si are probleme legate de autocontrol, ii intrerupe frecvent pe ceilalti si poate vorbi in momente nepotrivite. Este greu pentru o persoana cu ADHD sa isi astepte randul sau sa asculte indicatii. 

ADHD combinat

In cadrul acestei forme de ADHD, simptomele ambelor tipuri de ADHD sunt prezente.

 

 

Care sunt cauzele ADHD (Tulburarea hiperactiva cu deficit de atentie)?

 

Cauza exacta a ADHD nu este clara. Factorii care pot fi implicati in dezvoltarea ADHD includ factori genetici, factori de mediu sau factori corelati cu anatomia si functionarea sistemului nervos central.
- Anatomia si functia creierului. Un nivel mai scazut de activitate in partile creierului care controleaza atentia si nivelul de activitate poate fi asociat cu ADHD. 
- Factori genetici. Unul din patru copii care sufera de ADHD prezinta un parinte cu ADHD. De asemenea, este foarte probabil ca un alt membru apropiat al familiei, cum ar fi un frate, sa sa sufere, de asemenea, de ADHD. 
- Leziunile traumatice craniene semnificative pot cauza ADHD in unele cazuri.
- Prematuritatea si greutatea mica la nastere reprezinta un factor de risc pentru ADHD.
- Expunerea la alcool sau nicotina in perioada prenatala, creste riscul de a dezvolta ADHD.
In cazuri foarte rare, toxinele din mediu pot pot creste riscul pentru dezvoltarea ADHD. De exemplu, un nivel ridicat de plumb in organism poate afecta dezvoltarea si comportamentul copilului.

 

 

Care sunt simptomele ADHD (Tulburarea hiperactiva cu deficit de atentie)?

 

Simptomele ADHD apar de obicei in copilarie, in jurul varstei scolare. Dar, uneori, acestea pot fi observate si mult mai devreme. Unii copii sunt diagnosticati cu ADHD la varsta de 2 sau 3 ani.
Simptomele pot varia de la copil la copil. In general, tipurile de simptome ADHD la copii includ:

Neatentia

Este posibil ca simptomele corelate cu neatentia sa nu fie observabile pana la varsta scoalra. Aceste simptome se pot manifesta prin amanarea lucrurilor, neterminarea sarcinilor sau trecerea rapida de la o sarcina la alta. 
Acestea se mai pot manifesta prin:
- dezorganizare
- lipsa de concentrare
- lipsa de atentie la detalii
- incapacitatea de a ramane la subiect in timpul unei conversatii
- incapacitatea de a asculta alte persoane
- ignorarea regulilor sociale
- uitatul excesiv al unor sarcini uzuale
- distragere facila de la sacini
- visatul cu ochii deschisi sau izolarea in propriile ganduri

Hiperactivitate

Copiii cu simptome de hiperactivitate se pot manifesta prin:
- agitatie excesiva chiar si atunci cand stau asezati
- ridicare frecventa de pe scaun pentru a merge sau pentru a alerga
- intampinarea dificultatilor atunci cand trebuie sa efectueze o sarcina in liniste
- miscarea aproape permanenta
- vorbit excesiv
Copiii mici si prescolari cu ADHD pot parea in permanenta in miscare si pot intampina dificultati in a participa la activitati de grup care in cadrul carora li se cere sa stea nemiscati. Hiperactivitatea la adolescenti ii poate face sa para nelinistiti sau, de asemenea, pot avea dificultati in a efectua activitati linistite.

Impulsivitate

Este posibil sa se observe la un copil cu ADHD ca este nerabdator sau ca ii este greu sa astepte sa vorbeasca sau sa faca o activitate. 
De asemenea, simptomele asociate cu impulsivitatea se pot manifesta prin: 
- intreruperea frecventa a conversatiilor
- accidente, cum ar fi rasturnarea lucrurilor sau lovirea persoanelor
- activitati riscante fara a constientiza consecintele

ADHD combinat

Acest tip de ADHD apare de obicei atunci cand copilul prezinta atat simptome de neatentie, cat si simptome de hiperactivitate si impulsivitate. Acesta este si cel mai intalnit tip de ADHD deaoarece copii prezinta frecvent simptome din toate cele trei tipuri.

Pentru ca o persoana sa primeasca un diagnostic de ADHD, simptomele de neatentie si hiperactivitate sau impulsivitate trebuie:
- sa fie cronice sau de lunga durata
- sa afecteze functionarea normala si viata de zi cu zi a persoanei
- sa determine intarzierea dezvoltarii tipice pentru varsta lor
Stresul, tulburarile de somn, anxietatea, depresia si alte afectiuni sau boli fizice pot provoca simptome similare cu cele ale ADHD. Prin urmare, este necesara o evaluare amanuntita pentru a determina cauza simptomelor.
Majoritatea persoanelor cu ADHD primesc un diagnostic in timpul scolii. Pentru ca adolescentii sau adultii sa fie diagnosticati cu ADHD, simptomele lor trebuie sa fi fost prezente inainte de a implini varsta de 12 ani.

Simptomele ADHD pot fi confundate cu probleme emotionale sau disciplinare sau omise complet la copiii care au in principal simptome de neatentie, ceea ce duce la o intarziere a diagnosticarii. 

 

 

Care sunt complicatiile ADHD (Tulburarea hiperactiva cu deficit de atentie)?

 

Fara tratament, ADHD poate duce la o serie de complicatii pe termen lung. Aceste complicatii pot include:
- stima de sine scazuta
- depresie si anxietate
- tulburari de alimentatie
- probleme legate de somn
- tulburarea legata de consumul de substante
- comportamente riscante, impulsive
- accidente si raniri frecvente
- probleme de socializare si de interactiune sociala
- performante academice reduse
- instabilitate la locul de munca

 

 

Cum este diagnosticat ADHD (Tulburarea hiperactiva cu deficit de atentie)?

 

Nu exista un test care sa ajute la diagnosticarea exacta a ADHD. Academia Americana de Pediatrie a elaborat un ghid special pentru copiii cu varste cuprinse intre 4 si 17 ani. La copiii mai mici de 4 ani, este greu de diagnosticat ADHD, deoarece la aceasta varsta copiii sunt in mod natural hiperactivi sau neatenti. De asemenea, poate fi mai greu de diagnosticat ADHD la adolescenti din cauza altor afectiuni pe care le pot avea, cum ar fi depresia sau anxietatea.
Simptomele ADHD trebuie sa debuteze in copilarie, inainte de varsta de 12 ani. Simptomele pot sa apara inca de la varsta prescolara si pot continua adesea in anii adolescentei si la varsta adulta. Criteriul de diagnostic difera usor in functie de varsta:
- copiii cu varsta pana in16 ani trebuie sa prezinte cel putin sase simptome de neatentie, hiperactivitate sau impulsivitate, sau ambele.
- adultii si tinerii cu varsta peste 16 ani trebuie sa prezinte cel putin cinci simptome de neatentie, hiperactivitate sau impulsivitate, sau ambele.
Pentru a fi diagnosticat cu ADHD, simptomele unei persoane trebuie, de asemenea:
- sa persiste timp de cel putin 6 luni
- sa se manifeste in doua sau mai multe medii (de exemplu, acasa, la serviciu, la scoala sau cu prietenii)
- sa interfereze sau sa afecteze functionarea sociala, scolara sau profesionala a persoanei

 

 

Care este tratamentul ADHD (Tulburarea hiperactiva cu deficit de atentie)?

 

Desi nu exista un tratament curativ pentru ADHD, tratamentele disponibile in prezent pot reduce simptomele si pot imbunatati calitatea vietii persoanei care sufera de ADHD. Cele mai utilizate tratamente sunt medicamentele, psihoterapia si alte interventii comportamentale. Pentru copii, tratamentul include adesea informarea si educarea parintilor. Multor persoane care sufera de ADHD le este recomandata o combinatie de tratamente.

Tratamentul medicamentos al ADHD

Pentru majoritatea persoanelor cu ADHD, medicamentele reduc hiperactivitatea si impulsivitatea si imbunatatesc capacitatea de a se concentra. 

Medicamente stimulante

Cele mai utilizate medicamente pentru tratarea ADHD sunt medicamentele stimulente. Acestea actioneaza prin cresterea nivelurilor de neuromediatori implicati in gandire si atentie. Exemple de medicamente stimulante includ:
- Amfetamine. Acestea includ dextroamfetamina, dextroamfetamina-amfetamina si lisdexamfetamina 
- Metilfenidati. Acestea includ metilfenidatul si dexmetilfenidatul

Alte medicamente utilizate in tratamentul ADHD includ: atomoxetine, antidepresive precum bupropion, guanfacine, clonidine. Atomoxetina si antidepresivele functioneaza mai lent decat stimulentele si poate dura cateva saptamani inainte ca acestea sa isi exercite efectul. Acestea pot fi optiuni bune daca copilul nu poate administra medicatie stimulenta din cauza problemelor de sanatate sau daca stimulentele provoaca efecte secundare severe.

Psihoterapie si interventii comportamentale

S-a demonstrat ca mai multe tipuri de psihoterapie si de interventii comportamentale ajuta persoanele cu ADHD si familiile lor sa gestioneze simptomele si sa isi imbunatateasca calitatea vietii.

Multi copii, adolescenti si adulti beneficiaza de aceste tipuri de terapie. 
Terapia comportamentala, dupa cum sugereaza si numele, ajuta persoanele cu ADHD sa isi schimbe comportamentul sa isi monitorizeze modul in care actioneaza.
Terapia cognitiv-comportamentala ajuta persoanele sa constientizeze, sa accepte si sa gestioneze gandurile si sentimentele.
Formarea abilitatilor sociale poate implica un terapeut care ii invata pe copii cum sa-si astepte randul, sa imparta jucarii, sa ceara ajutor sau sa raspunda tachinarilor. Adultii pot invata abilitati de comunicare precum ascultarea activa si cum sa isi imbunatateasca autocontrol si abilitatile de rezolvare a problemelor. 
Terapia familiala si conjugala poate ajuta membrii familiei si partenerii sa gaseasca modalitati productive de a gestiona comportamentele perturbatoare, de a incuraja schimbarile de comportament si de a imbunatati interactiunea cu persoana care sufera de ADHD.
Formarea in managementul comportamental parental ii invata pe parinti abilitati pentru incurajarea si recompensarea comportamentelor pozitive la copii. Parintii sunt invatati sa foloseasca un sistem de recompense si de consecinte pentru a schimba comportamentul copilului, pentru a oferi feedback imediat si pozitiv pentru comportamentele pe care doresc sa le incurajeze si sa ignore sau sa redirectioneze comportamentele pe care doresc sa le descurajeze.
Tehnicile de management al stresului pot aduce beneficii prin cresterea capacitatii persoanelor cu ADHD, dar si a parintilor de a face fata frustrarii, astfel incat sa poata raspunde calm situatiilor stresante.
Grupurile de sprijin pot ajuta parintii si familiile sa se conecteze. Grupurile se intalnesc adesea in mod regulat pentru a impartasi provocarile si rezolvarile anumitor situatii, pentru a face schimb de informatii despre specialisti si strategii si pentru a discuta cu experti.

Dispozitive medicale

Food and Drug Administration (FDA) a aprobat un nou dispozitiv medical pentru tratamentul copiilor cu ADHD care au intre 7 si 12 ani si nu administreaza medicatie pentru ADHD. Acest dispozitiv este disponibil numai pe baza de reteta si se numeste Sistem extern de stimulare a nervului trigemen (eTNS) Monarch. Aproximativ de dimensiunea unui telefon mobil, dispozitivul eTNS poate fi folosit acasa sub supravegherea parintilor, cand copilul doarme. Aparatul genereaza stimuli electrici de nivel scazut care se deplaseaza printr-un fir catre un mic plasture plasat pe fruntea copilului, trimitand semnale catre zone ale creierului corelate cu atentia si comportamentul.

 

Bibliografie:

Attention Deficit Hyperactivity Disorder: Causes of ADHD, WebMD official website
Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD), Cleveland Clinic official website
Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder, National Institute of Mental Health official website
Attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) in children, Mayo Clinic official website
Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), NHS official website
Causes of ADHD: What We Know Today, platforma online healthychildren.org
Symptoms of ADHD, CDC official website
ADHD Symptoms in Children, WebMD official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 11-11-2024

Produse din categoria ADHD (Tulburarea hiperactiva cu deficit de atentie)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale