Alergia la mucegai (afecțiuni medicale)

Ce este alergia la mucegai?

Alergia la mucegai apare atunci cand sistemul imunitar reactioneaza exagerat in cazul inhlalarii sau ingerarii sporilor de mucegai. Alergia la mucegai poate provoca tuse, prurit ocular si alte simptome de tip alergic. 
Nu toate mucegaiurile provoaca simptome de alergie. Unele dintre cele mai comune mucegaiuri care provoaca simptome de alergie sunt:
- Alternaria
- Aspergillus
- Cladosporium
- Penicillium
Ciupercile se pot dezvolta atat in mediul interior, cat si in mediul exterior, astfel incat reactiile alergice pot sa apara pe tot parcursul anului. Cresterea si dezvoltarea acestora este favorizata de mediile umede.

 

Care este cauza alergiei la mucegai?

Mucegaiul este un tip de ciuperca care produce spori. Sporii pot migra prin intermediul aerului si pot fi inhalati. Inhalarea acestora provoaca reactii alergice la unele persoane. Organismul unei persoane alergice la mucegai produce anticorpi impotriva sporilor. In timpul expunerii repetate la sporii de mucegai, de-a lungul timpului, sistemul imunitar reactioneaza impotriva acestora in scopul protejarii organismului generand simptomele de alergie.
De asemenea, este posibila si dezvoltarea alergiei la anumite ciuperci comestibile sau la anumite ciuperci prezente in alimente precum alimentele fermentate. Acest tip de alergie provoaca in general simptome locale la nivelul cavitatii orale, poate provoca eruptii cutanate sau chiar poate afecta respiratia.

 

Care sunt simptomele alergiei la mucegai?

Simptomele frecvente ale alergiei la mucegai pot include:
- prurit nazal, ocular sau mancarimi la nivelul gatului
- stranut
- congestie nazala
- rinoree
- tuse
- secretie excesiva de mucus sau picurare postnazala
- simptome de astm bronsic: tuse, respiratie suieratoare, dificultati de respiratie si constrictie toracica
Alergia la mucegai poate provoca imediat o reactie alergica. Dar, in unele cazuri, poate provoca si reactii alergice intarziate. Rareori, unele persoane pot dezvolta o boala mai grava numita aspergiloza bronhopulmonara alergica. In cadrul acestei afectiuni, exista atat un raspuns alergic, cat si unul inflamator la nivelul plamanilor. Simptomele pot include respiratie suieratoare severa, tuse, apasare in piept si dificultati de respiratie.
Daca persoana est diagnosticata cu astm bronsic, alergiile la mucegai pot declansa o criza de astm. Unele tipuri de mucegai pot declansa simptome asemanatoare gripei.
Unele tipuri de mucegaiuri pot provoca simptome mai severe, cum ar fi infectiile pulmonare sau anafilaxia (simptome de alergie care pun viata in pericol). Alte tipuri (cum ar fi mucegaiul negru) pot produce micotoxine, care sunt foarte periculoase si pot fi chiar fatale. Corpul poate absorbi micotoxinele prin caile respiratorii, prin piele sau la nivel intestinal.

 

Cum poate fi diagnosticata alergia la mucegai?

Pentru a diagnostica o alergie la mucegai sau la ciuperci, medicul va analiza istoricul medical complet si va efectua un examen fizic. Daca suspecteaza o alergie la mucegai, medicul va recomanda teste cutanate pentru alergii sau un test de sange. 

Testele pentru diagnosticarea alergiei la mucegai includ:
- Test cutanat sau Test Prick - O cantitate mica de alergen ( mucegai) este plasata pe suprafata pielii pe care sunt efectuate intepaturi superficiale cu ajutorul unei lansete. Semnele precum inrosirea pielii si umflarea acesteia indica o reactie alergica.
- Teste de sange - Testele din sange detecteaza anticorpii IgE care circula in sange si care sunt directionati catre alergeni specifici. O proba de sange este trimisa la un laborator medical, unde poate fi testata.

 

Care este tratamentul alergiei la mucegai?

Cel mai bun mod de a gestiona o alergie este evitarea expunerii la factori declansatori. Cu toate acestea, mucegaiurile sunt foarte frecvente si nu pot fi evitate complet.
Desi nu exista o modalitate sigura de a vindeca rinita alergica cauzata de o alergie la mucegai, exista medicamente ce pot atenua simptomele. Acestea includ:
- Corticosteroizi nazali. Aceste spray-uri nazale ajuta la prevenirea si tratarea inflamatiei cailor respiratorii superioare cauzate de o alergie la mucegai. Pentru majoritatea persoanelor, acestea sunt cele mai eficiente medicamente pentru alergia la mucegai si sunt adesea primul medicament prescris. Exemplele de medicamente corticosteroide administrate pentru alergia la mucegai: ciclesonida, fluticazona, mometazona, triamcinolona si budesonida. Sangerarile nazale si uscaciunea nazala sunt cele mai frecvente efecte secundare ale acestor medicamente.
- Antihistaminice. Aceste medicamente por reduce pruritul, stranutul si rinoreea. Actioneaza prin blocarea histaminei, o substanta chimica eliberata de sistemul imunitar in timpul unei reactii alergice. Exemple de medicamente antihistaminicele administrate pentru alergia la mucegai: loratadina, fexofenadina si cetirizina. Acestea nu provoaca deloc sau provoaca doar putin somnolenta sau uscaciunea gurii.
Spray-urile nazale cu azelastina si olopatadina sunt disponibile pe baza de reteta. Efectele secundare ale spray-urilor nazale pot include un gust amar in gura si uscaciunea mucoasei nazale.
- Decongestionante orale si spray-uri nazale decongestionante. Spray-urile care contin decongestionante nazale nu se utilizeaza mai mult de trei sau patru zile, deoarece pot provoca congestie nazala. Alte reactii adverse posibile includ dureri de cap, insomnie si nervozitate.
- Montelukast. Montelukast este o substanta care actioneaza prin reducerea actiunii leucotrienelor, substante chimice ale sistemului imunitar care provoaca simptome de alergie, cum ar fi excesul de mucus. 

Alte tratamente pentru alergia la mucegai includ:
- Imunoterapie. Acest tratament consta intr- o serie de injectii ce contin doze crescute progresiv de alergen. Aceasta terapie poate fi utilizata numai pentru anumite tipuri de alergie la mucegai.
- Lavaj nazal. Pentru a reduce simptomele nazale, medicul poate recomanda clatirea zilnica a nasul cu apa de mare. 

 

Cum poate fi prevenita alergia la mucegai?

Pot fi reduse simptomele alergiei la mucegai evitand contactul cu sporii de mucegai. 
Urmatoarele masuri pot fi de ajutor:

Reducerea expunerii la sporii de mucegai din exterior

- Limitarea activitatilor in aer liber in zonele in care poate fi prezent mucegaiul. Acest lucru va reduce cantitatea de spori de mucegai inhalata.
- Indepartarea frunzelor si a materialului vegetal mort din curti si gradini
- Purtarea unei masti N95, palarie si ochelari de soare in timpu ingrijiriii gazonului sau gradinii.

Reducerea expunerii la sporii de mucegai din interior

- Prevenirea formarii mucegaiului in bai, subsoluri prin reducerea umiditatii si utilizarea solutiilor antimucegai
- Curatarea imediata a mucegaiului care apare si aruncarea obiectelor din care mucegaiul nu poate fi indepartat (covor, mobila). 
- Cresterea fluxului de aer in casa prin deschiderea usilor intre camere, mutarea mobilierului departe de pereti si folosirea ventilatoarelor daca este necesar.
- Repararea scurgerilor de pe acoperis si a jgheaburilor. Curatarea jgheaburilor pentru a indeparta frunzele si resturi vegetale.
- Remedierea scurgerilor din instalatiile sanitare. 
- Utilizarea aerului conditionat cu un filtru certificat pentru astm si alergii. 
- Reducerea umiditatii interioare. Se poate folosi un dezumidificator pentru a elimina umiditatea si a mentine umiditatea din casa sub 45%. 
- Udarea plantelor de apartament doar cand solul este uscat
- Utilizarea unui ventilator de evacuare sau deschiderea unei fereastra in baie in timpul bailor si al dusurilor si pornirea ventilatorului timp de 15 pana la 20 de minute dupa baie.

 

Bibliografie:

Mold allergy, Mayo Clinic official website
Mold Allergy, Asthma and Allergy foundation of America official website
Mold Allergy, Cleveland clinic official website
Mold Allergies, American College of Allergy, asthma and Immunology official website
The Allergen Lurking in Your House: Mold Allergy Symptoms, Healthline official website
Mold Allergy, Allergy and Asthma Network official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 28-08-2024

Produse din categoria Alergia la mucegai

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale