Abuz de alcool si Alcoolism (Dependenta de alcool) (afecțiuni medicale)

Ce este alcoolismul sau dependenta de alcool?

Alcoolismul reprezinta un tipar de consum de alcool care implica probleme de control legate de consumul de alcool, preocupare fata de consumul de alcool sau continuarea consumului chiar si atunci cand provoaca probleme. Aceasta tulburare implica, de asemenea, consumul mai mare de alcool pentru a obtine acelasi efect sau aparitia simptomelor de sevraj atunci cand cantitatea de alcool scade sau cand consumul de alcool este stopat.

Care sunt simptomele alcoolismului?

Alcoolismul poate fi usor, moderat sau sever, in functie de numarul de simptome pe care le experimentati. Semnele si simptomele pot include:
- Imposibilitatea limitarii cantitatii de alcool pe care il consumi
- Doriti sa reduceti cantitatea de alcool sau aveti in istoric incercari nereusite de a face acest lucru
- Petreceti mult timp consumand alcool sau revenind dupa consumul de alcool
- Simtiti o pofta puternica sau nevoia de a consuma alcool
- Neindeplinirea obligatiilor majore la serviciu, scoala sau acasa din cauza consumului repetat de alcool
- Continuarea obiceiului de a consuma alcool, chiar daca stiti ca provoaca probleme fizice, sociale, de munca sau de relatie
- Renuntarea sau reducerea activitatilor si hobby-urilor sociale si de munca pentru a consuma alcool
- Utilizarea alcoolului in situatii in care va afecteaza siguranta, cum ar fi atunci cand conduceti
- Dezvoltarea unei tolerante la alcool, astfel incat aveti nevoie de mai mult pentru a simti efectul sau aveti un efect redus produs de aceeasi cantitate de alcool
- Intampinati simptome de sevraj - cum ar fi greata, transpiratia si tremuratul - atunci cand nu beti sau beti pentru a evita aceste simptome
Alcoolismul poate include perioade de betie (intoxicatie cu alcool) si simptome de sevraj.

Intoxicatia cu alcool are ca rezultat cresterea cantitatii de alcool din sange. Cu cat este mai mult concentratia de alcool in sange, cu atat este mai probabil sa experimentati reactii negative. Intoxicatia cu alcool provoaca probleme de comportament si schimbari mentale. Acestea pot include comportament inadecvat, dispozitii instabile, judecata slaba, vorbire gresita, probleme de atentie sau memorie si coordonare slaba. Puteti avea, de asemenea, perioade in care nu va amintiti evenimentele. Nivelurile foarte mari de alcool in sange pot duce la coma, leziuni permanente ale creierului sau chiar moarte.
Sevrajul poate aparea atunci cand consumul de alcool a fost intens si prelungit si apoi este oprit sau redus foarte mult. Poate aparea in cateva ore pana la 4 pana la 5 zile mai tarziu. Semnele si simptomele includ transpiratie, batai rapide ale inimii, tremurari ale mainilor, probleme cu somnul, greata si varsaturi, halucinatii, neliniste si agitatie, anxietate si ocazional convulsii. Simptomele pot fi suficient de severe pentru a va afecta capacitatea de a functiona la locul de munca sau in situatii sociale.

Cum este definit consumul moderat, excesiv si intens de alcool?

Consum moderat de alcool:
In conformitate cu ,,Dietary Guidelines for Americans 2020-2025", Departamentul pentru Sanatate si Servicii Umane din SUA si Departamentul pentru Agricultura al SUA, adultii cu varsta legala pentru consumul de alcool pot alege sa nu consume deloc alcool sau sa consume alcool cu moderatie, limitand consumul la 2 bauturi sau mai putin intr-o zi pentru barbati si 1 bautura sau mai putin pe zi pentru femei.  

Consum excesiv de alcool:
NIAAA (Institutul National de Abuz de alcool si Alcoolism al SUA) defineste consumul excesiv de alcool ca un model de consum de alcool care duce la o concentratie de alcool in sange de 0,08% sau mai mare. Pentru un adult obisnuit, corespunde consumului a 5 sau mai multe bauturi (pentru barbati) sau 4 sau mai multe bauturi ( pentru femei), in aproximativ 2 ore.
Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA), care efectueaza anual Sondajul national privind consumul de droguri si sanatate (NSDUH), defineste consumul excesiv de alcool ca fiind 5 sau mai multe bauturi alcoolice pentru barbati sau 4 sau mai multe bauturi alcoolice pentru femei cu aceeasi ocazie (adica, in acelasi timp sau la cateva ore unul de celalalt) in cel putin o zi din ultima luna.
 
Consumul intens de alcool: 
NIAAA defineste consumul excesiv de alcool pentru barbati ca 4 bauturi in orice zi sau mai mult de 14 bauturi pe saptamana. Pentru femei este definit ca un consum de mai mult de 3 bauturi intr-o zi sau mai mult de 7 bauturi pe saptamana. 
SAMHSA defineste consumul intens de alcool ca fiind consumul excesiv de alcool in 5 sau mai multe zile din ultima luna.

Ce inseamna o bautura?

Institutul National pentru Abuzul de Alcool si Alcoolism defineste o bautura standard ca:

- 355 mililitri de bere obisnuita (aproximativ 5% alcool)
- 237 pana la 266 mililitri de lichior (aproximativ 7% alcool)
- 148 mililitri de vin (aproximativ 12% alcool)
- 44 mililitri de bautura tare sau bauturi spirtoase distilate (aproximativ 40% alcool)

Cand este cazul sa consultati un medic?

Daca simtiti ca uneori consumati prea mult alcool, sau ca alcoolul va cauzeaza probleme sau daca familia dumneavoastra este ingrijorata de consumul dumneavoastra de alcool, discutati cu medicul dumneavoastra. Alte modalitati de a obtine ajutor includ discutia cu un profesionist in domeniul sanatatii mintale sau cautarea ajutorului de la un grup de sprijin, cum ar fi Alcoolicii Anonimi sau un tip similar de grup de autoajutorare.
Deoarece negarea este obisnuita, s-ar putea sa simtiti ca nu aveti probleme cu bautura. S-ar putea sa nu recunosti cat de mult alcool consumati sau cate probleme din viata dumneavoastra sunt legate de consumul de alcool. Ascultati rudele, prietenii sau colegii de munca atunci cand va cer sa va examinati obiceiurile de a consuma alcool sau cautati ajutor. Luati in considerare sa vorbiti cu cineva care a avut probleme cu alcoolul, dar s-a oprit.

Cum procedati daca persoana iubita are nevoie de ajutor?

Multe persoane cu alcoolism ezita sa primeasca tratament pentru ca nu recunosc ca au o problema. O interventie a celor dragi poate ajuta unele persoane sa recunoasca si sa accepte ca au nevoie de ajutor profesional. Daca va ingrijoreaza cineva care bea prea mult, cereti sfaturi unui profesionist cu experienta in tratamentul alcoolului cu privire la modul de abordare a acelei persoane.

Cum poate fi stabilit diagnosticul de alcoolism?

Este posibil sa incepeti prin a va consulta medicul. Daca medicul dumneavoastra suspecteaza ca aveti o problema cu alcoolul, este posibil sa fiti indrumat catre un medic psihiatru.

Pentru a va evalua problemele legate de alcoolism medicul dumneavoastra:
- poate pune intrebari legate de obiceiurile dumneavoastra legate de alcool. Medicul poate cere permisiunea de a vorbi cu membrii familiei sau prietenii. Clauzele de confidentialitate impiedica impiedica medicul sa ofere orice informatii legate de dumneavoastra fara consimtamantul dumneavoastra.
- Poate efectua un examen fizic. Medicul dumneavoastra poate efectua un examen fizic si poate pune intrebari despre  starea dumneavoastra sanatatea. Exista multe semne fizice care indica complicatii ale consumului de alcool.
- Poate recomanda teste de laborator si teste imagistice. Desi nu exista teste specifice pentru a diagnostica alcoolismul, anumite  rezultate ale testelor de laborator pot sugera acest lucru. Si este posibil sa aveti nevoie de teste pentru a identifica problemele de sanatate care pot fi legate de consumul dvs. de alcool. Leziunile organelor dumneavoastra pot fi observate  in cadrul acestor teste.
- Poate efectua o evaluare psihologica. Aceasta evaluare include intrebari despre simptomele, gandurile, sentimentele si modelele de comportament. Vi se poate cere sa completati un chestionar pentru a va ajuta sa raspundeti la aceste intrebari.

Care este tratamentul alcoolismului?

Tratamentul pentru tulburarea consumului de alcool poate varia, in functie de nevoile dumneavoastra. Tratamentul poate implica o interventie scurta, consiliere individuala sau de grup si un program de ambulatoriu. 
Tratamentul pentru tulburarea consumului de alcool poate include:
- Dezalcolizare si reabilitare. Tratamentul poate incepe cu un program de dezalcolizare, sevrajul fiind gestionat medical. Aceasta dureaza in general intre 2 pana la 7 zile. Poate fi necesar sa luati medicamente sedative pentru a preveni simptomele de sevraj. Detoxifierea se face de obicei intr-un centru de tratament pentru pacienti internati sau intr-un spital.
- Insusirea unor noi obiceiuri si realizarea unui plan de tratament. Acest proces implica de obicei specialisti in tratamentul alcoolismului. Poate include stabilirea de obiective, tehnici de schimbare a comportamentului, consiliere si ingrijire ulterioara la un centru de tratament.
- Consiliere psihologica. Consilierea si terapia pentru grupuri sau personala va ajuta sa va intelegeti mai bine problema cu alcoolul. Puteti opta pentru terapie de cuplu sau de familie, sprijinul familiei fiind o parte importanta a procesului de recuperare.
- Medicamente. Un medicament numit disulfiram poate ajuta la prevenirea consumului de alcool, desi nu va vindeca tulburarea consumului de alcool si nu va elimina nevoia de a bea. Daca beti alcool in timp ce luati disulfiram, medicamentul produce o reactie fizica care poate include inrosirea fetei, greata, varsaturi si dureri de cap.
Naltrexona, poate preveni consumul excesiv de alcool si poate reduce nevoia de a bea. Acamprosatul va poate ajuta sa combateti nevoia de alcool odata ce nu mai consumati alcool. Spre deosebire de disulfiram, naltrexona si acamprosatul nu provoaca reactii adverse neplacute in cazul in care consumati alcool.
 Naltrexona exsista si sub forma injectabila, fiind administrata lunar de catre personal medical calificat. Desi medicamente similare pot fi administrate sub forma de tablete, versiunea injectabila a medicamentului poate fi mai usor de utilizat  pentru persoanele care se recupereaza din alcoolism.
- Sprijin si suport si dupa procesul de dezalcolizare. Programele de ingrijire ulterioara si grupurile de sprijin ajuta persoanele care se recupereaza dupa dependenta de alcool sa gestioneze recaderile si sa faca fata schimbarilor necesare in stilul de viata. 
- Tratamentul problemelor psihologice. Tulburarea consumului de alcool apare de obicei impreuna cu alte tulburari de sanatate mintala. Daca aveti depresie, anxietate sau o alta afectiune de sanatate mintala, este posibil sa aveti nevoie de terapie psihoterapie, medicamente sau alt tratament.
- Practica spirituala. Persoanelor care sunt implicate intr-un anumit tip de practica spirituala regulata le poate fi mai usor sa isi mentina recuperarea dupa alcoolism sau alte dependente. 

Medicina alternativa
Evitati inlocuirea tratamentului medical conventional sau a psihoterapiei cu medicina alternativa. Dar daca este folosita in plus fata de tratamentul dumneavoastra aceste tehnici pot fi utile:
- Yoga. Yoga si exercitiile de respiratie controlata va pot ajuta sa va relaxati si sa gestionati stresul.
- Meditatia. In timpul meditatiei, va concentrati atentia si eliminati fluxul de ganduri care pot  provoca stres.
- Acupunctura. Acupunctura poate ajuta la reducerea anxietatii si a depresiei.

Stil de viata si remedii la domiciliu
Ca parte a recuperarii, va trebui sa va concentrati pe schimbarea obiceiurilor si pe a face diferite alegeri de stil de viata. Aceste strategii pot ajuta:
- Luati in considerare situatia dumneavoastra sociala. Spune-le prietenilor si familiei dumneavoastra ca nu consumati alcool. Dezvoltati un sistem de sprijin al prietenilor si familiei care va poate sprijini recuperarea. Este posibil sa trebuiasca sa va distantati de prieteni si de situatiile sociale care va impiedica recuperarea.
- Dezvoltati obiceiuri sanatoase. De exemplu, un somn bun, activitatea fizica regulata, gestionarea mai eficienta a stresului si alimentatia , toate va pot face mai usor sa va recuperati dupa tulburarea de consum de alcool.
- Faceti lucruri care nu implica alcool. S-ar putea sa descoperiti ca multe dintre activitatile dumneavoastra implicau consumul de alcool. Inlocuiti-le cu hobby-uri sau activitati care nu sunt centrate in jurul alcoolului.

Coping si sprijin
Multe persoane care au avut probleme cu alcoolul si membrii familiei lor considera ca participarea la grupuri de sprijin este o parte esentiala pentru a face fata bolii, a preveni sau a face fata recaderilor.

Bibliografie:

Alcohol use disorder, Mayo Clinic official website

Alcohol misuse, NHS official website

Drinking Levels Defined, National Institute an Alcohol Drinking and Abuse official website

Excessive Alcohol Use, CDC official website

Autor: Farmacist marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-12-2022

Produse din categoria Abuz de alcool si Alcoolism (Dependenta de alcool)

Non-farma (10)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Post alcool, 3 capsule, Pro Natura

Post alcool, 3 capsule, Pro Natura

(1)
2,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Vitamina B3 (niacinamida) 500mg, 100 comprimate, Vitaking

Vitamina B3 (niacinamida) 500mg, 100 comprimate, Vitaking

(2)
37,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Alcoolprotect extract hidroalcoolic, 50 ml, Steaua Divina

Alcoolprotect extract hidroalcoolic, 50 ml, Steaua Divina

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Alcoolprotect, 60 capsule, Steaua Divina

Alcoolprotect, 60 capsule, Steaua Divina

(1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Tinctura Antialcool, 50 ml, Hypericum

Tinctura Antialcool, 50 ml, Hypericum

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Kudzu 610 mg Nature's Way, 50 capsule, Secom

Kudzu 610 mg Nature's Way, 50 capsule, Secom

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Alcool stop, 60 capsule, Pro Natura

Alcool stop, 60 capsule, Pro Natura

(1)
16,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Tinctura Alcoolstop, 50 ml, Steaua Divina

Tinctura Alcoolstop, 50 ml, Steaua Divina

18,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Antialcool, 60 capsule, Hypericum

Antialcool, 60 capsule, Hypericum

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
AntiAlcool Plant, 30 ml, Plant Extrakt

AntiAlcool Plant, 30 ml, Plant Extrakt

(2)
30,50 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale