Anorexia (afecțiuni medicale)

Ce este anorexia?

Anorexia sau anorexia nervoasa este o afectiune caracterizata de evitarea consumului alimentar, restrictionarea severa a alimentatiei sau de consumul de cantitati foarte mici din anumite alimente. De asemenea, persoanele care sufera de anorexie se pot cantari in mod repetat si chiar si atunci cand sunt grav subponderale, se pot considera supraponderale. Anorexia nervoasa poate fi fatala. Anorexia are o rata de mortalitate extrem de mare in comparatie cu alte tulburari mintale. Persoanele cu anorexie risca decesul din cauza complicatiilor medicale asociate cu infometarea. Sinuciderea este a doua cauza de deces pentru persoanele diagnosticate cu anorexie nervoasa.

Exista doua tipuri de anorexie nervoasa
- Anorexie restrictiva: In tipul restrictiv al anorexiei nervoase, persoanele limiteaza sever cantitatea si tipul de alimente pe care le consuma.
- Anorexia ,,binge-purge": In subtipul binge-purge al anorexiei nervoase, persoanele limiteaza foarte mult cantitatea si tipul de alimente pe care le consuma. In plus, acestea pot avea episoade de alimentatie excesiva si de eliminare fortata. O persoana care sufera de acest tip de anorexie prezinta episoade in care consuma cantitati mari de alimente intr-un timp scurt, urmate de varsaturi sau de utilizarea de laxative sau diuretice pentru a elimina alimentele consumate cat mai rapid.
Anorexia nervoasa atipica este un tip de tulburare de alimentatie in cadrul careia apar toate comportamentele anorexiei nervoase, dar indicele de masa corporala (IMC) este normal sau peste normal.

 

Care sunt cauzele anorexiei?

Anorexia este o afectiune complexa, generata de mai multi factori, cum ar fi: 
- Factori genetici: Cercetarile sugereaza ca exista un risc de aproximativ 50%-80% de a dezvolta o tulburare de alimentatie corelata cu factorii genetici. Persoanele cu rude de gradul I (frati sau parinti biologici) cu o tulburare de alimentatie prezinta un risc de 10 ori mai mai mare de a dezvolta si ele o tulburare de alimentatie.
- Modificari biochimice la nivelul creierului: Modificarile din cadrul sistemului de recompensa al creierului si modificarile care intervin in echilibrul neurotransmitatorilor (mesageri chimici) poate influenta riscul de a dezvolta o tulburare de alimentatie. Neurotransmitatorii precum serotonina si dopamina pot afecta apetitul, starea de spirit si reglarea impulsurilor.
- Evenimente traumatice: Tulburarile de alimentatie pot sa apara atunci cand o persoana incearca sa faca fata sentimentelor coplesitoare si emotiilor prin dzevoltarea unui control obsesiv asupra altor aspecte ale vietii. In cazul anorexiei, persoana afectata controleaza cantitatea de alimente pe care o consuma. Abuzul fizic sau agresiunea sexuala pot contribui la dezvoltarea unor tulburari de alimentatie.
- Mediul si cultura: Culturile care idealizeaza un anumit tipar corporal pot exercita presiune asupra oamenilor pentru a atinge standarde corporale nerealiste. Cultura populara, retelele sociale si imaginile publicitare coreleaza adesea un corp slab de popularitate, succes, frumusete.
- Bullyng si presiunea sociala: In cazul copiilor si adolescentilor, tachinarea in ceea ce priveste aspectul sau greutatatea corporala poate contribui la dezvoltarea anorexiei.
- Sanatatea emotionala: Perfectionismul, comportamentul impulsiv si relatiile dificile pot juca toate un rol in scaderea stimei de sine si a valorii de sine percepute si pot contribui la dezvoltarea anorexiei.

 

Care sunt simptomele anorexiei?

Anorexia implica semne si simptome fizice, comportamentale si mentale.

Simptomele mentale si emotionale ale anorexiei

Semnele emotionale si mentale ale anorexiei includ:
- Frica intensa de crestere in greutate
- Incapacitatea de a evalua in mod realist greutatea si forma corpului (imagine de sine distorsionata)
- Interes obsesiv pentru alimente, calorii si dieta
- Frica de anumite alimente sau grupuri de alimente
- Atitudine autocritica
- Negarea gravitatii scaderii in greutate si a restrictiei alimentare
- Nevoie puternica de a detine controlul
De obicei, o persoana care sufera de anorexie sufera si de alte afectiuni de sanatate mintala, de aceea este posibil sa apara simptome mentale si emotionale suplimentare.

Simptome comportamentale ale anorexiei

Semnele comportamentale ale anorexiei includ:
- Schimbari in obiceiurile sau rutinele alimentare, cum ar fi consumul de alimente intr-o anumita ordine sau rearanjarea alimentelor pe o farfurie
- O schimbare brusca a preferintelor alimentare, cum ar fi eliminarea anumitor tipuri de alimente sau grupuri de alimente
- Observatii frecvente si autocritica despre senzatia de a fi gras sau despre excesul poderal in ciuda pierderii in greutate
- Varsaturi intentionate sau utilizarea gresita a laxativelor sau diureticelor
- Mersul la toaleta imediat dupa consumul de alimente
- Flosirea abuziva a pastilelor de slabit sau a medicamentelor pentru scaderea poftei de mancare
- Exercitii fizice compulsive si excesive
- Limitarea caloriilor in ciuda scaderii excesive in greutate
- Purtarea de haine largi pentru a masca pierderea in greutate 
- Retragerea si evitarea evenimentelor sociale

Semne si simptome fizice ale anorexiei

Semnele fizice ale anorexiei pot include:
- Pierdere semnificativa in greutate in cateva saptamani sau luni
- Incapacitatea de a mentine o greutate corporala adecvat in conformitatea cu inaltimea, varsta, sexul, statura.
Semnele si simptomele fizice ale anorexiei care sunt efecte secundare ale infometarii si malnutritiei includ:
- Ameteli sau lesin
- Oboseala
- Aritmii cardiace
- Tensiune arteriala scazuta 
- Senzatie de frig 
- Amenoree sau perioadele menstruale neregulate
- Balonare sau durere abdominala
- Slabiciune musculara si pierderea masei musculare
- Piele uscata, unghii fragile si par subtiat

 

Cum poate fi diagnosticata anorexia?

Manualul de diagnostic si statistica al tulburarilor mintale (DSM-5) al Asociatiei Americane de Psihiatrie ofera urmatoarele criterii de diagnosticare pentru anorexie:

- Restrictionarea aportului de calorii care duce la subponderabilitate semnificativa ce nu este conforma cu varsta, sexul si graficul de crestere
- Frica coplesitoare de a creste in greutate in ciuda greutatii corporale reduse
- Negarea severitatii greutatii corporale foarte reduse, perceptie distorsionata a imaginii corpului care nu este conforma cu realitatea


Istoricul medical

Initial, pacientul este supus unui consult medical pentru a discuta cu medicul despre simptomele, obiceiurile de viata si istoricul medical. Medicul va pune intrebari si despre modul in care acesta isi percepe greutatea corporala. Persoanele cu anorexie se simt de obicei nemultumite de felul in care arata corpul lor si simt ca sunt supraponderale, in ciuda faptului ca sunt subponderale. Medicul poate pune intrebari, de asemenea, despre dieta si despre nivelul de activitate fizica ale persoanei, precum si despre orice comportament problematic, cum ar fi adoptarea unei diete stricte sau despre varsaturile induse dupa episoadele de alimentatie excesiva.
Deoarece anorexia nervoasa poate sa apara si pe fond ereditar, medicul poate intreba si despre istoricul familial, despre tulburari de alimentatie si alte afectiuni conexe prezente la alti membri ai familiei.

Examenul fizic

Principalele simptome asociate cu anorexia nervoasa sunt pierderea severa si excesiva in greutate. Prin urmare, masurarea inaltimii si greutatii pacientului sunt primele lucruri efectuate in cadrul examenului fizic.
Ca regula generala, greutatea unei persoane cu anorexie nervoasa este sub 85% din greutatea normala pentru varsta, inaltimea si sexul pacientului. IMC poate fi, de asemenea, un instrument util, iar majoritatea adultilor cu anorexie au un IMC mai mic de 17,5. Acest indice nu este relevant pentru copiii si adolescentii cu varsta sub 18 ani, in cazul acestora diagramele de crestere fiind mai utile.
Examenul fizic ar trebui sa verifice, de asemenea, frecventa cardiaca, tensiunea arteriala si temperatura. In cazul complicatiilor anorexiei, acestea pot fi modificate. In plus, parul, pielea si unghiile pot suferi modificari la persoanele cu anorexie si pot oferi informatii despre severitatea afectiunii sau despre implicarea altor afectiuni.

Teste de laborator

Testele de urina si de sange pot fi utile pentru a identifica alte cauze subiacente ale pierderii severe in greutate sau a complicatiilor anorexiei. O hemoleucograma completa si alte teste de sange pot fi utilizate pentru a verifica valorile electrolitilor si al proteinelor din sange. Functia hepatica, functia renala si cea tiroidiena pot fi determinate, de asemenea, cu ajutorul testelor de sange.

Evaluarea psihologica

Anorexia nervoasa este strans corelata cu probleme si tulburari psihologice. Prin urmare, un pacient care prezinta simptome de anorexie necesita o evaluare psihologica. Aceasta poate include completarea chestionarelor pentru a evalua starea mentala si o discutie pacient-psiholog despre emotiile, modelele de gandire si comportamentele asociate anorexiei.

Alte teste diagnostice

Alte teste care pot fi utilizate pentru a confirma diagnosticul de anorexie nervoasa si a investiga posibilele complicatii pot include:
- Radiografiile pentru a detecta densitatea osoasa redusa
- Scanari imagistice pentru a verifica daca exista modificari la nivelul organelor vitale 
- Electrocardiograme pentru a verifica functia cardiaca

 

Care este tratamentul anorexiei?

Cea mai mare provocare in tratarea anorexiei este cea de a ajuta persoana sa constientizeze si sa accepte ca sufera de o afectiune grava. Multe persoane cu anorexie neaga ca prezinta o tulburare de alimentatie. 
Obiectivele tratamentului anorexiei includ:
- stabilizarea pierderii in greutate
- reabilitarea nutritionala si restabilirea greutatii corporale normale
- eliminarea obiceiurilor precum alimentatia excesiva sau eliminarea imediata a alimentelor prin provocarea varsaturilor si eliminarea altor modele de alimentatie negative
- Tratarea simptomelor psihologice, cum ar fi stima de sine scazuta si modelele de gandire distorsionate
Persoanele cu tulburari de alimentatie, inclusiv anorexia, prezinta adesea afectiuni suplimentare de sanatate mintala, cum ar fi depresie sau alte tulburari de dispozitie, anxietate, tulburare de stres posttraumatic (PTSD), tulburare de personalitate borderline, tulburare obsesiv-compulsiva, tulburari legate de consumul de substante. Aceste afectiuni pot complica si mai mult anorexia. 
Optiunile de tratament variaza in functie de starea medicala si de sanatate mintala actuala a pacientului. Tratamentul anorexiei implica cel mai adesea o combinatie de:
- Psihoterapie individuala si de grup 
- Medicatie
- Spitalizare

Psihoterapia in tratamentul anorexiei

Psihoterapia ste un tip de consiliere individuala care se concentreaza pe schimbarea modelelor de gandire si de comportament. Tratamentul include tehnici practice pentru dezvoltarea unor atitudini sanatoase fata de consumul de alimente si fata de greutatea corporala. Exista mai multe tipuri de psihoterapie, printre care:
- Terapia de acceptare si angajament: Scopul acestui tip de terapie este de a dezvolta motivatia de a schimba modul de actiune al persoanei.
- Terapia cognitiv-comportamentala (TCC): Scopul TCC este de a aborda perceptia distorsionata despre greutatea corporala, forma si aspectul corpului si de a implementa schimbari comportamentale.
- Terapia comportamentala dialectica : Abilitatile specifice care se pot dezvolta in cadrul acestei terapii includ dezvoltarea atentiei, imbunatatirea relatiilor, gestionarea emotiilor si dezvoltarea rezilientei.
- Psihoterapia interpersonala : Acest tip de terapie implica imbunatatirea relatiilor si a comunicarii, ceea ce poate reduce simptomele tulburarii de alimentatie.
- Psihoterapie psihodinamica: Aceasta terapie implica analizarea cauzelor fundamentale ale anorexiei in scopul recuperarii.

Terapie de grup sau terapie de familie

Sprijinul familiei este foarte important pentru succesul tratamentului anorexiei. Membrii familiei trebuie sa inteleaga tulburarea de alimentatie si sa recunoasca semnele si simptomele acesteia.
Terapia familiala pentru anorexie, numita si Metoda Maudsley, implica consumul de alimente in cadrul familial. Practic, familia este responsabilizata pentru ca pacientul anorexic sa obtina cantitatea suficienta de nutrienti din alimentatie. Studiile arata ca este cea mai eficienta metoda de a reabilita persoanele cu anorexie cu varsta sub 18 ani.
Persoanele cu tulburari de alimentatie ar putea beneficia si de terapia de grup, unde pot gasi sprijin si pot vorbi deschis despre sentimentele si preocuparile lor cu alte persoane anorexice care impartasesc experiente comune.

Tratament medicamentos pentru anorexie

Medicii pot prescrie medicamente pentru a ajuta la gestionarea anxietatii si a depresiei, care apare adesea alaturi de anorexie. Medicamentul antipsihotic olanzapina poate fi de ajutor pentru cresterea in greutate. Uneori, medicii prescriu medicamente si pentru a ajuta la reglarea perioadei menstruale.

Spitalizarea pentru anorexie

Spitalizarea ar putea fi necesara pentru a trata pierderea severa in greutate care genereaza malnutritie si alte complicatii grave de sanatate mintala sau fizica. Acestea includ tulburari cardiace, depresie severa si ganduri sau comportamente suicidale.

Care sunt posibilele complicatii ale tratamentului anorexiei?

Cea mai grava complicatie a tratamentului anorexiei este o afectiune numita sindrom de realimentare. Acesta se poate instala atunci cand un pacient anorexic grav subnutrit incepe sa primeasca din nou hrana. Practic, procesele metabolice nu decurg corespunzator si organismul nu se poate adapta pentru a metabolza nutrientii. Deoarece sindromul de realimentare poate avea efecte secundare grave, persoanele cu anorexie trebuie sa primeasca tratament medical corespunzator.

 

Bibliografie:

How is Anorexia Nervosa Diagnosed?, News Medical Life Science official website
What is Anorexia Nervosa?, National Eating Disorders Association official website
What Are the Symptoms of Anorexia?, WebMD official website
Anorexia Nervosa, Cleveland Clinic official website
Eating Disorders, National Institute of Mental Health, NIH official website
Anorexia nervosa, Health Direct official website
Characteristics Of Anorexia Nervosa, Mental Health official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 12-11-2024

Produse din categoria Anorexia

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale