Alergia la acarieni sau la praf (afecțiuni medicale)

Ce este alergia la acarieni (alergia la praf)?

O alergie la acarieni este o reactie alergica provocata de proteinele produse si eliminate de acarienii de praf. Simptomele alergiei la acarieni includ congestie nazala, lacrimare oculara, rinoree si stranut. 

 

Ce sunt acarienii?

Acarienii sunt insecte microscopice de aproximativ 0,4 milimetri lungime, invizibili cu ochiul liber, din clasa artropodelor, din genul Dhermatofagoydes, care traiesc si se dezvolta la temperaturi de 20- 25 grade Celsius si la nivelurile de umiditate de 70 - 80%. Exista cel putin 13 specii de acarieni si toate sunt foarte bine adaptate la mediul din interiorul locuintelor. Acarienii din praful de casa apartin familiei Pyroglyphidae, constand in principal in Dermatophagoides pteronyssinus, Dermatophagoides farinae si Euroglyphus maynei. Aceste specii constituie 80-90% la suta din acarienii de praf din casa. Acarienii se hranesc in principal cu celule descuamate ale pielii oamenilor si animalelor de companie care se infiltreaza in lenjerii, piese de mobilier, covoare, draperii, saltele, tapiterii, jucarii de plus, etc. 

 

Care sunt cauzele alergiei la acarieni (alergiei la praf)?

O alergie reprezinta un raspuns imunitar exagerat la o substanta necunoscuta, numita alergen, care poate fi daunatoare sau nu organismului. In cazul alergiei la acarieni, alergenul este reprezentat de proteinele produse de acarieni. Principala cauza a alergiei la acarieni o reprezinta expunerea la praf si la obiecte sau tesaturi in care se pot dezvolta acarienii. Expunerea prelungita sau regulata la proteinele acarienilor poate provoca o inflamatie cronica asociata deseori cu astmul. Acarienii se hranesc cu materie organica, cum ar fi celulele pielii moarte care se exfoiaza si se infiltreaza in diferite tesaturi (covoare, lenjerii, draperii etc.) sau obiecte (saltele, jucarii din plus, mobilier, etc.). Praful poate contine, de asemenea, excremente de materii fecale ale acarienilor si fragmente din corpurile lor in descompunere si de aceea poate fi o cauza a alergiei la acarieni.
Alergia la acarieni se dezvolta in copilarie sau adolescenta, majoritatea simptomelor manifestandu-se inainte de varsta de 20 de ani. Intestinul acarienilor contine peptidaza 1, care este una dintre enzimele digestive care persista in materia fecala si este principalul inductor al alergiei. 
Exoscheletul acarienului poate contribui, de asemenea, la aparitia reactiei alergice. 

Care sunt simptomele alergiei la acarieni (alergiei la praf)?

Simptomele pot varia de la simptome usoare pana la simptome severe si pot include:
- rinoree
- stranut
- nas infundat
- ochi rosii, prurit ocular, lacrimare oculara
- mancarime la nivelul cerului gurii sau a gatului
- tuse
- fenomen de picurare postnazala
- cearcane, pungi sub ochi
- presiune sau durere la nivelul fetei, mai ales la nivelul sinusurilor
- probleme legate de somn
In cazuri rare, poate aparea o eruptie alergica care se manifesta prin roseata, mancarime sau urticarie. O alergie cutanata la acarienii de praf poate reactiva simptomele dermatitei atopice.
Daca alergia la acarieni declanseaza astm, este posibil sa apara, de asemenea:
- dificultati de respiratie
- constrictie sau durere in piept
- suierat in momentul expiratiei (weezing)
- tulburari de somn cauzate de dificultati de respiratie, tuse sau de respiratia suieratoare

 

Care sunt factorii de risc pentru alergia la acarieni (alergia la praf)?

Urmatorii factori pot creste riscul de a dezvolta o alergie la acarieni:
- Antecedente familiale de alergii. Este mai probabil ca o persoana sa devolte o sensibilitate la acarieni daca mai multi membri ai familiei sufera de alergii.
- Expunerea la acarieni. Expunerea la niveluri ridicate de acarieni, mai ales in copilaria timpurie, creste riscul de a dezvolta o alergie la acarieni.

 

Care sunt complicatiile alergiei la acarieni (alergiei la praf)?

Alergia la acarieni poate provoca complicatii precum:
- Infectii ale sinusurilor. Inflamatia cronica a cailor respiratorii cauzata de alergia la acarienii poate obstructiona sinusurile si poate predispune la sinuzita.
- Astm. Persoanele cu astm bronsic si alergie la acarieni prezinta adesea dificultati in gestionarea simptomelor de astm. Acestea pot fi expuse riscului de crize de astm care necesita tratament medical imediat sau ingrijiri de urgenta.

 

Cum poate fi diagnosticata alergia la acarieni (alergia la praf)?

Pentru a diagnostica o alergie la acarieni, medicul poate efectua un examen fizic si poate analiza simptomele. Daca medicul considera ca pacientul sufera de o alergie la acarieni, poate recomanda diferite teste in scopul diagnosticarii. Aceste teste pot include:

Testarea Prick (test cutanat)

Acest test are scopul de a expune organismul la cantitati mici de proteine provenite de la acarieni.
Medicul curata mai intai zona de testare a pielii cu iod sau cu alcool. Zona de testare se afla de obicei pe antebrat sau partea superioara a spatelui. Medicul alergolog va folosi un ac subtire numit lanseta pentru a intepa suprafata pielii si pentru a o pune in contact cu proteine de acarieni. Lanseta nu intra adanc in piele si acest proces nu provoaca durere. Reactiile alergice apar de obicei in 15 minute de la expunerea la proteinele acarienilor de praf. Reactiile pot include decolorarea pielii (rosu, gri sau alb) sau pete rotunde, bombate, care arata semanator piscaturilor de insecte. Medicul alergolog va masura dimensiunea zonei reactive. Aceasta masuratoare este necesara pentru a stabili daca pacientul este sau nu alergic la proteinele de acarieni. 

Testarea IgE din sange

In timpul acestui test, medicul foloseste un ac subtire pentru a preleva o cantitate mica de sange dintr-o vena a bratului. Proba de sange va fi trimisa la un laborator in cadrul caruia va fi analizata. Laboratorul va adauga proteine acarienilor de praf la proba de sange si va masura nivelurile de anticorpi IgE din aceasta. Nivelurile ridicate de anticorpi IgE indica o alergie la acarieni.

 

Care este tratamentul alergiei la acarieni (alerfiei la praf)?

Cea mai importanta masura pentru a reduce simptomele sau pentru a preveni alergia la acarieni este evitarea alergenului sau limitarea expunerii la acarieni. Cu toate acestea, este aproape imposibil evitarea totala a expunerii. De asemenea, este posibil sa fie necesar un tratament medicamentos pentru a controla simptomele.

Anumite medicamente eliberate fara prescriptie medicala si pe baza de reteta pot ajuta la reducerea simptomelor alergiei la acarieni.
- Antihistaminicele sunt disponibile sub forma de pastile, lichide sau spray-uri pentru nas. Ele pot ameliora simptomele precum stranutul si pruritul nazal si ocular. De asemenea, reduc rinoreea si, intr-o masura mai mica, congestia nazala.
- Corticosteroizii nazali reduc inflamatia nazala si intensitatea reactiilor alergice. Acestia pot reduce toate simptomele, inclusiv congestia nazala. 
- Antagonistii receptorilor de leucotriene blocheaza actiunea mesagerilor chimici importanti implicati in reactiile alergice.
- Cromolinatul de sodiu este disponibil sub forma de spray nazal si blocheaza eliberarea de substante chimice care provoaca simptome de alergie, inclusiv histamina si leucotrienele. 
- Decongestionantele sunt disponibile sub forma de pastile, lichide, spray-uri pentru nas sau picaturi. Ele ajuta la reducerea congestiei nazale. Acestea se utilizeaza pentru o perioada scurta de timp. 
Persoanele cu alergie la acarieni care nu simt o ameliorare a simptomelor dupa administrarea de medicamente, pot aborda ca si solutie, la sfatul medicului, imunoterapia . Imunoterapia este un tratament pe termen lung care poate ajuta la prevenirea sau reducerea severitatii reactiilor alergice. Poate reduce cursul bolii alergice prin modificarea raspunsului imunitar al organismului la alergeni.

Imunoterapia subcutanata este un tratament care presupune o serie de injectii care au cantitati progresiv crescute de alergen. 
Imunoterapia sublinguala este o modalitate de a trata alergiile la acarieni evitand injectarea. Pacientii plaseaza sub limba doze mici de alergen. Aceasta expunere imbunatateste toleranta la acarieni si reduce simptomele in timp. 

 

Bibliografie:

Dust mite allergy, Mayo Clinic official website
Dust Mite Allergy, Asthma and Allergy Foundation of America official website
Dust Mite Allergy, Cleveland Clinic official website
Dust Allergies, American College of Asthma, Allergy and Imunology official website
Dust Mite Allergies, Healthline official website

Aggarwal P, Senthilkumaran S. Dust Mite Allergy. [Updated 2023 Aug 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 27-08-2024

Produse din categoria Alergia la acarieni sau la praf

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale