Amnezia (tulburari de memorie) (afecțiuni medicale)

Definitie:

Amnezia sau sindromul amnezic este definit ca un fenomen de uitare neobisnuit caracterizat prin lipsa capacitatii de reamintire totala sau partiala a unor evenimente din trecut sau recente.

Pierderea memoriei poate fi pentru o perioada scurta de timp si apoi poate sa dispara (pierdere tranzitorie de memorie). Sau, poate sa nu dispara si, in functie de cauza se poate agrava in timp.

Cauze:

Fenomenul de imbatranire poate conduce in mod normal la pierderi de memorie. Este normal sa aveti dificultati in invatarea unui material nou sau sa aveti nevoie de mai mult timp pentru a vi-l aminti. Imbatranirea normala nu duce la pierderi dramatice de memorie. O astfel de pierdere a memoriei se datoreaza altor cauze.
Pierderea memoriei poate fi cauzata de multi factori. Pentru a determina o cauza, medicul dumneavoastra va va intreba daca problema a aparut brusc sau lent.
Multe zone ale creierului ajuta la crearea si regasirea amintirilor.O problema in oricare dintre aceste zone poate duce la pierderea memoriei.
Pierderea memoriei poate rezulta dintr-o noua leziune a creierului, care poate fi cauzata de:
-Tumori ale creierului
-Tratamentul cancerului, cum ar fi radiatiile cerebrale, transplantul de maduva osoasa sau chimioterapia
-Comotie cerebrala sau traumatism in zona craniului
-cantitatea de oxigen care ajunge la creier nu este suficienta din cauza unor probleme cardiace sau respiratorii
-Infectii severe cerebrale
-interventii chirurgicale majore , inclusiv interventii chirurgicale pe creier
-Amnezie globala tranzitorie (pierderea brusca, temporara a memoriei) de cauza neclara
-atac ischemic tranzitoriu (AIT) sau accident vascular cerebral
-Hidrocefalie (colectare de lichide in creier)
-Scleroza multipla
-Dementa
Uneori, pierderea memoriei apare asociata cu probleme de sanatate mintala, cum ar fi:
-Dupa un eveniment major, traumatic sau stresant
-Tulburare bipolara
-Depresia 
-Schizofrenia
Pierderea memoriei poate fi un semn de dementa. Dementa afecteaza, de asemenea, gandirea, limbajul, judecata si comportamentul. Tipurile comune de dementa asociate cu pierderea memoriei sunt:
-Boala Alzheimer
-Dementa Lewy
-Dementa fronto-temporala
-Boala Creutzfeldt-Jakob (boala vacii nebune)

Alte cauze ale pierderii memoriei includ:
-Alcool sau consumul de droguri 
-Infectii ale creierului, cum ar fi boala Lyme, sifilisul sau HIV/SIDA
-Utilizarea excesiva a medicamentelor, cum ar fi barbituricele sau (hipnoticele)
-ECT (terapie electroconvulsiva) (cel mai adesea pierderea memoriei pe termen scurt)
-Epilepsie care nu este bine controlata
-Boala care duce la pierderea sau deteriorarea tesutului cerebral sau a celulelor nervoase, cum ar fi boala Parkinson, boala Huntington sau scleroza multipla
-Niveluri scazute de nutrienti sau vitamine importante, cum ar fi vitamina B1 sau B12 scazuta

In cazuri severe, o astfel de afectare a memoriei poate interfera cu activitatile zilnice.

Diagnosticare:

Pentru a diagnostica amnezia, un medic va face o evaluare cuprinzatoare pentru a exclude alte posibile cauze ale pierderii memoriei, cum ar fi boala Alzheimer, alte forme de dementa, depresie sau o tumoare pe creier.

• Istoricul medical
Evaluarea incepe cu un istoric medical detaliat. Deoarece persoana cu pierderi de memorie este posibil sa nu fie in masura sa ofere informatii detaliate, un membru al familiei, un prieten sau un alt ingrijitor participa, in general, la interviu.

Medicul va pune multe intrebari in legatura cu:

-Tipul de pierdere al memoriei - recenta sau pe termen lung
-Cand au inceput problemele de memorie si cum au evoluat
-Factori declansatori, cum ar fi o ranire la cap, un accident vascular cerebral sau o interventie chirurgicala
-Istoric familial, in special de boli neurologice
-Consumul de droguri si alcool
-Alte semne si simptome, cum ar fi confuzie, probleme de limbaj, modificari de personalitate sau scaderea capacitatii de a se ingriji de sine
-Istoric de convulsii, dureri de cap, depresie sau cancer

• Examenul fizic
Examenul fizic poate include un examen neurologic pentru a verifica reflexele, functia senzoriala, echilibrul si alte aspecte fiziologice ale creierului si ale sistemului nervos.

• Teste cognitive
Medicul va testa gandirea persoanei, judecata si memoria recenta si pe termen lung. El sau ea va verifica cunostintele persoanei cu privire la informatiile generale, cum ar fi numele actualului presedinte, precum si informatiile personale si evenimentele trecute. De asemenea, medicul poate cere persoanei sa repete o lista de cuvinte.

Evaluarea memoriei poate ajuta la determinarea gradului de pierdere a memoriei si poate oferi informatii despre ce fel de ajutor poate avea nevoie persoana respectiva.

• Teste cu rol de diagnosticare
Medicul poate prescrie:
-Teste imagistice - inclusiv o scanare RMN si CT - pentru a verifica daca exista leziuni sau anomalii ale creierului
-Teste de sange pentru a verifica infectia, deficiente nutritionale sau alte probleme
-O electroencefalograma pentru a verifica prezenta activitatii convulsive

 

Simptome:

In functie de tipul de amnezie de care suferiti , simptomele pot fi diferite:

•  Amnezie retrograda- pierderea capacitatii de a-ti aminti intamplari care au avut loc chiar inainte de evenimentul care a cauzat amnezia. De obicei, acest lucru afecteaza amintirile recente.
•  Amnezie anterograda-incapacitatea de a  va aminti informatii noi post momentul producerii amneziei. Va puteti aminti in continuare informatii dinaintea evenimentului care a provocat amnezia. Aceasta este mai frecventa decat amnezia retrograda.

•  Amnezia globala tranzitorie (TGA)- este o forma temporara de amnezie care tinde sa se rezolve in 24 de ore. Apare mai des la adultii de varsta mijlocie si persoane varstnice. Odata ce acest tip de amnezie se rezolva, rareori reapare.
Este posibil sa puneti in mod repetat aceeasi intrebare si sa nu va amintiti ultimele ore. Memoria ta va reveni incet in urmatoarele 24 de ore. Expertii nu au determinat ce cauzeaza acest tip de amnezie.

•  Amnezie post-traumatica- apare dupa o vatamare semnificativa a capului si poate prezenta fie amnezie anterograda, amnezie retrograda sau ambele.

•  Amnezie infantila sau amnezie din copilarie - acest termen este folosit pentru a descrie modul in care adultii nu isi pot aminti amintirile din copilarie. Acest lucru se poate datora faptului ca creierul copiilor mici inca se dezvolta si nu poate consolida amintirile.

• Amnezie disociativa -  Amnezia disociativa este cauzata de stres sau trauma si se prezinta ca uitarea unor evenimente sau perioade specifice de timp. In unele cazuri, amnezia disociativa ar putea insemna chiar sa uiti cea mai mare parte a identitatii tale si a istoriei vietii tale.

 

Tratament

Tratamentul pentru amnezie se concentreaza pe tehnici si strategii pentru a ajuta la compensarea problemei de memorie si la abordarea oricaror etiologii care stau la baza aparitiei amneziei:

• Ergoterapie
O persoana cu amnezie poate lucra cu un terapeut ocupational pentru a afla informatii noi care sa inlocuiasca ceea ce a fost pierdut sau pentru a folosi amintirile intacte ca si baza pentru preluarea de noi informatii.

Antrenamentul memoriei poate include, de asemenea, diferite strategii de organizare a informatiilor, astfel incat sa fie mai usor de retinut si de accesat.

• Asistenta tehnologica
Multi oameni cu amnezie considera ca este util sa foloseasca tehnologia inteligenta, cum ar fi un smartphone sau o tableta . Cu ceva antrenament si practica, chiar si persoanele cu amnezie severa pot folosi aceste organizatoare electronice pentru a ajuta la sarcinile de zi cu zi. De exemplu, smartphone-urile pot fi programate pentru a le reaminti despre evenimente importante sau pentru a lua medicamente.
Ajutoarele de memorie low-tech includ caiete, calendare de perete, dispozitive organizare a medicamentelor si fotografii cu oameni si locuri.

• Medicamente sau suplimente
In prezent, nu sunt disponibile medicamente pentru tratarea majoritatii tipurilor de amnezie.
Acestea pot doar ameliora sau opri evolutia amneziei.
Amnezia cauzata de sindromul Wernicke-Korsakoff implica o lipsa de tiamina. Tratamentul include inlocuirea acestei vitamine si asigurarea unei nutritii adecvate. Desi tratamentul, care trebuie sa includa si abstinenta alcoolului, poate ajuta la prevenirea daunelor suplimentare, majoritatea oamenilor nu isi vor recupera toata memoria pierduta.

Cercetarile pot duce intr-o zi la noi tratamente pentru tulburarile de memorie. Dar complexitatea proceselor cerebrale implicate face dificil acest scop.

 

Bibliografie:

Amnesia, Mayo Clinic official website

Memory loss, MedlinePlus official website

What to Know About Amnesia, WebMD official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 14-09-2022

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Amnezia (tulburari de memorie)

Non-farma (11)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale